Társasjáték kellékekről kezdőknek - Bevezető kurzus, amitől máshogy nézel egy dobozra

A cikk megjelenése: 2019-02-20
Reflektorban a kellékek

Reflektorfényben a kellékek

Sokszor (igazából legtöbbször) társasjátékokról van szó a cikkeinkben, de most lépjünk egy kicsit túl a játékokon és nézzünk meg valami mást. Igen, ez furán hangozhat egy társasjátékokkal foglalkozó oldaltól, de nem kell pánikba esni, annyira nem megyünk messzire, csak egy kicsit evezünk más folyótorkolatok felé, még a víz is ugyanaz marad.
A társasjátékok segítői, a játékélmény fokozói, a komponens rendszerezés királyai vagyis a társasjáték kellékek kerülnek most reflektorfénybe.

Playmat-ek

Playmat

A playmat egy egérpadhoz hasonló anyagból készült játékostér. Leginkább a játékfajtákhoz illő grafikákkal, és/vagy a játék elhelyezését segítő halvány jelöléssel is szokták őket készíteni. Ezeknek az előnye, hogy nem csúszik/tapad a kártya (még a védős sem!) és jól néz ki, jó hangulatot teremt a játék ideje alatt. Mennyire jó egy Star Wars LCG-t játszani úgy, hogy az egészet egy csillagos vagy mondjuk egy Battle of Hoth playmat-en játszuk. Hagyok időt, képzeljétek csak el…. Jó mi? És megint csak Star Wars példát tudok felhozni, sajnálom (na jó, igazából nem sajnálom, nagyon menő Star Wars-os dolgokat találtak ki), de a Fantasy Flight Games alkotta meg az Imperial Assault játékokhoz a Skirmish Map-et, amiről már korábban írtunk. Ezek playmat anyagból vannak, tehát a komponensek nem csúszkálnak és plusz játékélményt adnak az alapjátékhoz küldetés térkép formájában.
A legtöbb Playmat az LCG játékokhoz készült, nem véletlenül, a kártyás játékok igénylik leginkább hangulat fokozás és a kártyák elrendezése, könnyű mozgatása szempontjából, de ha KeyForge, X-Wing vagy Epic Card Game párti vagy, akkor is találsz többféle játékteret.

Tárolás és rendszerezés

Nem is olyan régen adtunk hírt róla, hogy együttműködésbe léptünk a Laserox céggel, akik nagyon hasznos és mutatós inserteket készítenek a játékokhoz. Most is kértek tőlünk példányt, hogy új inserteket tervezhessenek. Ezek az insertek a játékok dobozához illeszkedő komponens tartó egységek, melyekkel sokkal egyszerűbb a kártyák és tokenek rendszerezése. Ezen kívül még bővült a kínálat mindenféle jóval; jelölőkkel, kártyatartó állvánnyal, sínnel, dobozzal és game meter-rel.

A tárolás már nagyobb falat, itt többféle elemről beszélhetünk, de nem kell túlmagyarázni a dolgot, gyorsan át is haladunk rajtuk, úgyis tudjátok, ha leírom, hogy miről van szó. Induljunk a kisebbektől, amik ez esetben a simítózáras tasakok. Ezeket jobb esetben a társasok dobozában is megtaláljátok, hogy ebbe lehessen rakni a sok kis tokent, vagy kártyát. A kártyás játékokhoz kanyarodva, a legjobb rendszerező, tároló a mappa. Lehet kapni gyűrűs mappákat, külön mappalapokkal, amiket a kis és nagy méretű kártyákhoz is lehet venni 16 vagy 9 zsebes változatban, de létezik olyan mappa, amibe már gyárilag belerakták a mappalapokat.

Ha nem szeretnénk ilyen módon tárolni a kártyákat, van más megoldás is. A Deck Box Pro 100+ kártyatartó dobozok erre lettek kitalálva. Most már nagyon szép színekben kaphatóak és tökéletesen beleférnek a kártyák.
A kártyák mellett vannak tárolódobozok kis és nagy méretben a tokenek és egyéb komponensek tartására. Műanyag, átlátszó, pattintós fedelű, tökéletes.

A kiadók elkezdték a több kiegészítős játékoknál a hozzájuk tartozó legendary box-ok készítését. Már létezik Munchkin-hoz, Scythe-hoz, Warfighter-hez ilyen doboz, ami kifejezetten az adott játék és kiegészítőinek egyben való tárolásához lett kitalálva.

Az otthoni tárolást kiveséztük, de mi van akkor ha nem nálunk lesz a játék party? Rakjuk egy bőröndbe a társasjátékokat? Az is jó megoldás lehet, de itt egy másik, a játékhordó táska, mert bizony, már ilyen is van.

Játékcsinosítás

Itt jönnek azok a kellékek, amiket nem feltétlenül a hasznosságuk miatt találtak ki, inkább a szépségük miatt szeretjük őket. Ilyenek a coin set-ek, melyekből többféle típus van és többféle játékhoz, vagy akár szerepjátékhoz is használhatóak. Az arab stílusú érméktől kezdve a Cthulhu-s és kalózoson át a cyberpunkig mindenféle érmeszett található most már nálunk is. És be kell látni, az ember elcsábul egy ilyen gyönyörű érmeszettet látva és már csak azért is vesz a játékhoz, szerepjátékhoz egy csomagot.

A másik, inkább a szemünket gyönyörködtető kellékek, a különböző tokenek. Igen, a jelöléshez kellenek, de azért ezek a külön kapható jelölők nem feltétlenül a szükségességük miatt jöttek létre. Természetesen a Scythe-hoz érkezett Realistic Resource Upgrade Pack, amivel a játék hangulatához hű nagyon szépen kidolgozott jelölőket kapunk. Persze jó a sima token, amit eredetileg adnak a játékhoz, de ha már lehet választani, akkor csak a szebbet választjuk. A Scythe mellett már van az Arkham Horror LCG-hez, Anachrony-hoz és A Mars Terraformálásához is jelölő csomag, szintén a Laserox jóvoltából.

Egyéb hasznos kellékek

Még megemlíthető végül a kellékek gyűjtőjében az úgynevezett Bases, vagyis a figurákhoz való talp, állvány. Ezek most már inkább a terepasztalos játékokhoz elérhetőek, mint az Star Wars: X-Wing és Star Wars: Legion, de alapjáraton a szerepjátékokhoz használt figurákhoz is használhatóak.

Egy szuszra ennyi kellék jutott, ha mégsem írtuk volna le, amit keresel, nézd át az összes Társasjáték kelléket az oldalunkon.

A cikket írta: Málnai Judit

Írj üzenetet!
Szellemlovas cégadatok

A cég neve: Szellemlovas Kft.
Cím: 1067 Budapest Szondi u. 18.
Telefonszám: +361/302-2326
Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-718457
Adószám: 13094744-2-42

Bank adatok

Bank neve: K&H Bank
Bank címe: H-1095, Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
A számlatulajdonos neve: Szellemlovas Kft.
Számlaszám: 10404072-50526565-72751004
SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB
Számlaszám IBAN: HU76 1040 4072 5052 6565 7275 1004

A Tárhelyszolgáltató adatai

Tárhelyszolgáltató neve: Naxonet Bt.
Székhelye: 2400 Dunaújváros, Nap utca 2.
Adószáma: 22581886-2-07
Cégjegyzékszáma: 07-06-015006, Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága
Telefonszám: +3630-591-7759
Tárhelyszolgáltató e-mail címe: naxonet@naxonet.hu

A bolt:

NYITVA hétköznap 12-19-ig, szombaton  10-18-ig!
Cím: 1067 Budapest Szondi u. 18/a
Telefon: +361/3022326

Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.