Módosítottunk az oldalon, ha nem jön be jól, frissítsd Ctrl F5-tel!

Stone Age - Mit Stil zum Ziel


Játékidő90 perc  Játékosszám2-5  (2 játékossal a legjobb)
Figyelem: önállóan nem játszható!

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nem kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Bernd Brunnhofer

Kiadó: Hans im Glück
Kiadás éve: 2011
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Német
Sorozat: Stone Age játékok
Címkék: Gazdasági stratégia, Típus: Stratégia
Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


  Nagy munkára volt szükség a falu létrehozásához, de sikerült. Az emberek biztonságban élhetnek, a környéken van elég élelem és nyersanyag, a civilizáció fejlődik. Most már nem csupán a hasznosság, hanem a szépség is számít!

Gyönyörködtetés mindenekfelett!
A Stone Age eme kiegészítőjének középpontjában a dekorációk és a kereskedelem áll. Persze nem csak ez a két új elem szerepel a dobozban. Kapunk új épületeket, civilizációkártyákat, játéktáblát és immár lehetőség van öt fővel játszani.
Az alapjáték szabályai nem változnak, így ha ismeritek az alapjátékot, könnyedén nekivághattok ennek a kiegészítőnek.
Lássuk az újításokat részletesebben!

Dekoráció
Az emberek igénylik a szépséget. A játékban két különböző ékszert birtokolhatsz. Az egyik az állati fogak, a másik a gyűrűk. Csupán az értékükben van különbség: a fogak egyet érnek, a gyűrűk hármat. Bármikor átválthatók egymásba.
Dekorációt két módon szerezhetsz: a vadászmezőkön nem csak élelmet, hanem állati trófeákat is hazavihetsz, valamint az egyik új épületben, a kereskedőnél (trader) vásárolhatsz is.
Nem számítanak nyersanyagnak és élelemként sem használhatod fel őket. A játék végén sem adnak pontot. Civilizációkártyákért csak akkor fizethetsz velük, ha szerepel dekoráció-szimbólum a lapon.

Fejlődő település és kultúra
Idővel a falu is megváltozott: új épületek jelentek meg, melyek új lehetőségeket jelentenek. Ilyen épület a kereskedőház is.
Aktiválásához két embert kell az épületbe küldeni. Csak egyetlen játékos használhatja minden körben. Itt cserélheted be dekorációid vagy nyersanyagaid a szükséges tárgyakra, anyagokra. Eleinte nehéz jó üzletet kötni, de minél többet jársz a kereskedőhöz, annál több árut kapsz majd az ékszereidért.
Ahogy telnek az évek, egyre újabb és újabb találmányok, ötletek születnek. Az új civilizációkártyák új lehetőségeket rejtenek.
A megújult táblán helyt kap egy ötödik civilizációkártya is. Ezt a kártyát három dekoráció elköltésével veheted magadhoz. Sőt, ha elköltesz még három dekorációt, a civilizáció pakli legfelső lapját is magadhoz veheted. Ezen kártya hatása nem lép érvénybe, csupán a pontozásnál lesz szerepe.
Az új épületlapkák nagyobb része is a dekorációk körül forog. A lapkákat az alapjáték elemeivel össze kell keverni, teljesen úgy kezelendők, mint a többi épület.

A doboz tartalma

A dobozban van egy új játéktábla és egy kisebb játéktábla az ötödik játékos számára. Tíz fekete fabábu, két nagyobb és egy kisebb fekete fakocka, melyek szintén az ötödik játékosé. Négy kis kocka az alapjáték színeiben. Tíz fafog és öt fagyűrű a dekorációknak, tizenöt új épületlapka, kilenc új civilizációkártya. Öt 100/200 pont értékű jelző arra az esetre, ha kevés lenne a pontozósáv.

Értékelés
A kiegészítő új elemei – habár nincs túl sok – nagyon jól illenek az alapjátékhoz és növelnek a játékélményen. Lényeges, hogy ezt úgy éri el, hogy a játék szabályai nem változnak meg, a játékidő is marad a régi.
A tartozékok minősége semmivel sem rosszabb, mint az alapjátéké. Az új tábla, a lapkák és a kártyák képe mind-mind passzolnak az eredetihez.
Ha meguntátok már a Stone Age-t vagy akartok néhány új lehetőséget, változatosságot az alapjátékba, akkor bátran ajánlom ezt a kiegészítőt. Amennyiben az alapjáték tetszik, akkor ez is biztosan fog!

Hivatalos honlap

Szabálykönyv

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Dósa Attila
Dátum: 2012-01-27 22:12:38

A Stone Age egyik nagyon nagy kedvencem, a játék grafikája gyönyörű, az tokenek és a figurák szépek és tartósak. Bár a játékban nagy szerepe van a dobókockáknak, azért túl mutat a "dobsz és lépsz" vonalon, és kellő taktika és kombinációs lehetőség van a játékban. Ennek ellenére a játék még kezdő, eseti játékosok számára is kiváló szórakozás. A Sytly is the Goal nagyszerű választás, nagyon jó kiegészítő. Az új épületek jópofák, az új "alapanyagok" illenek a játék témájához, az új civilizáció kártyák további lehetőségeket nyújtanak a taktikázásra, a kereskedelem ötletesen lett beleépítve a játékba. A kiegészítő minden tekintetében követi az alapjáték által felállított alapelveket, továbbra is megmarad egy egyszerű de mégis elgondolkoztató és izgalmas játéknak. Rég választottam már ennyire jó kiegészítőt... bár mondjuk a Stone Age tekintetében magasak is voltak az elvárásaim, de ezeket gond nélkül megugrotta!

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:


10490,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


13990,- Ft
Várható: 10-14 nap

Kiegészítő:


2090,- Ft
Azonnal kapható
a boltban