Módosítottunk az oldalon, ha nem jön be jól, frissítsd Ctrl F5-tel!

Small World - Realms


Játékidő60 perc  Játékosszám2-6  (5 játékossal a legjobb)
Figyelem: önállóan nem játszható!

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nem kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.


Kiadó: Days of Wonder
Kiadás éve: 2012
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol
Sorozat: Small World játékok

Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Hegyek, bányák, szántóföldek, gombaerdők, sártengerek, kristálymezők...egy játékban! A Small World (SW) legújabb kiegészítőjében, a SW Realms-ben egy teljesen új játékstílussal találkozhatunk. Ezúttal nem fix táblán játszunk, hanem a Catan-hoz hasonlóan lapkákból állítjuk össze a játékterületet. Ezek a lapkák kétoldalúak, egyik oldalán a felszíni, míg a másik oldalán a földalatti tájakat csodálhatjuk meg, így a kiegészítő mindkét alapjátékkal játszható. De lássuk mit is nyújt ez a kiegészítő!

Újdonságok


Első és legszembetűnőbb változás a moduláris tábla, melyet két oldalú lapkákból tudunk összerakni. A lapkák egyik oldala a SW eredeti világát, míg a másik oldala az Underground témát követi. Így a kiegészítőt bármelyik alapjátékkal használhatjuk. Természetesen, akkor hozunk ki a legtöbbet a kiegészítőből, ha mindkét alapjátékunk megvan.

Másik fontos “újítás”, hogy a térképlapkákhoz 12 előre összeállított küldetést kapunk, melyek alapján 12 különböző kalandot játszhatunk végig, de saját kalandjainkat és térképünket is összeállíthatjuk. A térképlapok könnyedén egymáshoz illeszthetők, sőt elforgathatók, így a változatos játéktér alakítható ki.

Néhány, az Underground-ból ismert újdonságot - ezzel a kiegészítővel - már az első változat tulajdonosai élvezhetnek. Gondolunk itt a folyókra, a feneketlen mélységre, hegycsúcsokra, az ereklyékre vagy a különleges helyszínekre. Alagút jelzők is helyet kaptak a dobozban, így ha kedvünk tartja, összeköthetjük a felszíni és a föld alatti világot is.

Küldetések


A kalandok - melyeket végigjátszhatunk, ha kedvünk tartja - fokozatosan bonyolódnak, egyre több újdonságot, szabálymódosítást vezetve be a játékba. A térkép játékos számtól függően épül fel és jelölve van az is, melyik alapjátékkal (SW / SWU) játszható. Nézzük sorba, mire is számítsunk:

1. “My Precious (World)!” (SW) - Ez a küldetés bevezet minket a folyók, mélységek és hegycsúcsok világába.
2. “Life is a long - but no so quiet - river” (SW) - Szintén a folyókkal barátkozhatunk, de a küldetést nehezíti a pálya alakja és az, hogy csak pár, kijelölt zónán lehet a térképre lépni.
3. “Go East” (SW) - Feladatunk nyugatról keletre haladni, megszerezni és megtartani az extra pontokat érő bányákat keleten.
4. “I’ve Been to the Mountain Top” (SW) - Foglald el a hegycsúcsokat és zsebelj be minél több, értékes győzelmi pontot.
5. “The Rusted Throne” (SW) - Települj be a rozsdás trónnal díszített szigetre és gyűjts be egy rakás győzelmi pontot a környező zónákból.
6. “Adrift” (SW) - Ez egy igen érdekes “pálya”, hiszen a térképet kis egymás közti hézagokkal állítjuk össze, mégpedig azért, mert játék közben a lapkák helyét rendszeresen változtatni fogjuk. Minden kör elején az aktív játékos megfog egy lapkát és elforgatja vagy arrébb tolja. Na, ezt kövesse, aki tudja!
7. “Crops of Power” (SW) - A térképen külön kialakított kis “szántóföldek” lesznek kialakítva, ahonnan egy-egy speciális, extra képességet szerezhetünk, ha legalább 5 régiót birtoklunk körülötte a hatból. 
8. “The Sword in the Cavern” (SWU) - Szerezd meg a középső, nehezen megközelíthető barlangban található “Gyilkos nyuszi kardját”. A sziget csak vékony átjárókon közelíthető meg!
9. “A Game of Gods” (SW/SWU) - Ez egy igen érdekes küldetés, ugyanis a pályát játék közben építjük meg és a fajokat és a képességeket is menet közben választjuk ki a játék elején kapottakból.
10. “A Dig too Far” (SWU) - Áss mélyre a föld mélyén és értékes kincsekre lelhetsz! Ebben a küldetésbe 3 keskeny alagúton haladunk egyre mélyebbre és ha szerencsénk van különös ereklyékre bukkanhatunk.
11. “All Together Now” (SW+SWU) - Ez egy igen érdekes fél-kooperatív küldetés kizárólag 5 főre (2 vs. 2 vs. 1). Az egyik csapat a felszíni fajokkal, a másik csapat a föld alatti fajokkal játszik, míg egy valaki egyedül, de bármelyik nép képviseletében. Egyértelműen mindkét alapjátékra szükség lesz és használjuk az alagutakat, a világ összekötő jelzőket is.
12. “Night and Day” (SW+SWU) - Igazán jó választás, ha szeretnéd mindkét világban kipróbálni magad. A két világ átjárható és a fajok is variálhatóak.

Kinek ajánljuk?


Ajánljuk minden Small World rajongónak, bár új fajok nem járnak a kiegészítőhöz, de a moduláris tábla és a küldetések rengeteg újdonságot hordoznak magukban. Sőt, ezzel a kiegészítővel már hatan is játszhatjátok a játékot.Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Schafranek Norbert
Dátum: 2013-08-13 13:41:28

Ha tetszett a Small World, akkor ez kötelező darab! Nagyon jók a térképek, valamint sajátot is építhetsz, ha van kedved. Jár mellé még néhány extra token, amikhez nincs szabály, tehát ezt is te találhatod ki, ill. a BGG-n van egy fórum, ahova már jópáran feltöltötték a saját kis házi szabályaikat ezekhez a helyekhez/ereklyékhez. Ha vívódsz a sok kiegészítő között, akkor ezt érdemes elsőként megvenni, rengeteget ad az amúgy is kíváló alapjátékhoz!

Értékelés:

írta Lendvai Nikolett
Dátum: 2014-12-09 10:42:49

Az egyetlen negatívum, amelyet a Small World-nél tapasztaltam, hogy adott a tábla. Ez engem alapjáraton minden társasjátékban zavar, de akkor megtaláltam ezt a kiegészítőt... :)
TÖKÉLETES! :D

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:


12990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


12990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


13490,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kiegészítők:


2990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


2990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


3990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


4990,- Ft
Várható érkezés:
20-30 nap


Nem rendelhető, nem tudjuk lesz-e


Nem rendelhető, nem tudjuk lesz-e


1790,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


1390,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


7990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban


9990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban