Yokai Sketch: rajzoljunk misztikus lényeket (rajztudás nélkül)

A cikk megjelenése: 2024-04-29
Yokai Sketch

Az emberek apránként bemerészkednek az erdőbe. Kíváncsi lények révén, amikor rábukkannak a Yokai-okra, ezekre a misztikus teremtményekre, alig várják, hogy többet megtudjanak rólunk. A legkisebbek azzal töltik az idejüket, hogy mindent, amit csak találnak, lejegyzetelnek a füzetükbe, hogy később összehasonlíthassák azokat, minél téve szert minél több ismeretre és tudásra.

Az előkészületek

A játék célja, hogy minél több Yokai pontot szerezzünk a játék során. Keverjük meg a Vázlat (Sketch) kártyákat, és minden játékos kapjon 3 lapot. A megmaradt lapok alkossanak egy lefordított húzópaklit. A Yokai lapokat színük szerint válogassuk szét, keverjük meg mindet, és tegyük a paklikat egymás mellé az asztal közepére, a számos felükkel felfelé. Találomra válasszunk kezdőjátékost (szerk. vagy, aki a legügyesebb rajzol).

A játékmenet

Egy játékos köre 2 fázisból áll, utána a következő játékos következik (szerk. az óramutató járásának megfelelően). Az első fázis a Húzás fázis, amikor húzunk 1 új lapot a Vázlat pakliból. Ha a pakli üres lenne, keverjük meg a dobópakliját. Majd következik a Kijátszás fázis, amikor legfeljebb 3 lapot kijátszhatunk a kezünkből, vagy passzolunk. Ha 4 lap van a kezünkben, 1 lapot kötelező kijátszanunk.

Kijátszáskor el kell döntenünk, hogy a lapnak melyik színű felét használjuk, majd le kell tennünk az azzal megegyező színű Yokai-hoz, a saját felünkre. A választott szín a Yokai felé, a másik szín felénk nézzen (a következő kártya majd elcsúsztatva kerüljön a korábbi lapra), teljesen felesleges megfordítva a Yokai pakli alá dugni. Amikor egy kártya lekerül az adott Yokai-hoz, össze kell számolni, hogy az ellenfelünk kártyáival együtt mennyi vázlat gyűlt ott össze. Ha legalább annyi, mint ami szám a Yokai-on látható, elég vázlat készült, hogy teljes egészében „lerajzolhassuk” a Yokai-t. Akinek az oldalán több kártya gyűlt össze, azokat a vázlat kártyákat el kell dobni a dobópakliba, majd a játékos elveszi a Yokai-t, és beteheti a „jegyzetfüzetébe” játék végi pontként, ezzel felfedve a következő számot, amit majd teljesíteni kell. A másik játékos kártyái a helyükön maradnak. Döntetlen esetén a Yokai megijed, a paklija aljára kell tenni, és mindkét játékos oda helyezett vázlat kártyái a dobópakliba kerülnek.

A játék azonnal véget ér, ha legalább egy Yokai pakli kiürül. Össze kell adni az elvitt Yokai rajzok pontjait, akinek több, az nyeri a játékot. Döntetlen esetén, akinek több különböző színű Yokai-t sikerült lerajzolnia.

Speciális képességek

Vannak speciális képességgel rendelkező kártyák. Amikor ilyen lapot játsszunk ki, kihasználhatjuk ezt a képességet, de nem kötelező élni vele. Ha egy ilyen speciális képesség segítségével teljesítünk egy Yokai-t, függetlenül attól, hogy melyiket, vagy hogy szeretnénk még kártyát kijátszani, mielőtt a játék folytatódna, a győztesnek azonnal el kell vinnie annak a Yokai paklinak a legfelső lapját (szerk. és eldobnia a kártyáit a saját oldaláról a dobópakliba). Két féle speciális képesség van. A Yokai hívása (kéz ikon) képességgel elvehetjük bármelyik Yokai pakli legfelső lapját (kivéve, ha a pakliban ez az utolsó lap), és rátehetjük arra a Yokai paklira, ahova a lapunkat helyeztük. Ez a Yokai „átveszi” a pakli, és lényegében az oda kijátszott lapok színét. Ez ugye arra jó, hogy kicsit játszhassunk a számokkal, előbb vagy később vihessük el, vagy azt a helyet variáljuk meg kissé, ahonnan elvettük. A másik képesség a Yokai figyelmének elterelése (kavics, odú, cipó, egy tál rizs… vagy a jó ég tudja, hogy mit ábrázol az ikon). Ezzel elvehetjük az ellenfelünk utolsó lapját, amit a Yokai-ra helyezett, és megfordítva áttehetjük a másik színű Yokai-ra. Ha ezen az áthelyezett lapon van bármi speciális képesség, akkor az nem aktiválódik.

Végszó

Aranyos kis játék, főleg ennyiért, még ha nem is ér az olyan más Devir játékok nyomába, mint A fehér várkastély, Bamboo, Bitoku, vagy a Savernake Forest, mondjuk nem is ezekben a ligákban játszik. Egyedül, amit talán érdemes házszabályozni, hogy a Húzás fázisban nem 1, hanem 2 lapot húzunk, mert viszonylag könnyen elfogy a kezünk, amivel elveszik a játék stratégiai rétege, és csupán egy húzok 1 lapot – leteszek 1 lapot játék lesz belőle.

Ügyesen raj,
Zoltán
Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.