Mamutvadász


Játékidő45 perc  Játékosszám2-4  (3 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Reiner Knizia

Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Piatnik
Címkék: Ketten és többen is játszható, Rövid játék, Könnyű stratégia, Év játéka (nyertes/jelölt),
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Magyar Társasjátékdíj nyertese, 2012-ben.

Te túlélted volna a kőkorszakban?

A Mamutvadászban át kell venned a kőkori törzs irányítását és fel kell készítened az embereidet a téli fagyra és kemény hónapokra. Elegendő élelmet kell összegyűjtened, hogy át tudjátok vészelni a zord telet. Lássuk, hogyan is tudnak ebben neked segíteni a mamutvadászaid!

 
Bőséges nyár
 
A négy emberedet a lehető legjobban ki kell használnod, hogy minél több lapkát fel tudj szedni. Amikor rád kerül a sor dönthetsz, hogy egy figurádat mozgatod kétszer és így két lapkát veszel fel, vagy két különböző emberedet mozgatod és így is két lapkát szedsz fel.
Mindig azt a lapkát veheted fel, amelyiket elhagyja a karaktered. Olyan lapkára pedig nem léphetsz, ahol már más tartózkodik.
Az alagutakat jól kihasználva gyorsan el tudsz érni olyan területeket is, amik első ránézésre távolinak tűnnek.
A fegyvereket magad elé kell rakni és csak ezeknek a birtokában tudsz mamutot ölni, felvenni. Az összes többi lapkát képpel lefelé kell magad elé tenni és a játék végéig nem nézheted meg őket újra.
 
Közeleg a tél
 
Miután a térkép rendesen kiürült, eljön a tél. Amelyik figura nem érte el egyik téli tábort sem a nyár folyamán, az bizony nem bírja a tél keménységét és le kell venni a tábláról. Így aztán az is előfordulhat, hogy kevesebb emberrel futsz neki a télnek.
Minden egyébben azonos a nyárral, leszámítva, hogy más lapkák kerülnek fel a térkép kiürített mezőire.
 
Kiknek ajánljuk?
 
A Mamutvadász egy kellemes, családi játék. Jól játszható akár kettesben is. Egy játék pedig nem húzódik tovább egy óránál, miközben eléri azt, hogy minden egyes játék más és más, hála a tábla változatosságának. Ha már unod a Catant, vagy Carcassonne-t de nem akarsz semmi nagyon bonyolultat kipróbálni, akkor a Mamutvadász tökéletes választás. Ezt bizonyítja, hogy a 2010-es Év játéka díjra is jelölték.


Magyar nyelvű szabályok megtekintéséhez kattints ide!
 
Hasonló játékok:
Ketten és többen játszható - Stone Age
Könnyű stratégia - Finca


Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Szellemlovas Tesztcsapat
Dátum: 2011-05-16 11:17:23

Knizia elővette a Hey That's My Fish játékát, kicsit leporolta, felturbózta és csinált egy sokkal jobbat!
Sokkal összetettebb, egyben családiasabb. 2 teljes kör van a játékban, a téli és a nyári szálláson elhelyezendő dobozok adnak kötelező feladatot. 2*4 elem alapból fent van a táblán, és az utak, barlangok is fent maradnak a második körre. A figuráidat könnyebb menekíteni az átlépéssel és a barlangokkal.
A játékmenet is sokkal változatosabb, hiszen nem csak a különböző pontértékű lapkákat lehet gyűjteni, hanem fegyver-mamut párossal lehet nagyobb pontértékű lapkákra vadászni, illetve a pont nélküli azonos lapkák gyűjtésével extra pontokra tehetsz szert.
Nehéz egy játékot felturbózni, úgy hogy az ne okozzon csalódást, de szerintünk ez most jól sikerült. Innentől a Hey That's My Fisht úgy gondoljuk el lehet felejteni. Ez mindenképpen jobb játék.

Értékelés:

írta Hauszknecht Imre
Dátum: 2011-06-21 16:14:34

Mamutvadász
-----------

Nem csodálkoznék ha valaki a játék a Boardgamegeek-es adatlapját látva elállna a vételtől. Az 1855. hely láttán én sem kaptam fel a fejemet, de kipróbálás után, már értetlenkedve álltam a helyezés előtt. Knizia vadászó-gyűjtögető témájú alkotására ugyanis leginkább az \"egyszerű, de nagyszerű\" jelző illik. A játék szabálya ugyanis pofátlanul könnyű: Van 4 bábud és minden körben két lépésed, azaz vagy eggyel lépsz kettőt vagy kettővel egyet-egyet. A mezőn található tárgy már a tiéd. Ha ellépsz onnan a tárgy (bogyó, edény, lekerül - és itt jön a csavar - többet senki nem léphet oda. A mamutvadászban az a nagyszerű, hogy egyszerre kell figyelned arra, hogy maximalizáld a pontjaidat, hogy kizárj másokat, és hogy vigyázz ki ne zárják a bábuidat. Ebben segítségedre vannak a sziklás, felszedhetetlen területek, és a barlangok, amik a térkép egyik részéről egy másikra visznek. A téli nyári szakasz, a táborhelyekre való bejutás és a tárgyak kombinálható gyűjtése pedig tovább finomítja az eddig is kifejezetten taktikus játékmenetet.
A Mamutvadász újrajátszhatósága közel végtelen, hiszen a tárgyak leosztása mindig véletlenszerű, így mindig új játétérrel szembesülünk.
Maga a játék kinézete nem világszám, viszont nincs is vele különösebb gond, átlagosan szépnek mondható. Az ára pedig szerintem igazán pénztárcakímélő, ezt az ötezer-párszáz forintot igazán megéri, éS mivel egyszerűek a szabályok a kisebbek is könnyedén bele tudnak folyni a partykba...

Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2011-08-26 20:28:58

Vélemény a játék tartozékairól: Kiváló minőségű, szép, praktikusan használható elemek.

Vélemény a szabálykönyvről: Túl nagy méretű, de példás tartalmú.

Vélemény általában a játékról: Tetszik, az, amit vártam, de a pontszámítás sokat ront rajta. Nem szerencsefüggő, elég interaktív.

Kiknek ajánlaná: 4 játékos: családi, 2 játékos: sakk-kedvelőknek. 3 játékos: átmenet.

Ami a legjobb volt: A lépés kiválasztásának folyamata, hogy nekem maximálisan kedvezzen, de a többieknek keresztbe tegyen.

Ami a legkevésbé tetszett: Hosszadalmas pontszámítás, hosszú setup kétszer is.

Értékelés:

írta Tóth Attila
Dátum: 2012-12-14 17:46:35

A játék teljesen logikus felépítésű, amint megvettük azonnal kedvenccé vált!

Teljesen megérdemelten nyert magyar társasjátékdíjat!

Csodálatos!

Értékelés:

írta Bognár Balázs
Dátum: 2013-01-09 17:14:48

Vélemény a játék tartozékairól: szép színes játéktábla, jó minőségű tokenek. Nem volt kivetnivaló.

Vélemény a szabálykönyvről: Elég pontos, elsőre érthető.

Vélemény általában a játékról: Könnyed és viszonylag gyors játék, ahogy az előttem lévők is írták, minél többen játszák, annál jobban csökken a stratégia szerepe, de ez mit sem ront a játékélményen, csak egy kicsit átalakul.

Kiknek ajánlaná: családnak és baráti társaságoknak egyaránt, akik nem akarnak több órát vért izzadva dülleszkedni a játéktábla felett:)

Ami a legjobb volt: keresztbe tenni a másiknak:)

Ami a legkevésbé tetszett: setup fázisok szintén, de azért annyira nem hosszú ez sem;)

Értékelés:

írta Tóth Zsuzsanna
Dátum: 2013-05-22 10:15:32

Nagyon szép és szórakoztató játék! A szabályokat könnyű elsajátítani és követni, játszható családbarát, egymást segítő, illetve trükkös, a másik helyzetét nehezítő verzióban is.
Tovább ami nálunk nagy előnye, hogy ketten is remekül használható játék. Szeretjük!

Értékelés:

írta Vidó Viktor
Dátum: 2013-06-12 09:49:55

Szépen kivitelezett, jópofa játék, akár két személynek is.
Picit hosszú a setup, hiszen a lapkákat a táblán minden játék előtt fel kell helyezni. Érdemes a szabályokat szigorítani a lapkák elhelyezése kapcsán, mert ha a táborok környékére mamut, vagy értékes (3-as) lapka kerül, azt mindig az első játékos fogja lerabolni. A kezdést is érdemes sorsolni, a "kinek a leghosszabb a haja" marhaság helyett.

A játék nagy előnye az egyszerűség: akár a játék során beavatható egy új játékos, nem kell különösen sokáig "oktatni". (Sőt, több esetben az új beszálló nyerte meg a játékot.)

Családbarát, de ha két keményebb játékos összekerül, akár egy jó kis kitolós party is kialakulhat.

Érthető és védhető az év játéka cím.

Értékelés:

írta Varga Erika
Dátum: 2013-06-29 00:40:14

Érdekesnek találom a játékot, minden tartozékot megtaláltam a dobozban, könnyen átlátható, rendezett.
Nagyon izgalmasnak találtam és elég taktikus is.
Én csak ajánlani tudom, mivel mindig másképp teszed le a zsetonokat a táblára más-más taktikát kell válassz.

Értékelés:

írta solarcube
Dátum: 2014-12-31 19:01:07

Szép, egyszerű, ketten is játszható családi (szerintem akár már 6-7 éves kortól játszható). Előttem már minden fontosat leírtak a játékról.

Negatívként csak annyi (ezért is adtam 4-est), mert két játékos esetében a végén sokáig tart a pontok átszámolása. 3-4 játékos esetén ez a "hiba" már nem áll fent.

Értékelés:

írta Katus-Olajos Katalin
Dátum: 2015-02-26 11:40:36

A játékról: családosoknak ajánlom inkább, ketten nem igazán jó játszani. A pontozása, a játék menete egyszerű, gyerekeknek könnyen tanulható. Nekem a Catan és Carcassonne után kicsit ingerszegény,de élvezhető. Gyors, rövidebb a játékidő, mint az előbb említett játékoknál, időhiányban szenvedőknek kiváló.

A kialakítás: a látványvilág és a rajzok gyönyörűek, nagyon igényesen kidolgozott a tábla és korongok is.


Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.