Merchants & Marauders


Játékidő180 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerzők:
Christian Marcussen
Kasper Aagaard

Kiadó: Z-Man Games
Kiadás éve: 2010
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Merchants & Marauders játékok
Címkék: Harci stratégia, Típus: Stratégia
19990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Standard (160 db-os) 2 db
Össz ár: 1980,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 45*70 mm Premium (100 db-os) 3 db
Össz ár: 2970,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Merchants and Marauders
Tenger, kincsek, kalózok és kereskedők. Szereld fel a hajód, szedd össze a legénységet és szállj vízre! Gyűjtsd össze a legtöbb kincset kemény munkával vagy a fegyvereiddel. Te döntesz, hogy melyik úton próbálod meg beírni neved a világ történetébe!

Kalóz vagy kereskedő?

A Merchants and Marauders egy remek kalandjáték a Karib-tengeren. Célod tíz pont összegyűjtése, amit kellőképp’ változatos módokon tudsz megtenni. Kereskedhetsz a kikötőkben, az összegyűjtött pénzeddel megveheted a hírnevet, különböző mendemondáknak járhatsz utána, de jutalom jár azért is, ha hajókat fosztogatsz és pusztítasz el. A sorsod a kezedben van. Bármelyik út sikeres lehet, csak rajtad áll, hogy miként fejezed be történeted.

Kapitányok és hajók

A játékban tizenhat különböző hajóskapitány szerepel. Mind-mind különböző értékekkel, egyedi képességekkel, nemzetiséggel rendelkezik. Ezek meghatározzák, hogy mely’ területeken lehetsz sikeres. Jó a meggyőzőképességed? Irány a kocsma és járj utána a pletykáknak! Jól manőverezed a hajódat? A tengeri csaták királya lehetsz! A négy különböző tulajdonság mindegyikére szükséged lesz.
A kapitányok mellé hajót is kell választanod. Választhatsz gyors, de gyenge kereskedőhajót vagy nagyobb és felfegyverzett bárkát. Hajódat fejlesztheted a kikötőkben. Vásárolhatsz különleges fegyvereket, felbérelhetsz képzett tengerészeket, kibővítheted a raktered és így tovább. Igazán változatos járműved lehet a játék végére.

Kalandozások

A tábla fantasztikusan kidolgozott. Nagy, átlátható, szép. A térkép tizenhét területre van felosztva. Egy kivételével mindenhol van szárazföld, ahol ki lehet kötni. A szigeteken városokat találtok, a tengereken kereskedők és hadihajók mozognak. A világ él körülöttetek.
Minden kör elején fel kell csapni egy eseménykártyát, majd minden játékosnak lehetősége van három cselekvésre. A három választható akció a mozgás, a felderítés és a kikötő. Ezeket bármilyen kombinációban használhatod.
A mozgással egy szomszédos területre áthelyezheted a hajódat vagy pedig ki-, illetve behajózhatsz a közeli kikötőbe.
Ha a területen van rajtad kívül másik hajó, megpróbálhatod megkeresni. A felderítéshez dobnod kell a megfelelő tulajdonságodra. Sikeres dobásnál megtalálod a hajót és megtámadhatod azt. Ha nem sikerül a dobásod, nem tudtál a nyomára bukkanni a tengeren.
Amennyiben már behajóztál a kikötőbe, használhatod a kikötő parancsot. Eladhatsz és vehetsz árukat, lecserélheted vagy megjavíthatod a hajód, módosításokat hajthatsz végre a bárkádon, új legénységet toborozhatsz, elvállalhatsz egy küldetést, szóbeszédeket hallhatsz, valamint elrejtheted a kincsed.
Amint mindenki végzett a három-három akciójával, új kör kezdődik.

Tengeri ütközetek

A kereskedőkkel való csata gyors és egyszerű. Fel kell csapnod három rakománylapot. Ezeken nem csak az áru, de egy esemény is szerepel. Ez az esemény két féle lehet: a kereskedő menekülni próbál, illetve valamely részét a hajódnak eltalálta.
A kártyák felhúzása után dobnod kell annyi kockával, amennyi a manőverező képességed. Minden siker után választhatsz egyet ezek közül: eldobod az egyik kártyát, húzol egy újabb kártyát vagy kicseréled valamelyik lapot. Minél több lapot húzol fel, annál nehezebb lesz a dolgod a kereskedővel – viszont ha legyőzöd, sokkal több pénzhez jutsz és még a rakományt is megtarthatod!
Akkor nyered meg az ütközetet, ha nem sikerül elmenekülnie a hajónak és nem pusztítja el teljesen egyik részét sem a hajódnak.
A játékosok közötti harc kicsit összetettebb.
Az első teendő annak megválasztása, hogy mit is akarunk tenni a harcban. Ez az első körben csak a tüzelés lehet, de később megcsáklyázhatod az ellenfél hajóját vagy el is menekülhetsz.
Második teendő a kapitány hajózási képességeinek tesztje. Dobni kell a tulajdonság értének megfelelően. Amelyik kapitánynak több sikere lett, az nyerte a párbajt: kicselezte a másik hajót.
Tüzeléskor a győztes minden ágyújával talál, míg a vesztes csak annyival, amennyi sikere volt. A találatok helyét ki kell dobni. A sérülések csökkentik a hajók teljesítményét, akár el is süllyedhetnek!
Ha azt választottad, hogy lerohanod a másik hajót és sikerült is a dobásod, megkezdődik a legénység harca. A kapitányok vezetőképessége és a hajók legénysége dönti el, hogy mennyi esélyük van az ütközetben. Itt is a kockákhoz kell fordulni. Minden sikeres dobással egy ember elesik az ellenfél legénységéből. Ha valamelyik oldal összes embere elesett, a hajót a másik játékos elfoglalta.
Menekülni csak akkor tudsz, ha úgy győzöl a manőverezési tesztben, hogy ellenfeled nem dobott egy sikert sem. Ilyenkor sikerült lehagynod a kalózt és a harc véget ér.
A harcok elég gyorsak és izgalmasak, ráadásul be lehet vetni különböző kártyákat vagy a kapitányok különleges képességeit is. Nagyon jól épülnek fel az ütközetek és nagy a tét is: ha hajód megsemmisül vagy elfoglalnak, sajnos elveszíted mindened és egy új kapitánnyal kell kihajóznod a tengerekre.

A doboz tartalma

100 aranytallér, 26 műanyag hajó, 89 jelző (az áruknak, a fejlesztéseknek, a kereskedőknek, a vérdíjnak és így tovább), 254 kártya (események, dicsőségek, küldetések, pletykák és így tovább), 29 fajelző, 10 egyedi dobókocka, 4 játéktábla a játékosoknak, egy nagy játéktábla, összefoglalók és szabálykönyv.
Nagyon sok minden található a dobozban és szerencsére a mennyiség nem ment a minőség rovására. Minden elem aprólékosan kidolgozott és igen strapabíró.

Értékelés

A Merchants and Marauders első osztályú játék. A téma és a hangulat nagyon erősen érződik. Könnyű beleélni magunkat a játékba a külcsín és az apró, de nagyon találó történetek, szólások miatt. Sok kártyán szerepel az adott figuráról pár szó, így olyan, mintha egy rendes történettel rendelkező kalandot játszanánk.
Dicséretet érdemel a szabálykönyv. Rengeteg színes kép és példa szerepel benne. Egyszeri elolvasás után is könnyen elmagyarázható és játszható, az első játék után pedig szinte elő sem kell majd venni.
Negatívumként a véletlent és a szerencsét említeném. Sajnos nagyon sok múlik azon, hogy éppen mit dobunk vagy milyen kártyát sikerül felhúznunk. Persze a tengeren semmi sem biztos… Ennek ellenére bátran ajánlom minden kalandornak!
Irány a tenger, szárazföldi patkányok! Aaaarrrr!!!

Hivatalos honlap

Szabálykönyv

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2012-08-24 15:12:02

Vélemény a játék tartozékairól: Kivitelezés 10 pont! A szabály nehézkes.
Vélemény a szabálykönyvről: érthető, de túlbonyolított!

Vélemény általában a játékról: Szerencsefaktor magas, hangulat elégséges.
Kiknek ajánlaná: Kalózfanoknak.

Ami a legjobb volt: Kinézet.
Ami a legkevésbé tetszett: A játékmenet nehézkes.

Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2012-08-24 15:58:32

Vélemény a játék tartozékairól: Nagyon szép, igényesen kidolgozott játék.
Vélemény a szabálykönyvről: Sok kérdés maradt...csak a csatát kellett 4x átolvasni. Néhol pedig túl szájbarágós volt. Pl. nagyon fontos megkeverni az event decket.

Vélemény általában a játékról: Nincs kiegyensúlyozva, a kereskedők hátrányban vannak a kalózokkal szemben és borzasztóan kocka függő. Nem túl komplex, nem is értem az 5-ös értékelést.
Kiknek ajánlaná: Családnak.

Ami a legjobb volt: Kalóz hangulat, szép hajók.
Ami a legkevésbé tetszett: Kockák nem szabályosak, nem nagyon volt szerencsém.

Értékelés:

írta Nagy József
Dátum: 2012-11-21 20:10:33

Nekem tetszik a játék. Különösképpen a fentebb ismertetett szerteágazó lehetőségek kínálata miatt. Nagyban számít az, hogy a játék elején milyen kapitányt kapunk, ahhoz érdemes választani hajót is, illetve stratégiát. Kapitányok széles választékában találhatunk csak kereskedő, vagy csak kalóz illetve mindkettő foglalkozásra alkalmas vezetőt. Ha mégse tetszene az amit kaptunk, bármikor nyugdíjazhatjuk emberünket és kaphatunk másikat helyette (egy körről azért le kell mondanunk).

A két játékos közötti harcrendszert érdemes elolvasni néhányszor az első jáűték előtt, valóban sok múlhat a kockákon ezért kell a kapitánnyal olyan mesterséget választani amely jobban illik hozzá, ezzel nőnek a nyerési esélyek, természetesen ettől függetlenül egy kis szerencsére minden kalóznak szüksége van. :) A többi szabály szerintem elsőre is megjegyezhető volt, nagy segítséget nyújtott a minden játékosnak kiosztható segédlet amely ismertette a főbb szabályokat egy külön papíron.

Én bátran ajánlom mindenkinek a játékot, de főleg annak akinek tetszik a Karib-tenger kalózainak témaja és kedvence volt a Sid Meier's Pirates PC-s játék.

Értékelés:

írta Major Dániel
Dátum: 2016-10-18 21:23:56

Ha nem szereted, hogy kocka dönt dolgokról, ne vedd meg. Ellenben ha imádod a tematikus játékokat, a hangulatot, szereted a kalózokat, akkor mindenképp vedd meg! Alapvetően nem vészesen bonyolult, sok kis apró szabály van viszont, de ezektől csak még hangulatosabb lesz. Szerencsefaktorban bővelkedő kalózszimulátor. Én imádom.

Értékelés:

írta Kocsis László
Dátum: 2017-02-21 13:04:37

A legjobb kalózos témájú társasjáték amivel eddig találkoztam. Gyakorlatilag mindent lehet ebben a játékban, ami az adott korszakra jellemző: kereskedni, rabolni, kincsek után kutatni, küldetéseket teljesíteni stb. A hangulata teljesen magával ragadó.
A játék maga a híres Sid Meier számítógépes játék alapján készült, de szerintem annál jobb lett, mert a bosszantó vagy felesleges elemek kikerültek belőle. A játék kifejezetten hosszú, egész estés vagy délutános elfoglaltság, de aki szereti a kalózos témát és a társasjátékokat, nem veszi észre az idő repülését. A szabályok jók és érthetők, egyedül a szabálykönyv az, amit többször végig kell olvasni, hogy megfelelően értelmezzük a szabályokat. Bár a neten is sok bemutató videó és gyakori kérdésekre válaszok található a játékról. Sokat segít, ha a példákat lemodellezitek a játék elemeivel. A szabályok az értelmezés után azonban már teljesen világosak és érthetőek. A kiegészítőjével együtt játsszuk, egy picit már talán túl sok dologra, lehetőségre kellene figyelni, bizony néha egy-egy dologra csak a következő fordulóban figyel fel az ember, hogy "hú, azt is csinálhattam volna". Ez kicsit kellemetlen, de nem túl bosszantó momentum, és minél több játékot játsszotok, annál rutinosabbak lesztek. Sokan a játék nagy negatívumaként a hosszú várakozási időt szokták felhozni míg újra ránk kerül a sor. Ez azonban nem több, vagy nem sokkal több mint bármelyik másik hasonló kaliberű játék esetén. Illetve itt amíg nem vagy soron is tudsz előre gondolkozni, tervezni mit szeretnél csinálni, illetve a játékostársak lépései alapján módosítani. Tehát én nem éreztem igazán meddő időnek amíg újra rám került a sor.
Mindenkinek ajánlom aki szereti a lehetőségekkel gazdagon megspékelt játékokat, mert itt aztán fürdeni lehet benne, annyi van, a játék teljesen rád bízza, hogy milyen módon, milyen eszközök felhasználásával szeretnél célt érni.
A kiegészítőt viszont mindenképpen javaslom hozzá, mert az alapjátékban azok kicsit nagyobb hátrányban vannak akik kalózkodásra adják a fejüket, és a kiegészítő ezt remekül kiegyenlíti.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Kiegészítő:


10990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban