1805 Sea of Glory


Játékidő240 perc  Játékosszám2

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Phil Fry

Kiadás éve: 2009
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: GMT Games LLC
Címkék: Történelmi, Csak ketten játszható, Maratoni játék, Nehéz játék, Típus: Stratégia, GMT játékok, Black Friday 3
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


"Nem azt mondom Uraim, hogy a franciák nem fognak jönni. Csak azt mondom, hogy nem a tengeren." - John Jervis, St. Vincent grófja, az Admiralitás Első Lordja

Az 1805: Sea of Glory feleleveníti a napóleoni háborúk korának legkeményebb és legkiszámíthatatlanabb ütközeteit a nyílt vízen. Ketten játszhatjátok, miközben egyikőtök az angol királyi flottát irányítja, míg a másik a szövetséges francia és spanyol armadát. Mindkét fél abszolút uralmat akar a tengereken és bizony ehhez a másik nemzet hajóinak roncsain vezet keresztül az út.

Az angol macska játszik a francia egérrel

A két oldal két teljesen különböző taktikát és szemléletet igényel. Ekkoriban még az angol királyi flotta óriási fölényben volt. Többen voltak. Erősebbek voltak. Talán még a vezetésük is jobb képességű volt.
Az angolok feladata, hogy megpróbálják blokád alatt tartani a francia és a spanyol hajókat. Ha mégis valaki kioson a kikötőből, akkor pedig utána kell iramodni és minél hamarabb a tenger fenekére süllyeszteni, mielőtt komolyabb károkat okozna.
A franciáké pedig az, hogy lehetőleg minél hamarabb, jobb időben kitörni a blokádok alól és a nyílt tengeren megtéveszteni az angolokat, hogy azok még véletlen se érhessék be őket. Ezt segítendő fantom hajókat is felrakhat a francia egy mozgás során, hogy elbizonytalanítsa az angolokat, hogy mégis mi az úticélja és éppen hova ment.
Egy nyílt csatában az angol hajók alapesetben erősebbek, dehát ők is ugyanúgy ki vannak szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, mint a többiek. Talán még jobban is...

A kiszámíthatatlan időjárás

Az 1805: Sea of Glory összesen 36 körből áll. Mindegyik körben kis karton lapkákat húzunk, amiken vagy valamilyen széljárás, hurrikán található, vagy a kezdeményezést váltjuk, vagy éppen elértünk a kör végére. Így aztán sosem tudhatjuk biztosan, hogy mikor fogunk tudni mozogni például a Földközi-tengeren tartózkodó hajóinkkal.
Amikor kihúzunk egy ilyen lapkát, megnézzük hogy melyik tengeren támadt éppen fel a szél és milyen irányba, majd ezt követően az éppen kezdeményezés birtokában lévő nemzet lép az azon a tengeren lévő hajóival. Ezt követi a másik fél és utána már jöhet is a következő lapka húzása. Ez addig megy így, amíg fel nem húzzátok a kör vége lapkát, amit követően mindent visszateszünk a zsákba és jöhet is a következő kör.

Vajon sikerül-e megszállni a Csatornát?

A játék kétféleképpen érhet véget.
Ha a szövetségeseknek bármikor sikerül uralmuk alá hajtani a Csatornát, akkor át tudják dobni a közel 200.000 fős sereget Napóleon vezetésével Angliába és kezdődhet is az invázió, aminek köszönhetően a franciák azonnal nyernek. Ugyan nem lehetetlen ezt teljesíteni, de nagyon komoly kihívás.
A másik eset, ha elértek a 36-ik kör végére. Ilyenkor megnézzük, hogy ki szerzett több győzelmi pontot. Győzelmi pontot lehet szerezni ellenséges hajók elsüllyesztésével. (Ebben az angolok jeleskednek jobban érthető módon.) Illetve különböző küldetések teljesítésével, vagy éppen ezek megakadályozásával. A franciáknak van lehetőségük különböző fontos kikötők és területek megszállására, ezt tudják az angol hajók megakadályozni. Bizony kell is nekik, mert könnyen borulhat a helyzet, ha már szinte minden idegen kikötő francia kézbe kerül.

Kiknek ajánljuk?

Az 1805: Sea of Glory egy nagyon komoly, összetett harci stratégia. Gyönyörű kivitelezésű, ahogy azt a GMT Games játékaitól már megszokhattuk. A rendszere egyedi és nagyon jól jelképezi au időjárás viszontagságait és kor szellemét és a hajócsatákat. Ha szeretsz elmélyülni a napóleoni háborúk korában és kíváncsi vagy, hogy Trafalgar vajon elkerülhető lett-e volna, akkor itt az ideje kipróbálnod!

Hasznos linkek:

A játék angol nyelvű szabályát megtalálod a BoardGameGeek honlapján.
Egy szépen illusztrált angol nyelvű példajáték a kiadó honlapján.

Hasonló játékok:

Commands & Colors: Napoleonics - Napóleon kori kétszemélyes harci játék
Blackbeard: The Golden Age of Piracy - A Karib-tenger és a kalózok
Merchants & Marauders - Egy sokkal összetettebb és szebb Ki az úr a tengeren!


Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.