Forbidden Island (Tiltott sziget)

Fémdobozos kiadás

Játékidő30 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Matt Leacock

Kiadás éve: 2010
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: Angol
Kiadó: Gamewright
Sorozat: Forbidden játékok
Címkék: Év játéka (nyertes/jelölt), Családi játék, Felfedezős, Típus: Kooperatív
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


A sziget az Ősök szent helye, ahol varázslatos relikviáikat elrejtették a világ elől. Ez a négy mágikus tárgy képes az elemek irányítására, legyen szó tűzről és vízről, földről és levegőről. Ezek megtalálása nem lesz könnyű feladat, ráadásul a szárazföld lassan eltűnik a lábatok alól.

Az elfeledett sziget titka
Ez egy kooperatív játék, melyben meg kell találnotok a négy ereklyét, majd el kell hagynotok a szigetet. A feladat bármennyire is egyszerűnek tűnik, nem lesz az. A szárazföld eleinte lassan, majd nagyon gyorsan süllyed, ahogy telik az idő és csak a tenger vize marad. Sietnetek kell, mielőtt lemerülnek a mélybe a kincsek és odavesztek ti is. Ez a játék a taktikáról és a kalandról szól.

A kincses sziget
Sosem tudhatjátok, hogy milyen sziget vár rátok a tengeren. Minden egyes kaland más és más lesz, ugyanis véletlenszerűen kell összeállítanotok a szigetet. Csak ez után tudjátok meg, hogy pontosan merre is vannak a keresett tárgyak és honnan indultok ti.
A sziget közel sem biztonságos. Minden körben néhány terület megkezdi merülését, esetleg víz alá is kerül. Ahogy haladtok a játék vége felé, egyre több helyszín kerül veszélybe, így megnehezítve a küldetést. Ha bármelyik kincs elveszett vagy titeket is elnyel a víz, a játéknak vége.

Kalandorok
Felkészült csapat érkezett a szigetre, melynek tagjait ti irányítjátok. Mindenki egy-egy karakter bőrébe bújik, akik egyedi képességekkel rendelkeznek. A felfedező könnyebben utat tör magának, a búvár nehezebben veszik el a tengerben, a küldönc a kincsek gyorsabb megtalálásában nyújt segítséget. A hat karakter mindegyike hasznos választás lesz.

Egymás után következve mindenkinek három-három akcióra van lehetősége. Ebből gazdálkodva kell mozognod, aládúcolnod a süllyedő területeket, valamint kincskártyákat cserélned a társaiddal.

Ahhoz, hogy megszerezd valamelyik ereklyét, négy kincskártyát kell összegyűjtened az adott tárgy képével, majd el kell utaznod a rejtekhelyére.
Kincskártyákat a köröd végén kapsz, összesen kettőt. Ahhoz, hogy időben megszerezzétek a négy tárgyat, szükség lesz a csapatjátékra és a kártyák csereberélésére, így mindig figyelnetek kell társaitokra.
Ha sikerült mind a négy varázstárgyat megszereznetek és elrepültök a szigetről, a győzelem a tiétek!

A doboz tartalma
58 kártya, 24 szigetlapka, 6 fafigura a kalandoroknak, 4 kincsfigura, 1 vízszintmérő lap és 1 vízszint jelölő klip.

Irány a sziget!
A Forbidden Island egy szuper kooperatív játék, melynek szabályai könnyen megtanulhatók és félóra alatt lejátszható egy-egy parti. Emiatt ez megfelelő játék lesz két nagyobb társasjáték között, de akár az újoncokat is bevonhatjuk a táblás játékok világába.
Kooperatív játékok gyakori hibája, hogy egy játékos veszi át az irányítást és ő dönt a legtöbb kérdésben. Ez szerencsére nem jellemző a Forbidden Islandre. Mindenkinek megvan a maga helye, könnyen megbeszélhető a taktika anélkül, hogy lenne egy parancsnok a csapatban.

A játék nagyon jól néz ki. Minden lapka grafikája egyedi és szépen lefesti a környezetet, de ami igazán kiemelkedő, azok az ereklyék figurái. Mind a négy aprólékosan kidolgozott, műanyag darab, amikért valóban érdemes veszélybe sodorni magatokat.
Ha esetleg a szigetes téma nem tetszik, akkor érdemes kipróbálni a Forbidden Desert játékot, amely kisebb-nagyobb változtatásokkal átülteti a kalandot a sivatagba. Ha valami komolyabb, nehezebb, összetettebb játékra váltanátok inkább, akkor a Pandemic jó választás lehet.
Siessetek a szigetre, mielőtt a víz elnyeli az elemek erejét!

Linkek:
Teljes magyar szabály
Magyar szabályösszefoglaló
Angol szabály

Magyar nyelvű szabálykönyv a Ketaklubról 

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Zsák Péter
Dátum: 2014-12-03 23:56:24

A játék a kooperációs játékok közé tartozik, amelyekből méltánytalanul kevés van a piacon. Szabálya egyszerű, gyorsan megérthető.
6 éves gyerekek is könnyen megértik a játékszabályt, jó alapja lehet egy családi társasozásnak.
A sziget formáját egyébként magunk is variálhatjuk, így nehezebb, több kihívást jelentő játékot kreálhatunk.
A karakterek tulajdonságai lehetnének kiegyensúlyozottabbak, de végül is nem jelent problémát.

Egyébként iPad-re is kapható a játék (eléggé jó adaptáció), illetve létezik egy "nagytestvére" a Forbidden desert, azt is érdemes kipróbálni.

Értékelés:

írta Pozsgay Péter
Dátum: 2015-07-07 12:06:03

Ez volt az első kooperatív játék amit kipróbáltunk, és nagyon tetszett az egész társaságnak. A játékmenet gyorsan felpörög, izgalmas, és minden karakter hasznos, élvezetes. A fordulók 15-30 perc alatt lezajlottak, és nehezünkre esett abbahagyni.

Az "újonc" szintet elsőre sikerült teljesítenünk, de a kettővel feljebb lévő "elit" szinttel már meggyűlt a bajunk, és csak többedik próbálkozásra sikerült ezt és a "legendás" szintet sikerrel venni.

A területkártyák sokféle kihelyezési lehetősége, illetve a szerepek változatos összetétele biztosítja, hogy ne váljon a játék unalmassá.

Külön pozitívum, hogy gyerekeknek is érdekes, játszható, amellett, hogy a felnőttek sem fogják unni. Csak ajánlani tudom!

Értékelés:

írta Máté Orsolya
Dátum: 2017-04-26 19:19:00

A játék nagyon jó, szépek a képek, igényes a fémdoboz. Egy pontot vonnék le azért mert a kártya nagyon puha, félek könnyen sérül.

Eddig még csak a gyerekekkel játszottam, először a 8 évessel, majd csatlakozott a 7 és az 5 éves is. Nagyon élvezik, és egyre jobban értik a szabályokat. Így a 4. játék környékén egyre kevésbé kell irányítanom (szabályok betartása), megy a játék magától.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.