1830 Railways & Robber Barons: North East US


Játékidő240 perc  Játékosszám2-7  (5 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Francis Tresham

Kiadás éve: 2011
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Mayfair Games
Címkék: Ketten és többen is játszható, Maratoni játék, Gazdálkodás, Nehéz játék, Típus: Stratégia, GMT játékok
17990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Premium (100 db-os) 2 db
Össz ár: 1980,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


 Az 1986-os klasszikus vonattársaságot menedzselő játék legújabb 2011-es kiadása felújított köntösben és extra szabályokkal.

A XIX. század híres észak-amerikai vonattársaságai versenyeznek az utasokért és a szállításokért. Nektek pedig el kell döntenetek, hogy melyikben láttok fantáziát és melyik társaság éri meg a befektetést.
Egy komoly, összetett játék, ami nagyon jól szimulálja a részvények mozgását.

A régi Railrood Tycoon játék szerelemeseinek kötelező darab.

A magyar szabályösszefoglalót megtalálod a Ketaklub oldalán.

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Nagy József
Dátum: 2012-11-21 17:16:57

1830 Railways & Robber Barons azon kevés játékok egyike amelyben a szerencsének 0% szerepe van a játékban. Nincsenek dobókockák, eseménykártyák vagy bármilyen más formában megjelenő játékelemek amelyek felborítanák a játékban megtervezett lépéseink gondolatmenetét, helyette minden döntésünknek megvan a maga következménye amely komoly ráhatással bírhat a tőzsdei árfolyamokra, illetve a vasúttársaságok jövőjére nézve.

A játékban mindannyian egy-egy komoly befektetőt alakítunk akiknek célja a vasúttársaságok menedzselésével minél nagyobb befolyást és vagyont szerezni, közben a részvényárak és vasútvonalak manipulálásával igyekeznünk kell a többi társaságot (illetve játékost) tönkretenni vagy legalább gazdaságilag nehéz helyzetbe hozni. Ugyanakkor nem árt, ha vannak részvényeink mások vasúttársaságában is, mert abból is profitálhatunk. Egy nagyon jól kitalált és egy játék után már szerintem teljesen érthető szabályrendszer van a játékhoz amelyet ha kellőképpen megtanulnak a játékosok, illetve elmagyaráznak az angolul kevésbé tudóknak, akkor onnantól kezdve mondhatni "nyelvfüggetlenné" válik a játék, mert minden nyílvánosan zajlik.

Ha pedig már megunnánk a játékot akkor rengeteg szabálymódosítás, illetve egy kibővített térkép (a játéktábla másik fele) várja az újdonságra nyitott közönséget. Hátrányként két dolgot tudnék felhozni, az egyik az, hogy egy-egy rosszul meghozott döntés végigkísérhet benünnket egészen a játék végéig és lehet, hogy nem lesz lehetőségünk kijavítani azt (csak ha a többiek is hibáznak), ezért tpasztaltabb játékosok nagy előnnyel indulhatnak. A másik nagyobb probléma pedig az, hogy a játék NAGYON hosszúra elnyúlhat, ugyanis a középjátéktól kezdve rengeteget kell majd számolni (vasútvonalakért begyűjtött pénz, illetve annak százalakéban kifizetett részesedése a többi játékos között), ettől pedig belassulhat a játék. Nem véletlenül javasolja a szabálykönyv is néhány számológép használatát. :) De ha ezen az apró hibán képesek vagyunk túllendülni akkor egy remekül átgondolt és szépen kivitelezett játékot kapunk, ahol betekintést nyerhetünk az akkori vasúttársaságok üzleti világába és lehetőségünk nyílhat meggazdagoni rajta. :)

Értékelés:

írta Adamek Péter
Dátum: 2015-04-15 07:05:58

Elég nagy fenntartásokkal álltam neki először ennek a játéknak, mert maga a témája nem tűnik érdekesnek (vasútépítés és befektetés), ráadásul hallottam, hogy nagyon sok benne a számolgatás, és ez eléggé le tudja fárasztani az embert agyilag. Na, ehhez képest egy hatalmas pozitív csalódás volt. Ugyanis a játékban SEMMI nem múlik a szerencsén (nincsenek véletlenszerű kártyahúzások vagy kockadobások), minden csak attól függ, milyen ügyesek a játékosok. Gondolkodós játék és sokáig eltart, de én végig élveztem, mert végig volt min gondolkodni: mi hogy éri meg lehető legjobban, de közben mivel milyen lehetőségeket hagyok a többi játékosnak? Szerintem kimondottan élvezetes ebben a játékban versengeni a többiekkel. Ráadásul nem nehéz megtanulni sem, szóval aki olyan játékot keres, amiben semmi sem múlik a szerencsén, csak az odafigyelésen, átgondoltságon és előre tervezésen, annak ez egy tökéletes játék. :) Egyetlen negatívumnak a kimondottan hosszú játékidőt mondanám (6 óra simán megvan 4 játékossal), mert ehhez azért nehéz játékost találni, aki bevállalja. Ja, és a biztonság kedvéért nem baj, ha mindenkinek van egy számológépe előkészítve.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.