Shadow of Brimstone: A vadnyugat Cthulhu-s szerepjátéka

A cikk megjelenése: 2019-02-05

A Shadows of Brimstone egy teljesen kooperatív mine-crawler, igazi RPG-társas család, mely a vadnyugat hangulatát ötvözi a mérhetetlen csápos horrorral. A játékosok tipikus western világbeli karakterek bőrébe bújnak, mint a sheriff, a bordély lánya és így tovább. Egy bandát alkotva a hősök vállt vállnak vetve mennek a bányák mélyére, hogy leszámoljanak a másvilág ősi démonaival és szörnyeivel.

Nincs két ugyanolyan játék; a hősök a bányák mélyén mindig új ellenségekkel és veszélyekkel néznek szembe, új kincsekre bukkannak vagy akár portálokra másvilágokra ahol folytathatják a kalandot.

Hol is kezdjem?

Az alapjátékok és a rengeteg kiegészítő között jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis hogy kezdjen neki az ember a játéknak. Hiszen eleve három alapjáték közül választhatsz, melyekhez további other world és még további enemy és ally kiegészítőket adtak ki.

A három alapjáték közül az első a City of the Ancients, aztán még ugyan abban az évben jött ki a Swamps of Death és 2018-ban adták ki a Forbidden Fortress core set-et.

City of the AncientsA City of the Ancients-ben a játékosok a Plains of Targa dimenziójába juthatnak át, ahol az ősi fagyott város található különös lakóival, akikhez foghatóval még nem találkoztak. Azonban az ottlét nem zökkenőmentes, mivel a helyiek nem biztos, hogy örömmel fogadják a kéretlen látogatókat...

Swamps of Death A Swamps of Death-ben Jargono világába mehetünk át, ahol a fülledt trópusi éghajlat mellett a mérges hüllőkkel és dinoszauruszokkal kell szembenéznetek, de egy humanoid törzzsel is meggyűlhet a bajotok, akik a saját világukból átjőve itt ragadtak.

A Forbidden Fortress játék eltér a korábbi alapjátékoktól; nem a megszokott vadnyugati téma dominál, helyette a történet a Feudális Japánban játszódik. A várat elözönlötték a démonok, szellemek és különféle szörnyek, melyeket a Japán mitológiából és legendákból már ismerhetünk.

A játékokat egymástól függetlenül is játszhatjuk, de kombinálhatóak egymással, legyen szó akár alapjátékokról vagy kiegészítőkről.

Kiegészítők tengere

Rengeteg kiegészítő van az alapjátékokhoz, amiket szintén bármelyik alapjátékkal lehet vegyíteni.
A deluxe kiegészítőkből 6 jelent eddig meg;

Trederra

  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Caverns of Cynder
  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Trederra
  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Derelict Ship
  • Shadows of Brimstone: Other Worlds - Blasted Wastes
  • Shadows of Brimstone: Frontier Town
  • Shadows of Brimstone: Temple of Shadows

A kis kiegészítők az alapjátékokhoz és deluxe kiegészítőkhöz kapcsolódnak témában, új SoB - Mission packshősöket, szörnyeket és szövetségeseket hoznak a játékhoz és szintén keverhetőek bármelyik alap és deluxe kiegészítővel.

Ezeken felül még érdemes megemlíteni az alapjátékok mellett azokat a kiegészítőket, amik új küldetéseket adnak. Nem meglepően, "Mission Pack"- ként lettek elnevezve, bár hozzá kell tenni, hogy néhány kisebb missziót adó pakk inkább "enemy" vagy "terrain" elnevezést kapott, a tartalom lényegesebb részére utalva.

A játékmenetről

Még mielőtt nagyon belemennénk a részletekbe megemlíteném, hogy ez egy kockás játék. Sok-sok d6-tal kell majd megoldanunk a helyzeteket. Remélem ezzel inkább felcsigáztuk a népet, nem lehangoltuk. A kockák jók!

Sob játékmenetLépjünk tovább a kockáktól és nézzük meg, hogyan is történik maga a játék. A harcrendszer elég egyszerű, lépsz és lősz. Nincsenek túlnyújtott küzdelmek, a játék ezen része pörgősen megy.

Így néz ki egy kör:

Először a környezet helyzetét dobjuk ki (pl. a bányában mennyire kúszik fel a sötétség).
Aztán az első játékos kidobja, hogy mennyit mehet előre, aztán dob ha támadni szeretne (és miért ne szeretne?), ha eltalál valakit, kidobja a sebzését.
Ezután jönnek sorban a következő játékosok ugyan így; lépnek, támadnak, sebeznek.
A hősök után jönnek a szörnyek; célpontot keresnek, aztán ők is támadnak és ha talált, akkor a hősök védekeznek.

A harcon kívül az események és maga a történet halad előre, amiről az adott küldetés leírás és az eseménykártyák szolgáltatják az információt. Persze az eseményeknél és új helyszíneknél is dobni kell a biztonság kedvéért, ha már ennyire hangoztattuk a kockák jelentőségét ebben a játékban.

Összességében, a Shadows of Brimstone egy futurisztukus szerepjáték és egy vadnyugatos témájú társasjáték szerelemgyereke, ami magában a játékmenetben is meglátszik.

Figurák

Aki a társasjátékok mellett a figurafestést is aktívan űzi, annak a Shadows of Brimstone egy kánaán. A játék nagyon sok bábuval dolgozik, szinte mindegyik kiegészítőjében ad újat, ami csak az ecsetvonásokra vár.
Igaz, nem ezek a legegyszerűbben festhető minik, sajnos a minőségük hagy kivetnivalót, de megéri a belefektetett munka, főleg, ha a játékot is sokszor játssza az ember.

SoB figurák

A cikket írta: Málnai Judit

Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.