Királyságok


Játékidő45 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Reiner Knizia

Kiadás éve: 2012
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR, Angol
Kiadó: Delta Vision
Címkék: Fantasy, Rövid játék, Könnyű stratégia, Év játéka (nyertes/jelölt),
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


 A Királyságok egy igen egyszerű felépítésű, mégis összetett stratégiai játék, melyben azt kell eldöntenünk, hogy ki a leggazdagabb a királyságban, varázslók, sárkányok, trollok és más szerzetek segítségével.

Ki a leggazdagabb a vidéken?

Adva van egy öt sorból és hat oszlopból, összesen harminc négyzetes mezőből álló játéktér, erre kell körönként felépítenünk a királyságunkat oly módon, hogy a legtöbb arany a mi markunkat üsse.
Tartozékaink műanyag kastélyok, négy különböző fokozattal, valamint rengeteg négyzetes token, melyek erőforrásokat, veszélyeket és egyéb tényezőket jelképeznek. Ezeket kell minél ügyesebben elhelyeznünk a tábla mezőin. 
A rendelkezésünkre álló tokenek a következők lehetnek:
·      Erőforrás: értékei +1 –től +6 –ig
·      Veszély: értékei -1 –től -6-ig
·      Hegység: áthatolhatatlan akadály, két részre bontja az adott sort/oszlopot ahol található
·      Sárkány: az adott sorban/oszlopban semlegesíti az összes erőforrást
·      Aranybánya: az adott sorban/oszlopban megduplázza az összes erőforrás/veszély értékét
·      Varázsló: az adott sorban/oszlopban található összes kastély szintjét 1-el megnöveli

A játék elején kiosztásra kerülnek a kastélyok, fejenként tíz-tíz darab, valamint egy darab tokent is kapunk, melyet a későbbiekben használhatunk fel, ha szükségesnek érezzük.
Minden körben három lehetőségünk van cselekedni: lerakjuk a játék elején megkapott tokent, vagy húzunk egyet a többi token közül és azt helyezzük el, illetve lehetőségünk van lerakni egyet kastélyaink közül. Ez után a következő játékos cselekszik, és így tovább, egészen addig, míg a tábla összes mezője be nem telik. Ekkor kiszámoljuk soronként és oszloponként, hogy ki-ki, mennyi aranyra tett szert, majd összeadjuk a kapott értékeket. Fontos, hogy egy-egy játékos csakis az után az oszlop/sor után kaphat aranyat, amelyikben legalább egy kastélya megtalálható. A kastély szintje szorzóként szolgál, azaz ha egy sorban van egy -3 –as és egy +6 –os mező, valamint a sárga játékosnak egy 2-es és egy 3-as szintű kastélya, akkor ő az adott sorból (-3+6)*(2+3)=15 aranyat fog kapni. Ez egy ideális eset, amit meg tud bonyolítani egy-egy ügyesen elhelyezett hegység, hogy elvágjuk ellenfelünket az erőforrásoktól, vagy magunkat a veszélyektől, egy aranybánya, varázsló a minél nagyobb bónusz érdekében, vagy akár maga a sárkány, aki egy-egy jól felépített sort és oszlopot teljesen használhatatlanná tehet. A letett kastélyunkat az egyes szintűek kivételével nem kapjuk vissza a kör végeztével, így azokkal is megfontoltan kell gazdálkodnunk. Amint a harmadik kör is lezárult, az a játékos, aki a legtöbb aranyat gyűjtötte össze, megnyerte a játékot.

Vélemény

A Királyságok egyszerűsége ellenére sok taktikázási lehetőséget kínál, egy-egy ügyesen elhelyezett mezővel könnyedén törhetünk borsot társaink orra alá, vagy akár bankot is robbanthatunk. Az újrajátszhatóságot fokozza a sokféle választható játékmód, melyekkel akár a szerencsét, mint tényezőt kiűzhetjük játékunkból, vagy akár előre megszabott körök helyett addig a körig játszunk, míg az utolsó kastély is a táblára nem került. Ekkor természetesen nem kapunk vissza a körök végén egy darab kastélyt sem. A játékidő gyors, fél-egy óra alatt könnyedén lejátszható, a szabályok pár perc alatt megtanulhatók. Mindenkinek melegen ajánlott, aki szereti a gyors, taktikus, hangulatos játékokat.
 
Angol nyelvű szabály


Írd meg a véleményedet

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.