Fresco (Module 1, 2, 3)


Játékidő60 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Wolfgang Panning
Marco Ruskowski
Marcel Süßelbeck

Kiadó: Piatnik
Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol, Német
Sorozat: Fresco játékok
Címkék: Könnyű stratégia, Gazdasági stratégia, Év játéka (nyertes/jelölt), Típus: Stratégia
6890,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


A templom mennyezete sürgős restaurálásra szorul. A püspök freskófestőket bíz meg a mennyezet újrafestésével, javításával, persze nem ingyen. A legszebb és legtöbb festéket igénylő részlet helyreállításáért magas jutalom jár.

A Queen Games Fresco játékában freskófestők bőrébe bújva dolgozhatsz a templom szépítésén. Ehhez festéket kell venned a piacon és színeket keverni a műhelyben. Ha extra bevételre vágysz és időd is van, portrékat is festhetsz a műtermedben.


Korán kelőknek nagyobb a választék!
Ha jó munkát akarunk végezni, egész napunkat gondosan meg kell terveznünk. Első legfontosabb - az egész napi munkánkat és kedvünket is meghatározó lépés - hogy eldöntsük, hánykor kelünk fel reggel. Aki 5 és 6 óra között kell, bizonyosan sokféle festék közül válogathat a piacon, bár hangulata a munkához lehet nem sok lesz. Aki viszont 9-ig lustálkodik kipihent és jókedvű lesz, de már csak a maradék festékekből válogathat majd.

Napi tervezés...
Miután felkeltünk, tervezzük meg a napunkat. 5 festősegédünk van, akik segítenek nekünk a munkában. Minden játékos titokban kiosztja a feladatokat a segédeknek. Eldöntik hányan mennek a piacra, ki megy a templomba, ki keveri a festékeket, ki fest portrét. Ha marad elég szabadidőnk, munka után színházba is mehetünk, hogy festőcsapatunk kedve jobb legyen. A jókedvű csapatokhoz, extra segédek is beállnak egy-egy napra. Ugyanígy, ha rosszkedvű a csapatunk, segédeink bizony nem akarnak majd dolgozni.

Mennyezetfestés? Oltárszépítés? Színkeverés?
A javítási munkákat a templomban, illik még délelőtt elvégezni. Ha azonban nincs megfelelő festékünk, akkor keverjünk néhányat a műhelyben délután, így másnapra meglesz a freskórészlethez szükséges festékünk és helyreállíthatjuk a kiszemelt részt. Ha a püspök is látja az újonnan restaurált darabot, külön jutalmat is ad nekünk (győzelmi pont formájában). Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk a mennyezetet festeni, szépíthetjük a templom oltárjait - alap illetve kevert festékek bármilyen kombinációjával. Ezekért is pont jár, bár jóval kevesebb. A templom mellett dolgozhatunk műtermünkben, családi portrékat, egyedi portrékat is festhetünk. A freskófestés mellett ez a másik pénzkereseti lehetőségünk. Este egy-egy színházi előadás megtekintése jelentősen javíthat csapatunk kedvén, érdemes néha ellátogatni oda is, egy nehéz nap után.

Mi van a dobozban? - Az alapjáték elemei:
- 1 kétoldalú játéktábla (3 vagy 4 játékosra)
- 14 piac lapka
- 25 freskó lapka
- 60 érme (kartonból)
- 78 festékelem (fakockák)
- 4 natúr színű segéd
- 20 festősegéd
- 12 festőmester
- 1 (fa)püspök
- 4 kis paraván és 4 nagy paraván
- 4 akciótábla
- 4 segédkártya a keveréshez
- 1 vászonzsák
- 1 játékszabály

Az alapjátékkal együtt az első három kiegészítőt is megtaláljuk a dobozban. Ezek a kiegészítő modulok fokozatosan növelik a kihívást, mindig picit többet adva a játékhoz.

1. kiegészítő - A portrék
Műtermünkben nem csak családi portrékat festhetünk, hanem híres személyeket is, és így egyéb hasznos előnyökhöz juthatunk. A jutalom lehet egyszeri pl. hangulat maximalizáló vagy lehet folyamatos pl. minden kör végén +1 tallért kapunk.
Plusz játék elemek:
- 18 portrékártya

2. kiegészítő - A püspök kérése
A püspöknek extra kérései vannak, s ha ezt teljesítjük, nem csak plusz tallérokhoz, hanem festékhez is jutunk minden kör végén. A kéréseket a műhelyben (festék keverés helyett) tudjuk teljesíteni. Ehhez három, már megfestett freskólapkát kell beváltanunk a kérésnek megfelelően. Tehát a kérések teljesítéséhez, előbb a templom mennyezetén kell bizonyítanunk.
Plusz játék elemek:
- 12 kérés lapka

3. kiegészítő - Különleges keverék színek
Ebben a kiegészítőben még több színre lesz szükségünk a freskó megfestéséhez. Két új szín, rózsaszín és barna is kell majd a festéshez. Ezeket alap és keverék színek felhasználásával tudjuk majd kikeverni a műhelyünkben. Ezen festékekkel elkészített freskórészletek természetesen még több pontot érnek majd.
Plusz játék elemek:
- 7 új freskó lapka (új színekkel)
- 12 festék kocka (6 rózsaszín, 6 barna)
- 1 oltár lapka

Negatívumok:
- A freskó, amit javítunk mindig ugyanaz - lehetne hozzá több háttér is, hogy változatosabb legyen a játék - kihívás legyen a kép, amit restaurálunk.

Pozitívumok:
- Moduláris játéktér - az újrajátszhatóságot növeli
- Egyszerű alapjáték, melyet a kiegészítő modulok még változatosabbá tesznek
- Érdekes téma és kellemes hangulat
- 2010-es Év játéka díjra jelölve

Kinek ajánljuk?
A Fresco egy kellemes hangulatú, könnyed, vidám családi játék, sok kombinálási és stratégiai lehetőséggel. Kellően összetett, mégis egyszerű és pörgős játék.

Linkek:
Magyar játékszabály és magyar nyelvű leírás a kiegészítőkről a Kecskeméti Társasjáték Klub oldaláról: Magyar szabály, kiegészítő modulok
Ismertető videó a Queen Games kiadó oldaláról angol nyelven: Bemutató videó
Videó a játékmenetről a kiadó oldaláról, angol nyelven: Játékszabály (videó)

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Dr. László Gergely
Dátum: 2012-01-27 16:09:15

Nagyon szép kivitelű és elég hangulatos játék. Jól beleéli magát az ember, a felkelés megválasztása és a színek kevergetése adja a játék eredeti hangulatát. Sajnos egy idő után ki lehet találni a nyerő taktikát és akkor eltűnik a varázs, csak a számolgatás marad. Olyanoknak ajánlanám akik nem társasoznak annyira sokat, mert a játék egyszerű és a kevésbé fanatikusokat is megfogja a hangulatával. Aki viszont sokat játszik, szerintem viszonylag hamar elunja.

Értékelés:

írta becskei lorand
Dátum: 2012-04-08 15:51:36

Nálunk ez a top játék! 4-6 kiegészítővel játszunk. Nincs nyerő taktika, játék közben kell igazítani az eseményekhez. Nagyon változatos, szép.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.