Andor legendái (Legends of Andor)


Játékidő90 perc  Játékosszám2-4

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Michael Menzel

Kiadás éve: 2012
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Piatnik
Sorozat: Andor legendái játékok
Címkék: Fantasy, Kalandjáték, Év játéka (nyertes/jelölt), Típus: Kooperatív,
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Standard (160 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 80*122 mm Standard (170 db-os) 1 db
Össz ár: 1980,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Premium (100 db-os) 1 db

Kártyavédő - Swan 80*122 mm Premium (90 db-os) 1 db
Össz ár: 1980,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


Andor földje támadás alatt áll. A vidék rémséges szörnyei a főváros biztonságát fenyegetik, ezzel pusztulásra ítélve az ismert világot. Csupán egy maroknyi hős képes megállítani őket keresztülutazva a világon és megütközve a gonosszal. Vajon elegen lesztek ehhez a feladathoz és sikerül legendás hősökké válnotok?

Andor mesés világa
Az Andor legendái egy kooperatív fantasy társasjáték, melyben ti alakítjátok a hősöket, akik közösen szállnak szembe a támadó hordákkal. Mindezt már más játékokban is átélhettük, de az Andor legendái sokkal másabb élményt nyújt, mint társai. Nagyszerűségét mi sem támaszthatná jobban alá, mint hogy megkapta a 2013-as év játéka díjat. Lássuk, miben másabb ez, mint egy tucatfantasy játék!

Talán a legelső kérdés, amely fel fog merülni az első játék alkalmával az az, hogy hol a szabálykönyv. A válasz az, hogy nincs szabálykönyv. Azaz van egy rövid összefoglaló az alapvető mozgásokról, a harcrendszerről, a játék menetéről, de ennyi. Pár perc alatt el is lehet kezdeni a játékot. Amit az elején tudnotok kell az annyi, hogy minden nap hét óra áll rendelkezésetekre, amit felhasználhattok mozgásra, harcolásra, képességek használatára. A hét óra leteltével a szörnyek mozognak a kastély felé, amit ha túl sokan érnek el, elvesztettétek a játszmát. A további szabályok a játék során kerülnek elő, épülnek be, így roppant egyszerű módon a játékot játszva fogjátok megtudni, hogy melyik jelző és képesség miként is működik, valamint a legendák, kalandok győzelmi feltételei is csak játék közben derülnek ki.

A négy választható hős nem túl sok, de lefedik a szükséges szerepeket. A harcos, az íjász, a törpe és a varázsló. Mindegyik karakter rendelkezik egy egyedi képességgel is, amikre szükségetek is lesz a sikeres kalandozáshoz, ahogy a tervezés és a csapatmunka is elengedhetetlen lesz. Plusz pontot ér, hogy minden karakterből van férfi és női változat is.
A karaktereiteket fel is szerelhetitek majd. Használhattok valamilyen fejfedőt, például sisakot, valamint a szabad kezetekbe is kerülhet egy tárgy, például íj, pajzs vagy akár egy vadászsólyom is. Ezeken kívül gyűjthettek varázsitalokat, drágaköveket, pénzt. A felszerelésen kívül fejlődni is fognak a karaktereitek a harcokban. Ezt az akaraterő- és az erőpontok jelentik.

Az öt legenda mind-mind más történetet mesél el, ebből következik, hogy különböző szabályok és játékelemek bukkannak fel attól függően, hogy éppen melyik küldetéssel játszotok. Érdemes az első legendával kezdeni és sorban végigjátszani az összest, így egy kerek, egész történetet kaptok majd. Természetesen bárhogy haladhattok, ha ez nem lenne megfelelő nektek. Részetek lesz az első ellenség felbukkanásában és a legyőzésükben, megküzdötök majd egy sárkánnyal és egy gonosz varázslóval is, még a törpék bányájába is le fogtok ereszkedni!

A történetek kevés véletlenszerű elemet tartalmaznak, de így is nagy kihívást fognak nyújtani az utolsó legendák akár több játékülés után is. Elmondható még a rendszerről az, hogy az események legtöbbje előre kiszámítható, lehet tervezni a szörnyek mozgásával, az idő felhasználásával, de ez nem von le semmit az élvezeti értékéből. Talán így még inkább elősegíti a közös tervezést és csapatmunkát is.
Többet nem szívesen mesélnék a játékról, a legendákról, mert minden további információ a meglepetések és csavarok lelövése lenne. Ez egy olyan játék, ami annál jobb, minél kevesebbet tudnak a játékosai.

A doboz tartalma
Egy kétoldalas játéktábla, 4 kétoldalas hőslap, 1 kereskedelmi/harci tábla, 72 nagykártya, 66 kiskártya, 41 műanyag talp, 1 papírtorony, 9 fakorong, 5 fakocka, 20 dobókocka, valamint közel kétszáz jelző a szörnyekhez, hősökhöz, a legenda nyomon követéséhez és így tovább.

A fantasy új bajnoka
Michael Menzel első játéka zseniális lett, aminek értékét tovább növeli a grafika. Minden egyes eleme Menzel tehetségének köszönhető. A tábla gyönyörű, a jelzők és a karakterek szintén. A látványra semmiképp’ nem lesz panasz. Érdemes megtekinteni és kipróbálni más játékokat is, ahol ő is részt vett a látvány megteremtésében: Dominion, Stone Age, Cuba.
A téma, a mechanizmus jó és egyedi. Andor legendája olyan, mint egy fantasy regény, ahol halad a történet és közösen élitek át az eseményeket.
A szabálykönyv hiánya jó és rossz dolog is egyben. Jó, mert szinte azonnal el lehet kezdeni a játékot, nincs szükség félórás szabálymagyarázatra, ami gyakran jellemző a hasonló összetett játékokra. Rossz is ez a megoldás, mert ahogy játszotok, meg is kell tanulnotok minden szabályt, nincs egy segédlet, amibe bele tudtok lapozni.
Andor legendái megérdemli a díját és csak ajánlani tudom mindenkinek. Akár családi játékként is elképzelhető, ha szeretitek a kalandos fantasy-t és a történet vezette társasjátékozást.

Hivatalos honlap
Kezdőszabályok
Segédlet
Bonusz karakter: a farkasharcos
Bonusz legenda


Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Bíró Tamás
Dátum: 2012-11-11 13:24:24

Nagyon izgalmas játék. Szép grafikával, sok elemmel. Nekem nagyon tetszik, hogy több pályából, "legendából" áll össze az egész történet. Sőt, mivel az egyes pályák elrendezése a különböző lapok húzása miatt mindig változik, így nem lehet megunni egy-két újrajátszás után sem.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a kooperatív társasjátékokat, melyekben a közös stratégia kidolgozása és annak megvalósítása a cél.

Értékelés:

írta Gyorgyovich Miklós
Dátum: 2012-12-09 17:58:00

Nagyon izgalmas játék! Kifejezetten tetszik benne, hogy a szerencse lényegében csak ott szól bele, hogy egy harc során mennyit dobok (de ott is csak részben, mert számos más tényezővel is számolni kell), vagy hogy mi lesz az esemény-, illetve ködkártyán, amit épp felhúzunk, de ezek sem olyan lényegesek. Ezeken kívül teljes mértékben a kooperációról, a taktikáról szól az amúgy nem könnyű játék. Ha nem tudunk együttműködni, és mindenki a maga útján kezd járni, akkor biztos a vereség. Továbbá képesnek kell lenni kompromisszumok meghozatalára is: Nagyon megfontolandó, hogy mire használom fel a napi 7 lépésemet, megtámadok egy lényt, vagy inkább engedem belépni a várba, esetleg a kereskedőhöz megyek szükséges holmikért, vagy elindulok egy, a küldetés által kijelölt mezőre végrehajtani a feladatot, esetleg egy társammal közösen próbálunk meg legyőzni egy erősebb ellenfelet.

Annak ajánlom, aki szeret vagy szeretne megtanulni csapatban dolgozni, szereti a sok interakciót a játék közben, szeret taktikázni, esélyeket latolgatni, illetve újra és újra átgondolni a nyeréshez vezető lépéseket.

Értékelés:

írta Hencz Péter
Dátum: 2012-12-27 23:39:24

Aki szereti a fantasy-t annak kötelező a játék! Igaz még csak a második legendánál tartunk amit elsőre kis balszerencsével elbuktunk, de a játék nagyon élvezetes. Barátnőmnek ez lett az egyik kedvenc játéka. :) Hősöket jól eltalálták, mindegyiknek megvan az egyedi tulajdonsága. Szabályai pofon egyszerűek. Gyakorlatilag egyből neki lehet állni a játéknak, mert a játék közben ismerjük meg a szabályokat. Ami meg kifejezetten jó hír, hogy jövőre jön hozzá a kiegészítő is. Remélem magyarul is kiadják. Ha már a magyar kiadásnál tartunk... Sajnálatos módon tele van fordítási hibákkal és elírásokkal a magyar szabály... Nem is értem hogyan lehetett olyan durva hibákkal kiadni, mikor a szabályfüzet azt írja, hogy harcnál az akaraterő ponthoz kell hozzáadni a kockadobás eredményét... Aki tud németül vagy angolul könnyen összehasonlíthatja a magyar szabályt a külföldi szabályokkal. Azonban csak remélni tudom, hogy a legendakártyákon semmit sem fordítottak félre, vagy nem írtak el semmit, mivel ezek nem elérhetők hivatalosan... Magyar kiadásra legszívesebben kettest adnék, mert a kezdő játékost teljesen összezavarhatják a félrefordítások, ami miatt kiábrándulhatnak a játékból. Azonban a tapasztalt játékosoknak talán nem okoz bonyodalmat. Az öt csillag kizárólag a játéknak szól, amire a magyar kiadás teljesen méltatlan.

Értékelés:

írta Mucsi Nándor
Dátum: 2013-01-18 10:28:57

A játék valóban csodálatosan szép és az egyszerű játékmenet ellenére is leköti az embert és magával ragadja a történet. Folyamatosan nehezednek a legendák és egyre több mindenre kell figyelni. Remélem lesz hozzá egyre több kiegészítő és ingyenesen letölthető plusz legendák. Mindenkinek ajánlom ezt, aki szereti a szerepjátékokat és szeret kooperációban játszani.
Egyetlen negatívum a magyar fordítás, de ezt már mások is jelezték. Még szerencse, hogy más fórumokon és hivatalos oldalakon meg lehet találni az eredeti szabályokat és azoknak a magyarázatait, így a félrefordítások gyorsan orvosolhatóak.

Értékelés:

írta Pálvölgyi Zoltán
Dátum: 2014-11-28 10:28:33

Nagyon jó JÁTÉK! Gyönyörű a kivitelezés, a szabályrendszer egyedi, a tutorial rész valóban olyan mintha egy PC-s játék első részét játszanád, de gyorsan és könnyen elsajátíthatóak a szabályok.
Ami kifejezetten tetszik a játékban, hogy a játékosok nem egymás ellen hanem egymásért játszanak, kvázi hogy a küldetés teljesítve legyen és ne a játék nyerjen, és ha a játékosok rosszul játszanak akkor a játék tényleg tud "nyerni". Az első pár játékban amit ismerősökkel játszottunk fordult elő hogy veszítettünk. Azóta is sokat játszunk vele és annyira nem igaz, hogy ha végig játszod az összes küldetést akkor "unalmassá" válik a játék, mert egy-egy ember sosem lépi mindig ugyanazt a lépést.
Minden korosztálynak ajánlom, főként a kalandoros kedvű játékosoknak.

Értékelés:

írta Adamek Péter
Dátum: 2015-04-15 07:25:21

Kinézet: A játék táblája, bábui jól néznek ki, a karakterlapok szintén tetszetősek, külön említést érdemel, hogy minden karakternek van női és férfi verziója (bár az íjász karakternél azért a bábukról nehéz megmondani, melyik melyik).

Játékmenet: Maga a téma eléggé átlagos fantasy és eléggé meseszerű, nincsenek nagyon részletesen kidolgozott vagy komoly történetek. A játék nagyon ötletesen van megcsinálva, tetszik, ahogy a napok telnek benne és ez viszi előre a játékot, a karakterek is teljesen mások, mindegyikkel más érzés játszani. Csakhogy ami papíron jónak tűnik, az gyakorlatban nem működik. Ugyanis akkor is sokat halad előre az idő, ha megölünk egy szörnyet (amiből nagyon kevés érhet el a várunkba), és persze eleve időbe kerül megölni a szörnyet, ráadásul a harc a szörnyeknek kedvez erőteljesen, hacsak nem több játékos támadja egyszerre, viszont akkor meg persze mindegyik játékos ideje megy... röviden az is rossz a játékosoknak, ha nem ölik a szörnyeket, de az is, ha igen. Meg lehet menteni földműveseket, hogy több szörny várba érkezése után bukjuk csak be a játékot, viszont erre is rámehet elég sok időnk, szóval ezzel sem mindig érdemes foglalkozni. A karakterek kiegyensúlyozatlanok, egyáltalán nem egyforma erősek, néhányuk különleges képessége teljesen haszontalan.

Összességében egy érdekes, látszólag jó rendszerű játékról van szó, azonban mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, mielőtt megvenné, mert lehet, hogy meggondolja magát. (Legszívesebben 2 és fél pontot adnék rá.)

Értékelés:

írta Zsongor Ákos
Dátum: 2015-05-22 23:49:38

Nagyon jó játék! Az egész családnak megtetszett elég hamar. Külön jó, hogy a szerencse is szerepet játszik benne és nem monoton az egész.
Gyönyörű a kidolgozása is! Annyit sajnálok csak hogy úgy néz ki nem lesznek a kiegészítők magyarul megvásárolhatók, de ettől még mindenkinek csak ajánlani tudom!! :)

Értékelés:

írta Adamek Péter
Dátum: 2016-04-28 12:08:10

Azóta játszottunk vele még egy kalandot, hátha mégsem olyan rossz, de csak még rosszabb lett róla a véleményem. A táblán lévő számok, amik alapján tájékozódni kéne, teljesen összevissza vannak, a sztori gyerekes, a játék nehézségéről pedig: ha nem pontosan azt csinálod lépésről lépésre, amit a játék készítői kitaláltak, veszteni fogsz. Szeretem a nehéz kooperatív játékokat, de ez rossz. Legutóbb kicsit túlpontoztam a játékot.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjátékok:14990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kiegészítők:


5990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban5990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban