Évszakok (Seasons)


Játékidő60 perc  Játékosszám2-4  (2 játékossal a legjobb)

Próbáld ki otthon azokkal,
akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Szerző:
Régis Ronnessée

Kiadás éve: 2013
Szükséges nyelvismeret: Magyar nyelvű
Szabály a dobozban: MAGYAR
Kiadó: Gém Klub Kft.
Sorozat: Seasons játékok
Címkék: Fantasy, Összetett stratégia, Típus: Stratégia,
Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.
Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet általános használatra

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
Prémium készlet igényes játékosoknak

Kártyavédő - Swan 65*90 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft

Röviden a játékról, játékismertető


A Seasons magyar kiadása. 

Tavasz, nyár, ősz és tél. Az évszakok hallatán legtöbbünknek ez jut eszébe, ám miután kipróbáltuk a Seasons című játékot, a lista kibővül a varázsló, verseny, presztízs, kristály szavakkal is. Ebben a játékban 2-4 varázsló méri össze erejét egy három teljes éven át tartó megmérettetés folyamán, melynek tétje nem más, mint a főmágus cím megszerzése!

Húzz, dobj, válassz!

A játék ügyesen ötvöz többféle mechanikát: kártyákat kell választanunk és kijátszanunk, hogy erősebbé váljunk, kockákkal kell dobnunk, hogy extra cselekvésekhez jussunk, erőforrásainkat kell ügyesen menedzselnünk és mindezek mellett a négy évszakra is figyelnünk kell, hiszen mindegyik más-más lehetőségeket biztosít számunkra.

36 évszak

Két szakaszra oszlik a játék, az első fázisban a kezdő kártyáinkat válasszuk ki. A játékba kerülő lapok minden játékosnál megfordulnak, így ügyesen kell választanunk közülük, ráadásul a megkapott lapjainkat három részre kell osztanunk, hogy minden évre jusson elegendő belőlük. Sokat számít, hogy hogyan osszuk be a gyengébb, de olcsóbb, az erősebb és drágább, illetve az ellenfeleinket célzó lapokat. Miután elkészültünk, kezdetét veheti a küzdelem!

Minden kör, kockadobással kezdődik, a különböző évszakok egyedi kockákkal bírnak, melyek különböző cselekvéseket (pl.: erőforrásszerzés) jelképeznek, ezekből kell mindenkinek kiválasztania a dobás után mindenkinek egyet-egyet. Ezután sorrendben véghezvihetjük választott cselekvéseinket, mely lehet a választott kockán szereplő akció, kijátszhatunk kártyákat a kezünkből, illetve egyedi bónuszokat is használhatunk. A kör végén 1-3 hónappal telik az idő, a harmadik év végeztével a játék véget ér. Aki ekkorra a legtöbb presztízs-pontot gyűjtötte, megnyeri a játékot!

Bár a játék menete egyszerű, a választható lehetőségeink száma meglehetősen összetett. A kártyák megidézéséhez, illetve a szintén erőforrásnak számító kristályok megszerzéséhez évszakoktól függő erő-tokeneket kell gyűjtenünk, a játék elején ráadásul csakis egyetlen játékba hozott lapunk lehet, ezek számának bővítésére is folyamatosan figyelni kell. A kijátszott kártyák tartósan játékban maradnak, azaz tartósan változtatják meg képességeinket. Szükség esetén külön bónusz képességeket is igénybe vehetünk, ám ekkor a játék végén büntető pontokat kapunk. Minél többször használtuk e képességeket, annál többet.
A játék végén minden egyes kristályért kapunk presztízs-pontot, illetve a játékban levő lapjaink után is (minden kártya eltérő pont-értékkel bír), pontot veszítünk azonban a kihasznált bónuszok és a kezünkben maradt kártyák után!

Azaz, ha ügyesek akarunk lenni és minél több pontot szerezni, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy milyen lapokat választunk a játék elején (9 db), azokat hogyan osszuk el a három évre, mikor, milyen erőforrásra van szükségünk, ezeket hogyan tudjuk megszerezni, mikor van szükségünk arra, hogy extra lapot húzzunk, mennyi kártyát hozhatunk játékba és éppen melyiket érdemes kijátszanunk, valamint szükséges-e büntetőpontért a bónuszunkat kihasználni? Végezetül természetesen az is fontos, hogy lehetőleg ne maradjon kijátszatlan kártyánk a játék végére. Már nem is olyan egyszerű, ugye?
 
Vélemény
A Seasons egy igazán könnyen megtanulható játék, ennek ellenére mély stratégiai és taktikai lehetőségeket rejt. A játékmenet gyors, pörgős, a tartozékok szépek, a kártyák nagyon igényesen kidolgozottak és hangulatosak. A megfelelő lapok kiválasztásával az egész játék nehézségi szintje szabadon változtatható, így egyhamar nem fogjuk megunni a varázslók három éves küzdelmét.Magyar szabály megtekintéséhez kattints ide!
 

Első angol nyelvű kiegészítő

Második angol nyelvű kiegészítő

 

Értékelések, vélemények:


Értékelés:

írta Zirig Kristóf
Dátum: 2015-07-26 12:44:55

Régóta vágytam már egy ilyen játékra, ami ilyen. :D

Csak márciusban kaptam meg ezt a társast, mégis az egyik kedvencemmé vált ilyen hamar. Sokszor összejövünk barátokkal, hogy játszunk, de egynél sohasem tudunk leállni. Legalább kettőt, de még inkább 3-4 játszmát szoktunk játszani.

A játék végig fordulatos, akár az utolsó percben lehet a látszólag utolsóból első.

A másik nagy előnye a kombinációs lehetőség. Ha valaki igazán otthon van a kártyákban, nagyon szépen ki lehet használni a kártyák "egymásrahatóságát".

Ajánlom mindenkinek, aki szeret kombinálni és mindemellett jól is szórakozni.

Értékelés:

írta Prágai Tamás
Dátum: 2015-09-01 09:45:08

Remek játék, amely szerintem igazán 2 játékossal a legjobb (max. 3-al).

Ha ráérez az ember, akkor nagyon el tud merülni benne. Lehet örülni (tanulni) is, ha az ellenfél ügyes kombinációt hoz össze.
Minden meccs hozhat valami meglepetést:
• mivel a kockák nyersanyag választása befolyásolja a játék időtartamát (egyedi szakaszokon töltött időt is)
• a kártyák közös, egymásnak adogató, kiválasztással (draft) kerülnek játékba.
Itt döntő stratégiai döntéseket lehet hozni, amelyek meghatározzák a korai-, közép- és vég játékunkat (rövid és hosszú távú játék terveinket)

Egy hátránya a játéknak, ami nagyon ritka, de belefuthat az ember:
A nagyon tapasztalt játékosok tudnak olyan kártya kombinációkat, ami a kezdő játékosoknak kedvét szegheti. (pl. 2 csizma = 3. évszak kimarad)

Értékelés:

írta Rév Emma
Dátum: 2015-12-29 13:50:42

Vélemény a játék tartozékairól: Szép, igényes, akár kis helyen is lehet vele játszani (azért vonaton ne próbálkozzunk vele), de ha van rá hely, az ember egy egész asztalt telepakol. Főleg a kockák tetszenek. :)

Vélemény a szabálykönyvről: Érthető, jól felépített.

Vélemény általában a játékról: Abszolút élvezetes, izgalmas, pörgős. Még csak ketten játszottunk vele, így nem tudom, többen milyen, de nekünk nagyon bejött. Rengetegszer újrajátszható, sokat lehet tanulni a másik játékából is.

Kiknek ajánlaná: Tulajdonképp mindenkinek, aki szereti a kicsit odafigyelősebb, gondolkodósabb játékokat.


Ami a legjobb volt: Felfedezni egy-egy kártyakombinációt, és rájönni, hogy mekkorát lehet vele kaszálni.

Ami a legkevésbé tetszett: Nulla interakció. Leszámítva a "dobj be egy nyersanyagot és a másik veszít 4 krisztályt" szintűeket. Ha valaki sokat tököl a saját körében, könnyen unalmassá válhat a játék, mert semmi dolgod (pedig mi ketten játszottuk, képzelem, négyen néha mi lehet...)

Alapvetően egy nagyon jó kis játék, örülök, hogy megvettük. :)

Értékelés:

írta Kovàcs Istvàn
Dátum: 2016-04-25 11:05:01

Sziasztok!

Nagyon igényes játékról van szó, az illusztrációk egyedi hangulatot kölcsönöznek a társasnak. Igazán szép.
Én még csak egyszer játszottam vele, és mindjárt két gyakorlott játékossal.
Ennek eredménye persze másfél óra tömény unalom lett. Konkrétan végignéztem, ahogy két ember játszik.
Engem ennél a játéknál is az zavart, mint a Hét csodánál. Hiába tartok meg jó, vagy jónak tűnő lapokat, ha nincs a létrehozásukhoz nyersanyagom, és ennek hiányát nem is tudom kompenzálni, csak várok, hogy a kocka kiadja, és az ellenfeleim nem halásszák el tőlem annak a dobásnak a végeredményét ami kell. A Seasons-ban emiatt körök mentek el, hogy nem tudtam mit csinálni, még akkor sem, ha volt megfelelő nyersanyagom, mert nem volt játékba hozatali pontom annak letételéhez.
Szintén nem kevés szerencse faktor kell hozzá, hogy a kezdő paklid milyen lapokból tevődik össze.
Nekem még biztos kellene min. 3-4 játék, hogy valamennyire tudjam élvezni, de ha arra gondolok, hogy ugyanaz vár rám, mint az első alkalommal, akkor azt utolsó porcikám sem kívánja.

Nekem nem jött be. Ha kártyajáték, akkor inkább a Dominimum.


Írd meg a véleményedet

Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Alapjáték:


11990,- Ft
Azonnal kapható
a boltban

Kiegészítők:


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e


Nem rendelhető,
nem tudjuk, hogy lesz-e