Mage Knight


Játékidő180 perc  Játékosszám1-4  (3 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Vlaada Chvatil

Kiadó: WizKids
Kiadás éve: 2011
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Mage Knight játékok
Címkék: Fantasy, Típus: Stratégia, Festhető miniatúrák
Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Standard (160 db-os) 2 db
Össz ár: 1980,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Premium (100 db-os) 3 db
Össz ár: 2970,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Az Altheai Birodalom nem maradhat fenn a mostani formájában. A Tanács téged küldött, a nagyhatalmú mágust és harcost, hogy törj be a birodalomba. Csupán hűséget kérnek tőled, cserébe viszont hatalom, hírnév és vagyon jár. Képes vagy teljesíteni a Tanács akaratát vagy névtelenül buksz el?

A Tanács nevében
A Mage Knight egy küldetésalapú fantasy játék 1-4 fő részére. Minden játékos egy nagyhatalmú személyiség bőrébe bújik, aki járja a világot, megütközik a szörnyekkel, városokat ostromol, tornyokba tör be új varázslatokért, templomokat pusztít el a Tanács nevében.
A játék számos, előre meghatározott körből áll a küldetéstől függően. A rendelkezésre álló idő alatt kell összegyűjteni a legtöbb pontot a győzelemhez. Hogy mi is szükséges a győzelemhez a küldetés leírásából kiderül. El kell foglalni a városokat, fel kell szabadítani a bányákat, fel kell deríteni a földrészt és így tovább.
Hőseitek a kalandozások során fejlődnek: erősebbek lesznek, új varázslatokat, támadásokat tanulnak, hadsereget toboroznak. Ezeket mind kártyák jelképezik. A hősök tizenhat lapos alap paklija folyamatosan bővül, így újabb lehetőségekkel tudnak majd élni.

Egy körben két cselekvést tudsz véghezvinni: mozoghatsz, majd akciózhatsz. Dönthetsz úgy is, hogy nem teszel semmit. A két cselekvést nem cserélheted fel (akcióba lépni a területen, majd mozogni nem szabad).
A mozgáshoz ki kell játszanod a kezedből olyan kártyákat, amik mozgáspontokat adnak. Többet is kijátszhatsz, sőt: megfelelő manapont elköltésével erősítheted a kártyáid hatását. A különböző területek más-más mennyiségű mozgást igényelnek. Két pont felhasználásával felfedezhetsz új területet, így a térkép kibővül, újabb lehetőségek tárulnak fel.
Ha egy olyan mezőn állsz, ahol található település, akcióba léphetsz vele. Ilyenkor meglátogatod a falut és a hírnevedtől függően vásárolhatsz, toborozhatsz, pihenhetsz, akár ki is foszthatod őket! Mindehhez olyan kártyákat kell kijátszanod, ami befolyáspontokat ad. Ez ugyanúgy működik, mint a mozgásnál.
A városok, erődök, kolostorok is így működnek, bár más és más lehetőségeket nyújtanak. Előfordulnak szörnyodúk, mágikus források, labirintusok és még néhány helyszín, amelyekről részletes magyarázatot és példákat tartalmaz a szabálykönyv.

Gyakori akció a harc. Ilyenkor a területen álló szörnyeket vagy éppen más játékosokat megtámadhatsz. A harc négy fázisból áll: távolsági harc, blokkolás, sebzések kiosztása, közelharci ütés.
A távolsági harcban megpróbálhatod elpusztítani az ellenséget még azelőtt, hogy a közeledbe érne. Ehhez olyan képességeket és kártyákat használhatsz, amik nem a közelharcban használatosak.
A blokkoláskor meg kell védened hősödet és embereidet a támadásoktól. Itt is a kártyáidat fogod használni.
A nem kivédett támadások sebzéseit ki kell osztanod. Sérülhet a hősöd vagy az emberei, rajtad áll.
Az utolsó szakaszban visszatámadsz. Itt csak a közelharci támadásaid vetheted be. Ez után a fázis után a csata véget ér.
A harcokat tovább színesítik a lények egyedi tulajdonságaik, az erődítmények, a különböző ellenállások a sebzésekkel szemben. Ritkán könnyűek az összeütközések.
A végső pontszám sok tényezőből áll össze. Pont jár a megtanult varázslatokért, megszerzett kincsekért, a nagy hadseregért, az elfoglalt építményekért, a felfedezésekért. Ezeken kívül a küldetés speciális feladatainak elvégzése is jelentős pontot ad. Mint látható, nem csak egy út vezethet a győzelemhez.

A doboz tartalma
240 kártyalap, 196 jelző, 20 térképdarab, 8 figura, 54 manakristály, 7 manakocka és két szabálykönyv.
A készítők figyeltek arra, hogy az egyes elemeket könnyen tárolni tudjuk, és mindennek meglegyen a maga helye. Meg kell említeni azt is, hogy a figurák festettek, így ezzel sem kell a későbbiekben bajlódni. A játék minősége szuper!

Értékelés
A Mage Knight kétségkívül egy remek játék lett – de mi más is lehetne Vlaada Chvátil-tól? A világ és a téma garantálja a hangulatot, a karakterek látványosan fejlődnek, erősödnek, a harcok izgalmasak. Egyszóval fantasztikus!
A taktikázás és stratégiai lehetőségek sok jó megoldást eredményeznek, nincs egy tökéletes játékstílus. Ezt tovább erősíti a négy különböző karakter és a rengeteg kártya.
A játékidő elfogadható. Rá kell szánni két vagy három órát, de ez egy ilyen típusú játéknál nem meglepő. Sajnos az előkészületek és a végső pontozás is elvesz még legalább félórát, ami talán kicsit soknak tűnhet.

Hátrányként
 említeném azt, hogy a felhúzott kártyák miatt a szerencsének is szerepe van. Néha túlságosan is. Aki a játék első egy-két körében lemarad, az valószínűleg nem is fog győzni. Persze visszavágóra mindig van lehetőség.
A szabálykönyvvel lehetnek még problémák. Nem a legmegfelelőbb az összeállítása és a szabályokból is sok van, így az első pár játéknál sokat kell lapozgatni.
Aki fantasy rajongó, szereti a hosszú stratégiai játékokat és nem ijed meg az összetett szabályoktól, az feltétlenül próbálja ki a Mage Knight-ot!

Hivatalos honlap

Szabálykönyv
Szabálykönyv az első játékhoz

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Fuchs Péter
Dátum: 2012-06-14 09:44:07

Ez a játék gyakorlatilag a Heroes of Might and Magic táblás játékban. Mármint a jobb részei.

Zseniális játék, minden szempontból. Zseniálisan bonyolult és zseniálisan élvezetes egyszerre. A szabálykönyve egy pokol, egy hétig olvastam, mire megértettem. A negyedik játékra jutottunk el oda, hogy már nagyjából minden szabályt jól használunk.

Egyébként nehéz játék, nem könnyű megnyerni, de annál izgalmasabb végre legyőzni az utolsó várost.
Nagyon jól lehet egyedül játszani, nem rosszabb így, mint többen.
Csak akkor vágjatok bele a négy személyes játékba, ha már mindenki nagyon jól ismeri a szabályokat, mert különben rettentesen hosszú lesz a játék.
Amúgy a játékidő 2-4 óra. Minimum.
Minden kis hátránya ellenére gyüjteményem legjobb játéka. 10/10-es nálam. Rég élveztem ennyire társast. Aki szerette/szereti az alábbiakat: Heroes of Might and Magic, Rúnamester, Descent (Odalent), Magic Realm stb. annak nagyon ajánlom.

Értékelés:

írta Telefonos, Személyes Rendelő
Dátum: 2012-09-14 16:31:46

Vélemény a játék tartozékairól: Egyszerű, de szép kialakítás, jól használható tartozékok.
Vélemény a szabálykönyvről: Bonyolult, összetett szabályrendszer, de pár játék után már átlátható.
Vélemény általában a játékról: Elég komplex, nagyon szerepjátékos.
Kiknek ajánlaná: Szerepjátékosoknak.
Ami a legjobb volt: Összetettsége.
Ami a legkevésbé tetszett: Hosszú egy menet, elsőre bonyolult.

Értékelés:

írta Dr. Szécsényi István
Dátum: 2013-04-16 07:42:17

Csak csatlakozni tudok az előttem írókhoz, a játék nagyszerű. Izgalmas, változatos, az újrajátszhatósági faktora szinte végtelen. Rengeteg apró dologra kell figyelni, egy játék során több lehetséges taktika is létezik. Még viszonylag kevés játékon vagyunk túl, de egyetlen egyszer sem ugyanaz az út vezetett a győzelemhez. Valóban hasonlít a Heroes of Might and Magic PC-s játékra, a karakter fejlődés, a varázslatok, az ellenséges lények felbukkanása a táblán....stb.Kellően bonyolult és talán ez a hátránya, a szabályok viszonylag egyszerűek, főleg egy rutinos stratégiai társasosnak, ám rengeteg van belőlük, igyekszik minden apróságot szabályozni, beemelni a játékmenetbe. Ezt észben tartani igen nehéz, így fel kell készülni arra, hogy az első pár játékot széttördeli a szabálykönyv bogarászása. A szabálykönyvre visszatérve, szerintem a szerkesztése sem teljesen szerencsés, nehéz benne egy adott dolgot megtalálni, néha nem ott van, ahol a logika diktálja.
Aki azonban ettől nem riad vissza, próbálja ki, mert érdemes.

Értékelés:

írta Fekete Csaba
Dátum: 2014-06-22 23:05:42

Különleges játék a maga nemében, szabályrendszere meglehetősen bonyolult. A két szabálykönyv egyike tulajdonképpen egy tutorial, ami egy próbajátékon keresztül mutatja be a legfontosabb szabályokat, míg a másik részletes szabályleírást tartalmazza (Ezzel megkönnyítve a tanulási folyamatot). Számomra a legnagyobb pozitívum a harcrendszer kialakítása, ugyanis ebben a játékban abszolút nem a kockadobáson múlik a harc kimenetele, hanem a megfelelő stratégián. Ezenkívül nagy előnye a játéknak, hogy rengetek különböző "missziót" lehet megcsinálni, amelyek mind különböző stratégiákat igényelnek a játékosoktól. Egyedül is remekül játszható, de vannak kooperatív, kompetitív és PvP jellegű kompetitív küldetések is. A rajzok és a tartozékok(tokenek, karakterbábuk) kialakítása szemet kápráztató és abszolút segítik a játékosokat az elmélyülésben. Összességében én nagyon elégedett vagyok a játékkal, annak ellenére, hogy egy délutánt igényel egy küldetés végigjátszása és sokszor nem sikerül a célt elérni. (Az Arkham-nál tapasztaltam már hasonlót.)

Előnyök: Nagyon szép Artwork, különleges harcrendszer, szinte észrevehetetlen szerencsefaktor.

Hátrány: Bonyolult szabályrendszer(de ez ízlés kérdése).
A végjátékban gyakran órákig tartó matekozás.

Mindenképpen tapasztalt játékosoknak ajánlom, akik nem riadnak vissza a bonyolult szabályrendszertől és képesek a megfelelő stratégián akár 10-20 percet is gondolkodni. Akik a pörgős játékokat részesítik előnyben, óvakodjanak ettől a gyöngyszemtől.

Értékelés:

írta Hardi Péter
Dátum: 2014-11-04 08:42:50

A tökéletes játék, roppant összetett szabályrendszer, ámde kifinomult, nincsenek felesleges sallangok. Minden játék más és más.
Csak ajánlani tudom, még ezen a csillagászati áron is :)

Értékelés:

írta Estók Előd
Dátum: 2015-07-29 20:35:47

Egy Angol nyelvű oldalon találkoztam a TOP10 Solo Player games alatt.

Egyetértek minden előttem szólóval, a játék tényleg bonyolult. A játékmentet a Youtube -on állandóan posztoló Ricky Royal Box of Delights How to Play Mage Knight -on keresztül értettem meg igazán. Ezt mindenkinek ajánlom!

Igen régi játék, de 2015 -ben is adnak ki hozzá kiegészítőt: Mage Knight Shade of Tezla néven, mostanában fog megjelenni.

Aki igazán szereti a jó játékokat, annak nagyon-nagyon ajánlom!

Értékelés:

írta Adamek Péter
Dátum: 2016-04-08 14:21:19

Szerintem ez a világ egyik legtúlértékeltebb játéka. Félreértés ne essék, jó a játék, VISZONT annak ellenére, hogy van benne sokféle játékmód és minden egyes végigjátszás más, a játék nem valami kiegyensúlyozott és egy idő után (hiszen jó hosszú játékról beszélünk) a játékmenet már 3 játékosnál is unalmas tud lenni. Mert ugye mikor húzás után látom, hogy mik az opcióim és kiválasztom az egyet, ami jó, lehet, hogy a másik játékos a saját kezéből megcsinál 2-3 dolgot, a következő megint 2-3 dolgot én meg megcsinálom gyorsan, amit kénytelen voltam és várhatom végig megint a másik 2 játékos akcióit. Persze a játékmenet alapesetben teljesen jó (habár kissé kiegyensúlyozatlan), de nem nyújt semmi extrát, nem értem, mitől lenne kiemelkedő. A figurák is szépek, amiket a játékhoz adnak. A tábla véletlenszerűen áll össze, ami sajnos azzal is járhat, hogy valaki valahol beakad és kénytelen kerülőutakra pazarolni az akcióit, amíg a többiek fejlődnek szépen.
Korábbi hozzászólókra reagálva: én, mint szerepjátékos, ezt a társast nem látom szerepjátékosnak egyáltalán (hacsak a Diablo-t nem vesszük szerepjátéknak...), ugyanakkor pont az asztali szerepjátékokból kiindulva ennek a játéknak a szabályrendszerét nem látom bonyolultnak, bár lehet, hogy ehhez az is hozzájárul, hogy jól magyarázta a szabályokat, akinél játszottam.
Tehát összességében szerintem is egy jó játék ez, jó szabályrendszerrel, hangulattal és kinézettel, de sokkal kevésbé jó, mint amilyen az általános vélemény róla, mégpedig a hosszú és időnként lassú játékmenet és a játék kiegyensúlyozatlansága miatt (ha valaki az elején elhúz, szinte nem lehet utolérni). Nem látom, mivel emelkedik ki a többi játék közül.

Értékelés:

írta Ákos
Dátum: 2016-05-25 02:43:04

Jó játék, izgalmas, az átlagosnál összetettebb. Viszont rá kell szánni az időt, mert több órás egy játék és nem igazán jó, ha már négyen játsszák. Így is az elején ha még nem ismerik jól a szabályokat a játékosok, akkor nagyon belassul. A mozgás viszonylag költséges, túlságosan is.
Mindenképp ajánlani tudom csak.
Van róla egy bemutató videó is azoknak akik vizuálisabb típusok:
https://www.youtube.com/watch?v=2rfeASsDNJY

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Kiegészítők:


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e


6490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban