Kingdom Builder (skandináv nyelvű kiadás)

Skandináv kiadás

Játékidő45 perc  Játékosszám2-4  (4 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Donald X. Vaccarino

Kiadó: Queen Games
Kiadás éve: 2011
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban:
Sorozat: Kingdom Builder játékok
Címkék: Ketten és többen is játszható, Rövid játék, Könnyű stratégia, Év játéka (nyertes/jelölt)
Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 60*92 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


A Kingdom Builder a királyok játéka, a játékok királya! 
Ezt méltán állíthatjuk, hiszen 2012-ben a legrangosabb társasjáték díját az év játéka (Spiel des Jahres) díját kapta.

Egy birodalom amit építhetsz
Ez a játék egy abszolút egyszerű, könnyű szabályrendszerű stratégiai játék. Feladatunk az előre kitűzött célokat figyelembe véve terjeszkedni, területeket foglalni és furfangosan úgy taktikázni, hogy házikóink minél több pontot érjenek a játék végén.

Ez olyan mint a...       
Ez olyan mint a Catan? Nem, egy kicsit sem olyan mint a Catan. Sokan mikor meglátják a játékot egyből a Catan telepesei stratégiai játékra asszociálnak, pedig két teljesen eltérő jellegű és szabályú stratégiai játékról van szó. A Catanban a termelés, az építkezés és a kereskedelem mozgatja a játékost.
A Kingdomban erről szó sincs, itt fő feladatod a terjeszkedés.
Vannak hexás mezők, erdős területek, kanyonok, mezők - talán ez is közrejátszik a tévhitben, de ez senkit ne tévesszen meg.

“Játsszunk még egyet!”
Lehetőségünk van bőven a játék új és új oldalát felfedezni, hiszen annyi variációval bővelkedik, hogy az újrajátszhatóság szintje a “Játsszunk még egy menetet” effektust váltja ki. A gyönyörűen kialakított térkép és a célkártyák minden játék alkalmával mások, így nincs két egyforma játék.

“Német kiadás? De ha nem értem?”
Az első pánikreakciónk lehet a német kiadás láttán az “De én nem tudok németül” kifejezés.
Nem kell máris menekülni, hiszen itt szó sincsen hosszú német szövegekről és szótározgatásokról. Ugyanis a magyar szabályban, a játékban szereplő 10 célkártyát teljesen lefordították, s ezen felül semmi német szöveg nincs a játékban. Amúgy néhány játékot követően úgyis berögződik a kép alapján, hogy melyik kártya mit jelent. Csak semmi pánik!

Negatívumok
Előfordul, hogy egy rossz kezdés vagy a rossz lapjárás megnehezíti a dolgunkat, de egy kis odafigyeléssel jól kijöhetünk a játékból.

Pozitívumok
- abbahagyhatatlan, “csak még egyet” effektus
- pörgős játékmenet
- sokszor újrajátszható
- a kivitelezésre sem lehet panasz - szép színvilág, gyönyörű grafika, minőségi anyagok jellemzik a játékot

Kiknek ajánljuk?
Kezdőknek, fanatikusoknak, könnyű stratégiára vágyóknak

Linkek:
magyar játékszabályt a KetaKlub honlapján is megtalálod.

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Tátrai Dóri
Dátum: 2013-02-03 22:29:38

Könnyen tanulható, sokszor újrajátszható, könnyed stratégiai játék. A változó pálya és változó győzelmi feltételek mindig újabb és újabb kihívást jelentenek.
A legjobban a kivitelezése és a hangulata fogott meg (gyönyörű térkép, színes házikók) és még a játék is izgalmas. Hogyan taktikázz, hogy a lehető legtöbb pontot szerezd meg?
Egyetlen negatívum, ha elszúrsz 1-2 lépést (területválasztást) lehet, hogy a játék végéig tehetetlenül és céltalanul pakolgatod majd a házakat. Sokszor rengeteg múlik a laphúzáson is. Ehhez kell a jó taktika, hogy ezt kiküszöböld.
Bátran ajánlom bárkinek, aki egy könnyed, gyorsan tanulható, mégis taktikákkal teli játékra vágyik, akár életed első társasának vagy a Catan helyett/után újításnak. :)

Értékelés:

írta Szoleczky István
Dátum: 2013-04-19 15:52:16

Nagyon jó játék, látszik, hogy a tervezéskor az egyik legfontosabb szempont az újrajátszhatóság volt. A rengeteg tábla variáció ezt nagyon segíti. A véletlennek van szerepe a játékban, néha hajlamos az ember ezt kicsit túl is értékelni. A Brettspielwelten ingyen is kipróbálható, játszhat az ember amennyit csak akar és bizony a gyakorlott játékosok mindig meg is vernek tehát az a véletlen faktor nem is olyan nagy.
Sajnos a kiegészítő(k) még nem kapható(k) itthon pedig nagyon várom már, sok új dolog jelenne meg a játékmenetben, még izgalmasabb és váltoxatosabb lenne a játék.

Értékelés:

írta Zemen Zsolt
Dátum: 2013-07-30 20:34:07

Pörgős, könnyed stratégiai játék, könnyű szabályrendszerrel, magas újrajátszhatósági faktorral. Fontos a jó kombinációs készség (Minden játékban a 3 Kingdom kártya jó felhasználása). Egyedüli negatívum: néha az ember beragad és totál lecsökkennek a lépéslehetőségei, így nem tud értékes pontokat gyűjteni. Év játékának kikiáltani elég erős. Kezdő stratégáknak ajánlott.

Értékelés:

írta Kovács Lehel
Dátum: 2014-04-30 09:13:39

Sajnos nekünk ez a játék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így (hála a Szellemlovasnak!), más játékra cseréltük.

A kivitelezés szép, a tartozékok minősége sem hagy kivetnivalót maga után (bár a doboz nekem kissé túlméretezett, ahhoz képest, hogy relatíve kevés tartozék van a dobozban), de sajnos maga a játék nekünk rettenetesen unalmas volt, hiába a véletlenszerűen alakuló játékterep és győzelmi feltételek.

A legnagyobb gond az, hogy a terepkártyák érkezésétől tök függetlenül nálunk szinte mindenki maximálisan ki tudta használni a lehetőségeket (sem egymást nem akadályoztuk, se a különböző céloknál nem kellett egyiket sem feladni a másikért), így a pontszámításnál szinte mindig fej-fej mellett végeztünk, a pontkülönbség pedig csupán a szerencsének volt betudható (nem pedig a jó "balansznak"). Mellesleg nem volt az az érzésünk, hogy itt most bármilyen királyságot építenénk, egyszerűen pakolásztuk a kis házikókat a térképre, és a végén pontokat számoltunk.

Így sajnos csak két pontot tudok adni a játékra (azt is csak a külsejéért), hiába az Év Játéka díj.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e

Kiegészítők:


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk lesz-e