Santiago de Cuba


Játékidő60 perc  Játékosszám2-4

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Michael Rieneck

Kiadás éve: 2011
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Piatnik
Címkék: Ketten és többen is játszható, Könnyű stratégia, Hosszú játék, Gazdálkodás, Év játéka (nyertes/jelölt)
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Röviden a játékról, játékismertető


Santiago - Kuba második legnagyobb városa. Nyüzsgő utcák, élénk (fekete) kereskedelem. A kikötőkben nagy a mozgás, teherhajók jönnek-mennek. Az utcákon brókerek próbálnak kétes üzleteket kötni és jól járni, hogy minél több pénzre tegyenek szert.


Ez a játék, a Cuba című nagytestvér egyszerűsített, gyorsított változata. A hangulat és a környezet - Cuba, dohány, rum és kereskedelem - megmaradt, s ismerős lesz a mechanizmus is - különböző karakterek, szerep- és akcióválasztás. A szabályok egyszerűbbek lettek, így a játék pillanatok alatt megtanulható. Hogyan is tudott 2013-ban a Magyar Társasjátékos Díj győztesévé válni, azonnal utánanézünk.


Ültetvény helyett egy egész sziget

Első pillantásra a város nyüzsgő kikötője tárul elénk. Ez a központ, ahol különböző termékek és áruk cserélnek gazdát, kerülnek fel a hajókra. Van itt minden: rum, szivar, cukornád, citrus gyümölcsök, fa és persze dohány is.


Egyik újdonság, hogy ezúttal Santiago szigetén fogunk körbe autózni, s nem saját ültetvényünkön termelni. Az ismerősök és a barátok igen fontos szerepet töltenek majd be, hiszen utunk során hozzájuk fogunk beugrani és értékes árukat vásárolni. Amint elegendő árut begyűjtöttünk, irány a kikötő.


Áruk és brókerek


Az áruk többségét tehát a kubaiaknál tudjuk beszerezni. A kubaiak nagy játékosok. Mindegyiknek megvan a maga fennhatósága. Azonban, ha jól taktikázunk győzelmi pontot és pénzt is gyűjthetünk.


Attól függően, hogy kit látogattunk meg, különböző épületeket is használhatunk, mint pl. szivargyár, kávézó, kaszinó vagy a vámhivatal. Az épületek lehetőséget adnak számunkra, hogy a megszerzett holmival sefteljünk - cserélgessük, beváltsuk azonnal pénzre/pontra, vagy épp mindenki előtt berakodjuk a hajóra.


Állandó mozgásban


Amint körbeautókáztuk a várost, újra megérkezünk a kikötőbe, ahol végre berakodhatjuk az összegyűjtött áruinkat. Minden hajón más az igény, s ez folyamatosan változik. Az aktuális igényt kockákkal jelöljük, s amint leszállítottunk valamit, csökkentjük annak az árunak az értékét.


Stratégiai lehetőségek

A játék egyszerűségét és mélységét a több helyen elágazó akciórendszer adja. Az első taktikázási pont, hogy a megszerzett pénzt felhasználva egy mező helyett, többet is autózhatunk, így nem kötelező a következő mezőre lépnünk, és kevésbé lesz kiszámítható következő akciónk.


A másik - rengeteg kombinációs lehetőséget nyújtó elem, a karakterekben és a hozzájuk kapcsolódó épületekben rejlik. Bár az épületek helye játékonként változik, a karakterek akciói személyhez kötöttek. Így pl. Miguel-től, a favágótól mindig fát kapunk, Martinez-től, a zenésztől pedig mindig peso-t. Ez a kiszámítható része.


A kubaiak szín szerint 3 épület felett rendelkeznek fennhatósággal, melyek minden játék során véletlenszerűen kerülnek kiosztásra. Amikor használunk egy épületet azt egyúttal blokkoljuk is, így más nem tudja használni (kivéve Alonso segítségével).


Végső célunk, a megszerzett áruk leszállításával minél több pontot gyűjteni, így nyersanyag gyűjtögetős játék révén, hosszú- és rövidtávú tervekre is szükségünk lesz - de mivel a házak és a karakterek helye változó, így sokszor kell majd újragondolnunk stratégiánkat.


Ez a rengeteg változatosság és kombinálási lehetőség az, ami az év játékává és kiváló családi játékká is tette a Santiago de Cuba-t.


Kiknek ajánljuk?

Ne várjuk, hogy a játék visszaadja majd azt az összetettséget, amit a Cuba nyújtott. Viszont meglepően mély taktikai elemek rejlenek benne. Egyszerű szabályai és változatossága miatt bátran ajánljuk kezdő játékosoknak is.


Utazáshoz, nyaraláshoz, síeléshez is tökéletes választás, hiszen nem igényel hosszas üléseket egy-egy játszma.


A magyar nyelvű játékszabályt ide kattintva tekintheted meg!
Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Leiter Beáta
Dátum: 2015-06-15 10:53:30

Ez a játék egyszerűen zseniális, nagyon szeretünk vele játszani, hiszen a lapok elhelyezése illetve a hajó rakománya minden alkalommal más, így változatos. Jól lehet taktikázni akkor, ha te indítod útnak a hajót,mert megszabhatod a rakomány összetételét, de ez jó alklamat nyújt arra is, hogy kicsit keresztbe tegyünk egymásnak, ha tudjuk kinek milyen nyersanyagból van sok. Az épületek funkcióit nagyon hasznosan be lehet építeni a játékba, kis ügyességgel megszabadulhatunk a fölösleges nyersanyagainktól, szerezhetünk újakat helyettük, de győzelmi pontokra is szert tehetünk. A épületek között nincs nagyon erős vagy gyenge,hiszen minden alkalommal másra van szükségünk. A kubai kereskedők neve is jó alkalmat ad a mókázásra, a fiúk szívesen mennek Mariához, a táncoslányhoz, amin minden alkalommal jókat tudunk nevetni. Összetett, részletgazdag és szórakoztató. Mi csak dícsérni tudjuk.

Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.