Village

Magyar

Játékidő90 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Markus Brand
Inka Brand

Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR, Angol
Kiadó: Delta Vision
Sorozat: Village játékok
Címkék: Gazdasági stratégia, Év játéka (nyertes/jelölt), Típus: Stratégia,
12490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Röviden a játékról, játékismertető


A Village egy gazdasági stratégiai játék, mely elnyerte a 2012-es év játéka díjat, összetett kategóriában.

Nem egyszerű az élet a középkori faluban. Dolgozni kell, enni muszáj, ki kell menni a piacra a megtermelt árukkal, rangot és hírnevet kell szerezni. A családjaitok is itt próbálnak megélni és minél nagyobb gazdagságot, nevet szerezni. Vajon fennmarad a család neve vagy eltűnik majd? Csak rajtatok áll!

Élet a faluban

Ebben a díjnyertes játékban egy-egy családot kell irányítanotok. Kezdetben kicsi, név nélküli famíliátok tagjai a játék végére akár a város legnagyobb emberei közé tartozhatnak. Ehhez a megfelelő időben a megfelelő helyre kell lehelyeznetek figuráitokat, ám a lehetőségek korlátozottak, hisz’ a többi család is ugyanazért a célért küzd. A győzelemhez jól átgondolt taktika és sok odafigyelés kell. Na de lássuk a részleteket!

Családalapítás

Minden játékos választ magának egy színt a négy közül. Az ehhez járó farmtáblát magatokhoz veszitek. Itt él a családotok: itt van a házatok, az állataitok, a raktár és itt tudjátok nyomon követni a rendelkezésre álló időtöket is. Négy első generációs családtaggal kezditek a játékot – a nagyobb számmal rendelkező bábukat még nem használhatjátok, hiszen ők még nem születtek meg. A családtagokon kívül még kaptok egy-egy érmét is.
Egy jelzőt fel kell helyeznetek a farmotok szélén futó idősáv első mezejére. A legtöbb akció időt igényel, amihez itt kell lelépnetek a megfelelő mezőt. Ha körbeértek, sajnos a család legidősebb tagja elhalálozik és a pozíciójától függően valamelyik sírba kerül.
Egy másik jelzőt a játéktábla szélén körbemenő pontozósáv elejére kell tennetek. Itt fogjátok számolni az összegyűjtött pontokat.

Zajlik az élet

A játék számos körből áll, melyek során családotokat kell irányítanotok és részt kell vennetek a falu életében. Sok lépés lehetséges, más-más utakon is elérhetitek a győzelmet.
Minden kör elején fel kell tölteni a falut a befolyás kockáival. Ezekből négy különböző színű van, melyeket elkölthettek a későbbiekben. Ezek jelképezik a képzettséget, a meggyőzést, a hitet és a tudást. Van egy ötödik szín is, a fekete, ami a járványokat, betegségeket szimbolizálja. Ezt a színt nem érdemes begyűjteni, mert rövidíti a családtagot életét.

A játékosok számától függően kell véletlenszerűen felhelyezni a kockákat a tábla egyes részeire. Valahova több, valahova kevesebb kerül. Például a szakmákhoz több kerül, mint a tanácsteremhez, így azt többször fogjátok tudni használni egy körön belül.
Mikor rád kerül a sor, el kell venned a tábláról egy kockát. Ha a kocka fekete, azonnal lépned kell két mezőt az idősávodon. Ha más színű, akkor a farmodra kerül, és később fizethetsz vele. A kocka elvétele után lehetőséged nyílik arra, hogy használd a kiválasztott mezőt.
· Gabonaaratás: ha van családtagod otthon és aktiválod ezt a mezőt, azonnal kapsz két zsák gabonát. Ha ekével és valamilyen haszonállattal is rendelkezel, akkor többet kapsz. Összesen öt gabonád lehet raktáron.
· Család: kapsz egy új családtagot, amit a legkisebb számú generációból kell kiválasztanod és a farmodra helyezned. Minél nagyobb a családod, annál több akciót tudsz majd kivitelezni.
· Szakmák: öt különböző épület található itt, melyek mind-mind más árukat termelnek. Az áruk megszerzésének két módja van.
Időt feláldozva mesteremberré válhat egyik családtagod, aki az épületben marad és további időért cserébe termeli az árut. Ez olcsóbb, ám meggondolandó az öregedés miatt.
Másik lehetőség fizetni az árukért. Befolyáskockákkal vagy gabonával bármi megvásárolható, de meggondolandó, mert ezek az erőforrások máshol is hasznosak lehetnek.
· Piac: ezt az akciót mindenképpen végre kell hajtani minden körben. Ebben minden játékos részt vesz. Az érkező vásárlók igényeit kell kielégíteni árukkal, termékekkel, amikkel nagyon sok győzelmi pontot össze lehet gyűjteni, ha elég ügyesek és felkészültek vagytok.
· Utazás: az egyik családtagod hosszú útra küldöd a környező városokba, hogy vigye a család nevét. Ehhez szüksége lesz egy vagonra, időre és sok befolyáskockára, de a városokban váró jutalomért talán megéri.
· Tanácsterem: családtagodból hivatalnok válhat, aki kiváltságokat szerezhet a famíliának. A tanácsteremnek négy szintje van, amik egyre jobb és jobb jutalmakat nyújtanak, például ingyen kaphatsz árukat vagy éppen a pénzedért győzelmi pontokat vehetsz. Ahhoz hogy valaki a legbelsőbb körökbe jusson, rengeteg időt és befolyást kell feláldoznia, bár kétségkívül megéri.
· Templom: az egyházba jutni két módon lehet: hosszú s időigényes tanulással, avagy befolyásolással. Mindkét esetben a kiválasztott családtag bekerül a fekete zsákba a fekete szerzetesek mellé, ahonnan a kör végén kell kivenni négyet. Ahhoz, hogy a családtagod a temploma kerüljön szerencsére is szükség van… de akár az egyház pénzzel való támogatása is megoldást nyújthat erre a problémára.
· Kút: itt elkölthetsz három egyforma befolyáskockát és cserébe bármelyik akciót végrehajthatod az előbb említettek közül.

Amikor az utolsó kocka is lekerült a tábláról, eljön a kör vége. Ebben a templom kapja a főszerepet. Ilyenkor kell kihúzni a négy figurát a fekete zsákból és elhelyezni őket a templom első szintjére. A már bent lévő figurákat a gazdáik előrébb helyezhetik gabonáért cserébe. Ez azért fontos, mert a legnagyobb szinten lévő bábu két pontot ad a játékosnak. Ha többen is a legmagasabb szintű mezőn állnak, akkor mind megkapják a győzelmi pontokat.
Ha ezzel megvagytok, akkor kezdődhet a következő kör. Ehhez tovább kell adni az első játékos jelzőjét, valamint fel kell tölteni a zöld zsákot a befolyáskockákkal.

Nyugodjon békében!

Egy idő után a családtagok meghalnak. Ez sajnos az élet és a játék velejárója. Mindig a legidősebb (azaz legkisebb számú) generáció tagjai hunynak el. Ha körbeértél az idősávodon, ki kell választanod egy megfelelő figurát. A családtag két helyre kerülhet:
· A falu krónikája: a krónika őrzi a falu jelentős személyeinek történetét. A lakos munkásságának megfelelő helyre kerül be a könyvbe. Van hely a szakmáknak, a templomnak, a tanácsnak, az utazóknak és a farmbelieknek. Oda kell lehelyezni a halott figuráját, ahol éppen halála pillanatában volt. Ha elég sok családtagnak sikerül bekerülnie a krónikába, rengeteg pontot hozhatnak a játék végén.
· Köztemető: sajnos nem mindenkinek van hely a nagykönyvben. Ha betelt a megfelelő típusú hely az oldalakon, a figura a köztemető egyik névtelen sírjába kerül. Ez nem jár győzelmi pontokkal.

Mindkét esetben szűkös a hely. Ha a krónika vagy a temető tele van, a játék véget ér és megkezdődik a pontozás. A pontszámban szerepet játszik a templomi pozíció, a tanácsban elfoglalt hely, a megszerzett érmék, az utazással járó hírnév és az elégedett vásárlók.
A legtöbb pontot begyűjtő játékos a győztes!

A doboz tartalma

·        44 fabábu a családtagok jelzéséhez (négy színben)
·        4 fekete szerzetes
·        31 jelzőkorong (négy színben)
·        72 befolyáskocka (négy színben)
·        6 járványkocka
·        2 szövetzacskó (zöld és fekete)
·        1 lap a matricákkal
·        1 kezdőjátékos jelző
·        1 következő játékos jelző
·        40 árujelző (tekercsek, lovak, ekék, ökrök, vagonok)
·        24 vásárló
·        15 érme
·        20 zsák gabona
·        3 segédlap az előkészületekhez
·        1 áttekintő tábla
·        4 farmtábla a játékosoknak
·        1 nagy játéktábla

Értékelés

A Village nem véletlenül lett 2012 egyik legjobb játéka. Ez egy igazi stratégiai játék, amire még öröm is ránézni! A tartozékok minősége jó, a tábla szép és remekül használható, a jelzők vastagok, sok a fabábu. Az biztos, hogy a dobozt szépen megpakolták a készítők!
A játék témája családbarát, könnyen befogadható, elképzelhető. A mechanika először kicsit bonyolultnak tűnhet a fiatalabbaknak és kezdő játékosoknak, de egy-két játék után bele lehet jönni. Eleinte sokszor kell belelapozni a szabályokba, de ezen át lehet lendülni.
Nincs egy megfelelő taktika, különböző utak is a járhatóak a győzelem reményében. Ha jól gondolkodsz, egész egyedi módokon is megnyerheted a játékot!
Bátran ajánlom mindenkinek ezt a játékot! Nem hinném, hogy csalódna bárki is, aki egy remek stratégiai játékot keres magának, a családnak és a barátoknak.

Magyar nyelvű szabály a Ketaklub oldaláról
Angol nyelvű szabálykönyv

Nagy Gergely jóvoltából egy részletes ismertetőt találhattok a Táblás Játék oldalán.

 

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2012-06-27 16:45:25

Vélemény a játék tartozékairól: Minden eleme igényes, a célnak teljesen megfelel.

Vélemény a szabálykönyvről: Megfelelő nyelvismerettel első olvasás után érthető.

Vélemény általában a játékról: Viszonylag rövid, pörgős játékmenet, sok újítás a hagyományos akcióválasztós játékokhoz képest.

Kiknek ajánlaná: Azon játékok közé tartozik, amit mindenkinek bátran ajánlok.

Ami a legjobb volt: Kiegyensúlyozottság.

Ami a legkevésbé tetszett: Nem volt ilyen.

Értékelés:

írta Mucsi Nándor
Dátum: 2013-05-09 10:21:12

Remek játék. Összetett, ám mégsem túl bonyolult. Minden játék más és más, és nincs egyedi taktika, amivel biztos a siker. Az egyik legjobb társasjáték, amivel eddig találkoztam.

Értékelés:

írta Csernus Dániel
Dátum: 2014-08-01 22:15:50

Először játszottam "gazdálkodós, termelős" játékkal- és a Village megszerettette velem a stílust. Nem az elolvasom a szabályt és közben mehet is a társas- szóval érdemes tájékoztatni a játékosokat az összes lehetőségről előre, hisz egy-egy lépésen nagyon sok múlik.

A taktika elengedhetetlen, mégsem fix, hiszen a randomizált körkezdetek miatt lehet hogy az aratás már nem lesz pestis-mentes, ráadásul kis odafigyeléssel még bele lehet kötni a másik játékos taktikájába is.

Értékelés:
Grafika 9/10
Nagyon tetszett a tábla és a doboz főképe, az elrendezés és a jelzők is. Igényes, szép.
Játékmenet 7/10
Elsőre kicsit lassabb, de megtanulva a tradeket gyorsan halad, bár néhány ember monotonnak tarthatja, hiszen nem fröcsög a vér minden körben.
Szerencse szükséglet: 0/10
Nincs nagy szerepe a szerencsének, hisz a miséről kiválthatod magad pénzért:), a kör eleji randomizáció pedig csak fellendíti a játékot és esetenként taktika váltást eredményez- szóval itt a 0 a legjobb pontszám, nincs szükség a szerencsére!
Balance: 7/10
Itt az egyetlen negatívum a piac- ugyanis ha jókor piacozol, mikor éppen senkinek sincs zöld kockája, neked pedig van és kiveszel 2(!) "Vásárló-jelzőt" az akár 10 pont előnyhöz is juttathat, ami kicsit frusztráló mikor az utazásba vagy tanácsba sokkal több hozzávaló elköltésével sokkal kevesebb pontot szerzel. És ugye piacozni akár minden körben lehet...

Az utolsó szó jogán...
3-4 fős társaságoknak ajánlom, 3-4 játék után akár szívatni is lehet egymást. Tényleg megszeretteti a termelős játékokat.

RoacH 2014.08.01.

Értékelés:

írta Kovács Attila
Dátum: 2014-09-23 16:44:08

Nagyon szépen kidolgozott stratégiai játék, a szabálykönyv logikus felépítésű, gyorsan átláthatók a legfontosabb lépések és a hozzájuk tartozó szabályok.

Érdekesség, hogy a halál, mint az élet természetes velejárója is megjelenik a játékban, eddig máshol nem találkoztam ilyennel.

Miután sokféle alternatívából lehet választani egy-egy kör során, többféle stratégia is sikerre vezethet, bár egyes lépések (pl. piac) időben történő kijátszásával nagyobb előnyre tehetünk szert a többiekkel szemben.

A játékot bátran ajánlom kipróbálásra, a lényege hamar megérthető, a partik pörgősek, mert a játék végét jelentő események viszonylag hamar bekövetkeznek.


Értékelés:

írta Béres Ferenc
Dátum: 2014-12-26 08:01:00

A Catan telepesei után ez volt az első gazdálkodós játékunk. Mindenkinek bátran ajánlom!

Pozitívum:
- viszonylag könnyen átlátható játékmenet, részletes szabályzat
- szép kidolgozottság, fa bábuk
- sokszor játszható az eltérő taktikák miatt

Negatívum:
- a bábukra a számokat magadnak kell felragasztani
- az egyes területeken belül nincs lehetőség igazán hatalmi harcra, vagy nem éri meg (pl: templom)

Értékelés:

írta Béni Péter
Dátum: 2015-02-20 09:51:37

Szenzációs játék, mi úgy játsszuk, hogy minkét kiegészítőt hozzápakoljuk, de korábban az alapjátékkal is nagyon jókat szórakoztunk.
Talán ami minden játékban manapság hiba, hogy mire kialakulna a játék már vége is, de ez a hosszú játékot nem kedvelők miatt van így.

Értékelés:

írta Légrádi Zita
Dátum: 2015-12-08 10:10:47

Szuper izgalmas játék! Mindenki más taktikát követ és nem lehet tudni mi a célra vezető, fontos, hogy egyetlen lépéssel sem szabad rossz döntést hozni. Figyelni kell a társak terveit. Türelem kell a játékszabály értelmezéséhez, de megéri!

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Kiegészítők:


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e