Civilization (magyar)


Játékidő180 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Kevin Wilson

Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2010
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Sorozat: Civilization játékok (1)
Címkék: Összetett stratégia, Történelmi, Maratoni játék, Gazdálkodás, Típus: Stratégia, Civilizáció
18990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Standard (160 db-os) 2 db

Kártyavédő - Swan 70*70 mm Standard (150 db-os) 1 db
Össz ár: 2970,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 43*65 mm Premium (100 db-os) 3 db
Össz ár: 2970,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Civilizált hadakozás
Hogy mennyire civilizált az emberiség történelme, ami tele van különböző háborúkkal és mennyire civilizált ez a játék, ami szintén tartalmaz nem kevés hadakozást, azt nem a mi tisztünk eldönteni. Azt viszont tudjuk, hogy a számítógépes játékok hajnalán kiadott, azóta legendává vált, stratégiai játék alapján készült társas nagyon jó szórakozást nyújt a stratégia szerelmeseinek.
 
Terülj-terülj országocskám!
A játék külcsín szempontból, bizony szépen muzsikál. A műanyag figurákban, és főleg a karton táblákban, lapocskákban van anyag, és szép, hangulatos grafikákkal vannak ellátva. A kontinens összeállítására szolgáló darabok jól illeszkednek, és pofás terepet szolgáltatnak, egymás módszeres kifilézéséhez. Jó pont, az eredeti Sid Meier játékhoz hasonló, véletlenszerű terep, ám két hibája is van, de erről majd később.
 
„Világ proletárjai egyesüljetek!” – Abraham Lincoln
A játék során, egy választott nemzetet (Kína, Egyiptom, Amerika, Oroszország, Németország, Róma) kell a történelem színpadán végigkormányozni, ügyesen lavírozni, a hadseregépítés, technikai fejlesztés, gazdasági fejlődés és a kulturális épülés, alkotta palettán. Ez a négy aspektus adja a négyféle győzelmi feltételt, ami igencsak megnöveli a játék újrajátszhatóságát. Minden nemzet másban jó és ez be is határolja, hogy mivel fogunk próbálkozni. A játék során, szabadon választható politikai rendszerek – melyek elég vicces kombinációkat adhatnak - vagy ellensúlyozzák a nép hiányosságát, vagy tovább erősítik az erényeit. 
A játék körei 5 fázisból állnak, ezek sorrendben, Start of turn – ahol új városokat lehet felhúzni vagy kormányzati formát váltani -, Trade – a városaink által termelt trade pontok jegyzése, illetve a játékosok közötti kereskedelem köre -, City management – építkezés, nyersanyag begyűjtés, kulturálódás fázisa -, Movement – ennél a résznél lehet az egységeket mozgatni, illetve itt lehet támadni is – és Research – ahol minden játékos újabb technológiákat fejleszthet ki -. 
 
A német hadsereg az egyiptomi kultúra csodájára járt
Mivel a nyersanyagok nagy része körönként nullázódik, ezért fontos ezek beosztása is. Egy próbajáték segít megérteni, melyik nyersanyag és melyik akció milyen prioritást élvez. Itt említenénk meg, hogy bár a játékot 2-4 fővel lehet játszani, messze 4 fővel a legjobb. Hármasban kicsit felborul a pálya egyensúlya a kialakítás miatt, és sokkal nehezebb dolga van annak, aki kultúrával akar nyerni.
 
A jó öreg Sid büszke lehet
Versengő szellemű stratégáknak ideális társas lehet, főleg ha négyfős csapatban ülnek le játszani. A számítógépes játék szerelmeseinek is megér egy próbát, mert roppant hangulatos igényes kinézetű, és jól megfogja az eredeti szellemiségét. Nem egy kifejezetten nehéz játék, de azért némi rutint igényel a zökkenőmentes betanulás. Egy kis türelem sem árt, hiszen négy játékos esetén nem túl rövid ez a társas.

Negatívumok
Fel nem tűnik, de az idő nagyon telik a játék közben. A négyfős partig több órásra is elhúzódnak. Ha viszont nem négyen játszunk, a játék egyensúlya sajnos csorbát szenved, sem a pálya sem a különböző nyerési stratégiák nem működnek olyan kiegyensúlyozottan, mint négy fővel.

Pozitívumok
Rendkívül jó stratégiai játék, magas újrajátszhatósági fok, nagyon igényes dizájn, teszik ezt a játékot igazi csemegévé. Nagyon kompetitív játék, sok konfrontációval illetve interakcióval, ami vonzóvá teheti az igazi versengők számára. Kellemes hangulata még inkább hozzájárul, hogy játék közben ne tűnjön fel az idő múlása.

Linkek


Magyar nyelvű szabályt ide kattintva tekintheted meg!Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2011-09-15 17:32:05

Vélemény a játék tartozékairól: Tetszik. a műanyag figurák talán rontják az összbenyomást, de a többi szép.

Vélemény a szabálykönyvről: Hosszúúúúúúúúúúúúúúúú....

Vélemény általában a játékról: Túl komplex. Még az egyszerűsített verzió is. A harcot nem értettük meg elsőre, lehet, mert a szabályok végén voltak és untuk már akkorra az olvasást.

Kiknek ajánlaná: A PC-s Civ fanatikusainak.

Ami a legjobb volt: Az eleje, amikor és ahogyan a térkép generálódik.

Ami a legkevésbé tetszett: Harc, össz komplexitás.

Értékelés:

írta Major Martin Tibor
Dátum: 2011-10-03 12:09:24

Nagyon komplex és mégis élvezhető játék! A négy különböző győzelmi opció rendkívül változatos játékokat eredményez. A kereskedelmi fázisban lehet egymással alkudozni ami más játékokhoz képest még interaktívabbá teszi. Az eddigiek alapján a népek is szépen egyensúlyban vannak. Még egy nagy előnye, hogy kevés olyan játékot ismerek ami alapból többszemélyes, de mégis ketten is remekül játszható. Csak ajánlani tudom!

Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2011-10-28 14:16:39

Vélemény a játék tartozékairól: A műanyag bábok túl egyszerűek, minden más nagyon profi.

Vélemény a szabálykönyvről: Hosszú, nem mindenhol egyértelmű.

Vélemény általában a játékról: Elég komplex és hosszú, de nagyon jó!

Kiknek ajánlaná: Fiataloknak.

Ami a legjobb volt: Az, hogy összetett.

Ami a legkevésbé tetszett: Nem pontos szabályok.

Értékelés:

írta Bíró Tamás
Dátum: 2012-01-03 07:56:13

A játék grafikája nagyon szépre sikerült. Az viszont tény, hogy rendkívül komplex, ezért több partit is le kell játszani, mire a szabályok teljesen világosak lesznek. Ezért egy összeszokott társaság fogja majd igazán élvezni.
A szerencse faktor azért itt sem elhanyagolható, lényeges, hogy milyen fejlesztési kártyákat sikerül húzni menet közben.
Ennek ellenére nagyon jó a játék, rengeteg odafigyelést igényel, a stratégiai játékokat kedvelőknek mindenképp csak ajánlani tudom.

Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2012-08-06 17:42:05

Vélemény a játék tartozékairól: Jó minőségű, de nagyon sok apró darab, nehéz rendben tartani.
Vélemény a szabálykönyvről: Elég hosszú, de érthető, 2 elolvasás után már tudtunk játszani.

Vélemény általában a játékról: Nagyon komplex, de pont emiatt érdekes, nem hiszem, hogy hamar rá lehetne unni.
Kiknek ajánlaná: Akik szeretik a bonyolult stratégiai játékokat.

Ami a legjobb volt: Komplexitás.
Ami a legkevésbé tetszett: Sok idő előszedni, elpakolni.

Értékelés:

írta Kurucz György
Dátum: 2012-10-03 10:48:26

Kis csapatunk szereti a bonyolult stratégiai játékokat, ezért is ruháztunk be erre a játékra. A társasjáték számítógépes eredetijén nőttünk fel, így nem okozott gondot megérteni a játék lényegét. Egy kiváló stratégia, izgalmas, élvezetes, hosszú és változatos játékélményt nyújt. Maximálisan elégedettek vagyunk a játékkal, a kiegészítőjét is meg fogjuk venni.
Mivel már nem vagyunk mai csirkék, egy apró kellemetlenség adódott csak a játék folyamán. Két embernél volt csak szemüveg... A kártyák apróbetűs szövegei számunkra már szabad szemmel nem olvashatóak. De ez nem von le semmit a játékélményből, továbbra is szeretni fogjuk ezt a társast.

Értékelés:

írta törölt
Dátum: 2013-03-25 11:47:13

Nem olyan rég kezdtük,de az eddigi 3 játék alatt mind 2,3 és 4 fős változatot kipróbáltuk. Bár számunkra nem tűnt annyira kiegyenlítetlennek 2 és 3 fővel, azért valóban 4 fővel a legjobb. Annyira ki van egyenlítve, hogy amikor a győztes játékos kifejlesztette az űrutazást (technológiai győzelem), akkor egy másik játékos 1 kultúrpontra (!!!) volt a kultúrális győzelemtől, a harmadik játékos 13 aranyérmével állt, míg a negyedik épp igyekezett megostromolni a kultúrális játékos fővárosát, illetve kifejleszteni ő is az űrutazást...mondhatni, nüanszok döntenek egy ilyen összetett játékban! :)
A technológiai fejlesztés kb mindenki kedvence lett. A csata mikor már többször játszottuk végre izgalmassá is vált. A játék szól azoknak is akik szeretnek "magukban" fejlődni és építgetni, míg azoknak akik is akik szeretik a kompetitív játékot is és másokat legyőzni.
Véleményem szerint a technológiai győzelem sajnos túl könnyű, mert tulajdonképpen azt a legnehezebb az ellenfeleknek befolyásolnia, míg a többi győzelem egy fokkal azért nehezebb.
Mindenkinek ajánlom aki szereti a stratégiai játékokat és a történelmet!!!

Értékelés:

írta törölt
Dátum: 2013-03-25 12:19:41

Nem olyan rég kezdtük,de az eddigi 3 játék alatt mind 2,3 és 4 fős változatot kipróbáltuk. Bár számunkra nem tűnt annyira kiegyenlítetlennek 2 és 3 fővel, azért valóban 4 fővel a legjobb. Annyira ki van egyenlítve, hogy amikor a győztes játékos kifejlesztette az űrutazást (technológiai győzelem), akkor egy másik játékos 1 kultúrpontra (!!!) volt a kultúrális győzelemtől, a harmadik játékos 13 aranyérmével állt, míg a negyedik épp igyekezett megostromolni a kultúrális játékos fővárosát, illetve kifejleszteni ő is az űrutazást...mondhatni, nüanszok döntenek egy ilyen összetett játékban! :)
A technológiai fejlesztés kb mindenki kedvence lett. A csata mikor már többször játszottuk végre izgalmassá is vált. A játék szól azoknak is akik szeretnek "magukban" fejlődni és építgetni, míg azoknak akik is akik szeretik a kompetitív játékot is és másokat legyőzni.
Véleményem szerint a technológiai győzelem sajnos túl könnyű, mert tulajdonképpen azt a legnehezebb az ellenfeleknek befolyásolnia, míg a többi győzelem egy fokkal azért nehezebb.
Mindenkinek ajánlom aki szereti a stratégiai játékokat és a történelmet!!!

Értékelés:

írta Kiss Tamás
Dátum: 2013-04-09 11:28:13

Aki kézbe veszi a dobozt, tudja hogy a kiadók nem vicceltek! Igen igen! Ez megint egy FFGames-es játék!Aki erre be akar ruházni, az kezdje el gyűjteni a simító záras zacskókat, vagy pezsgőtablettás dobozokat, esetleg nézzen ki egy jó fajta csalidobozt, mert ebbe bizony rengeteg Token van. A kártyákhoz javasolnám a kártyavédő vételét, ez a játék megérdemli! Bevallom ez az a játék ami számítógépen nem igazán tetszett pedig alapból szeretem a stratégiai játékokat. És igen így táblán valahogy más valahogy sokkal jobb:) Rengeteg győzelmi feltétel, emiatt összetett is a játék. :) A játék hamar elsajátítható, hangulatos, és a rengeteg segédletnek köszönhetően a bizonytalanabb játékosoknak se kell bújni a szabálykönyvet. Egyetlen hátránya, hogy a kiegészítője nem kapható magyarul. Nem mondom hogy tipikusan családi társas játék, de szerintem elég nagy a célközönség tábora:D. Aki szereti a nyersanyag gyűjtős vagy harci stratégiai játékokat annak ez egy kötelező darab. A térképek olyan szinten variálódnak, hogy nincs túl nagy esély 2 hasonló játékra. Újrajátszható, szépen kidolgozott, társasjáték.

Értékelés:

írta Tiba Roland
Dátum: 2014-04-04 19:06:10

Őszinte leszek, most vettem meg a társast így még nem játszottam vele, most kezdek a szabály végére érni. Megnéztem elég sok youtube videót, és kezd összeállni a játék lényege. Én biztos vagyok benne hogy oda vissza leszek érte, a komplexitás és a különböző befejezések miatt... azonban egy dolgot megjegyeznék amiről itt még senki nem beszélt. Nekem megvan a Game of Thrones second edition társas (annyira elégedett vagyok vele, hogy 2x is megvettem, mert az első elkopott :) ). Namost ha egymás mellé rakom a 2 dobozt, nagyon durván érződik a minőségi különbség. A magyar civilization dobozát kinyitni is alig tudom. Nem tudtam, hogy miért olcsóbb a magyar verzió (főleg hogy még a magyarosítást is nyilván meg kell fizetni), de aki egyszer egy eredeti FFG játékot vett, annak az angol verziót ajánlanám, még ha picit drágább is. Nem látok mögé, de véleményem szerint azért olcsóbb, mert a Delta Vision megvette a jogokat és saját maga gyártatta le a játékot
***"Szellemlovas megjegyzése: A játékot az FFG gyártotta le, nem adta el a magyaroknak a jogokat."
Persze az angol verzióhoz tényleg kell az angol tudás, de akik tudnak jól angolul és olyan társasággal játszanak akik ugyancsak tudnak angolul, szerintem megéri a plusz 4000 ft ot, mert biztos vagyok benne hogy érződni fog a különbség a minőségben... (A magyarosítás viszont nagyon jó lett, érthetőek a kártyák, a szabályzat stb).

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Kiegészítők:


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e