Nem kell félni a festéstől...minden jobb, mint a szürke műanyag

A cikk megjelenése: 2019-02-27
Colour

Festésről kezdőknek 2. rész

Minden jobb, mint a szürke műanyag. De mégis mennyivel jobb? Mindenkinek mást jelent "egy jól megfestett mini". Amire mi fókuszálunk, az a TTQ (Table Top Quality), azaz játékra szánt minőség. Röviden azt a szintet jelöli, amely a táblán, asztalon jól mutat. TTQ-ról beszélhetünk, ha már az alapszínek után használtunk legalább bemosást, highlightot vagy szárazecsetelést. Erre persze mindjárt bővebben is kitérünk.

Most hogy ezt tudjuk, nézzünk pár hasznos információt a festéssel és a festékek típusaival kapcsolatban.

Alapfogalmak

Mire való az alapozó?
AlapozóMielőtt festeni kezdenénk a figurákat, érdemes lealapozni őket. Ez a legelső lépés a festési folyamatban. Az alapozó biztosítja, hogy a festék megfelelően tapadjon később a figurára, sőt ha már ügyesebbek vagyunk, akkor árnyékolás szerű hatást is elérhetünk vele. Kapható spray alapú és ecsettel felvihető változat is. Már itt kezdődnek a kérdések: jó, de melyiket válasszam? A spray gyorsabb, egyszerűbb és egységesebb felületet képez, mint az ecsetes megoldás, viszont az ára is magasabb. Alapozóból kaphatunk feketét, fehéret, szürkét és egyéb színes alapozókat is (kék, sárga, zöld, piros, kékes szürke, halvány zöld, homok), sőt fém színű alapozót is választhatunk (arany és ezüst).

Dry Brush

Hogyan használd a Dry brush technikát?
A szárazecsetelés közben igyekszünk minimalizálni az ecseten lévő festék nedvességét. A technika célja, hogy a durva ecset kezeléssel és száraz festékkel az ecseten csak a kiálló részekre juttassunk festéket. A szárazecseteléssel például könnyen és szépen tudunk megfesteni egy láncinget, köpenyt vagy szőrmét. Olyan területekre érdemes használni, ahol egy nagyobb, textúrázott felületet kell festeni, ahol egyedileg minden kiálló részt kiemelni feleslegesen sok idő lenne (mint a szőrme például).

Mire jó a Highlight és az Edge highlight?
Highlightolás közben a kiemelkedő részeket erősítjük meg a felületen lévő alap színnél világosabb árnyalattal. Sokkal élettel telibb lesz a figura a festés után, ha nem homogén színekből áll a kész darab. Edge highlight esetében az élekre fókuszálunk és ezeket emeljük ki specifikusan. Itt alapszín és terület függő, hogy milyen színnel érdemes highlightolni. Például egy arany vállvédő esetében ezüsttel húzzuk ki a széleket, ezzel is javítva az élethű csillogás hatását. Olyan felületek kiemelésére használjuk, ahol egy-egy kiálló él hangsúlyos és érdemes foglalkozni a kiemelésével egyedileg, például egy pajzs vagy egy fegyver esetében.

Wash

Hogyan árnyékolj a Wash technika segítségével?
A Shadek/Washok (bemosók) a festő legjobb barátai. Egy hígabb állagú festék, mellyel “árnyékolást” érhetünk el. A figurákon megtalálható részletekbe, mélyedésekbe folyik bele. Bemosással realisztikusabb bőr, vagy fém hatást érhetünk el. Több színben is találunk bemosókat, melyek segítségével színátmeneteket is készíthetünk vagy az egymástól elütő színeket egy közös szín irányába tudjuk elhúzni. Könnyű technika, ami már kezdő festőknek is sikerélményt nyújt. Egy kis tudással és gyakorlással már látványos eredményt érhetünk el a Washok használatával, akár előre festett figuráknál is.

A Citadel által használt megnevezések

Base Color

Base Color
A Base festék egy jól fedő, átlagos sűrűségű festék. A jó fedése miatt az alapszíneket, első rétegeket Base color-ral célszerű felvinni. Ideális választás hozzá a Base "M" ecset. Ha most kezded belemeríteni a kisujjadat a mini festésbe, akkor nagyjából 6 féle Base festékből már tudsz kezdő TTQ minőségű figurákat összehozni.

Layer Color

Layer Color
A Base festékeknél hígabb állagú festék a Layer Color. Egy-három vékonyabb rétegben visszük fel a Base festék fölé, ezzel képezve minél homogénebb színátmenetes felületet. Ebből a festék típusból már 3 félével el tud lenni egy kezdő festő. Az apróbb részletek miatt elsősorban Layer "S" ecsetet ajánlunk hozzá.

Dry Color

Dry Color
A legsűrűbb állagú festék a palettából. Kimondottan a Dry brush technikához lett kitalálva. Ezen festékek állaga megfelelő a Dry brush technikához és nincs további teendőnk vele. Tapasztalatlanabb festőknek nem feltétlenül szükséges a kollekcióba Dry festék elsőre, de később a Dry brush sokat dobhat egy figurán.

Glaze

Glaze
A leghígabb festék típus a Citadel készletében. Segítségével szép és lágy átmeneteket képezhetünk. A Layer festékekkel nagyon jól működik együtt a homogén színátmenetek képzésében. Alapszintű TTQ figurák festésénél szintén nem elengedhetetlen, de az első pár figura kísérletezése után érdemes legalább egy Glaze festéket beszerezni a leggyakrabban használt árnyalatból.

Shade

Shade
A Citadel saját festék sorozata, amelyek a bemosókat képviselik. Egy Shade beszerzése gyakorlatilg elengedhetetlen egy figurához, ha szeretnénk valamilyen mélységet adni a felületeknek. A leggyakoribb az Agrax Earthshade a kezdő festők körében, ugyanis ez a legszéleskörűbben felhasználható árnyalat.

Texture

Texture
A Texture festékek sorában találjuk a különféle talaj készítéshez fontos darabokat és a havas hatást is ezzel érhetjük el. Ezek segítségével tudjuk a figurák talapzatát lényegesen szebbé varázsolni. A figurák talapzatát gyakran le is vágják a figuráról, hogy külön el lehessen készíteni a talajt. A Citadel Texture festékekkel egy kezdő is tud látványos talapzatot csinálni, de az első figuráknál meg lehet lenni nélküle.

Technical

Technical
A Citadel festék skála igazi ékkövei, szó szerint, mivel itt találjuk a Spiritstone Red, Waystone Green, Soulstone Blue festékeket, melyek az ékkövek készítéséhez lettek megalkotva. Ezen kívül található itt vér, rozsda, oxid és egyéb hasznos és kezdő barát festék apróbb részletek hozzáadásához. Kis kreativitással itt igazán kiemelkedőt lehet alkotni, érdemes képeket nézegetni az ötletek gyűjtéséhez.

Hasznos Citadel termékek a festékek mellett



A Green Stuff azok számára fontos és hasznos, akik maguk rakják össze a figurákat. Azonban sok előre gyártott nagyobb méretű figura is több darabban érkezik, mint például az Imperial Assault Jabba figurája. Ilyenkor legtöbbször nem minden figura illeszkedik tökéletesen. Összerakás után a kis fennmaradó hézagokat tudjuk kitölteni ezzel az anyaggal. Sőt ebből az eredetileg gyurma állagú, majd keményre száradó anyagból magunknak is formázhatunk extra dolgokat a figurához, ha már ilyen szinten járunk. A Liquid Green Stuff ennek a gyurmának a folyékony változata.

A talpak készítésekor az egyik legfontosabb anyag a PVA ragasztó. Segítségével műfüvet tudunk felragasztani, vagy virágfölddel keverve és azt formázva egy kemény egyveleget kapunk, mellyel sziklákat, köveket tudunk imitálni, mely később könnyen festhető.

A Citadel Plastic Glue ragasztó nagy előnye, hogy nem “ragaszt” a szó szoros értelmében, hanem a műanyagot megmarva “forrasztja” össze a két elemet. Ennek köszönhetően nem ragad össze az ujjad és sokkal szebb és egységes felület képez az összerakott figura.

Végül a termék skálán találunk hasznos, előre összerakott Paint Set válogatott készleteket. Egyes szettek egy-egy paletta (Base, Layer, Dry, Shade) sorozatát fedik le. Más szettek válogatott festékeket tartalmaznak, mely a kezdőknek tud valóban nagy segítséget nyújtani.



Ha egyelőre csak böngésznél, vagy magadnak válogatnál össze festékeket, akkor nézd át az összes Citadel terméket.

Ha pedig szakértő segítségre lenne szükséged, akkor gyere be a boltba és a kollégánk, aki ezt a cikket is írta, segít neked összerakni egy készletet, akár egy kifejezett játék figuráihoz keresel festéket, akár egy általános készletre vágysz.

Igyekszünk minden festéket raktárkészleten tartani, úgyhogy gyere be bármikor nyugodtan a boltba és vedd le a polcról, amire szükséged van vagy kérd házhozszállítással és nagy valószínűséggel másnap már festegethetsz is.

A cikket írta: Laci



Írj üzenetet!
Szellemlovas cégadatok

A cég neve: Szellemlovas Kft.
Cím: 1067 Budapest Szondi u. 18.
Telefonszám: +361/302-2326
Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-718457
Adószám: 13094744-2-42

Bank adatok

Bank neve: K&H Bank
Bank címe: H-1095, Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
A számlatulajdonos neve: Szellemlovas Kft.
Számlaszám: 10404072-50526565-72751004
SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB
Számlaszám IBAN: HU76 1040 4072 5052 6565 7275 1004

A Tárhelyszolgáltató adatai

Tárhelyszolgáltató neve: Naxonet Bt.
Székhelye: 2400 Dunaújváros, Nap utca 2.
Adószáma: 22581886-2-07
Cégjegyzékszáma: 07-06-015006, Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága
Telefonszám: +3630-591-7759
Tárhelyszolgáltató e-mail címe: naxonet@naxonet.hu

A bolt:

NYITVA hétköznap 12-19-ig, szombaton  10-18-ig!
Cím: 1067 Budapest Szondi u. 18/a
Telefon: +361/3022326

Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.