Vs System 2PCG kiegészítők

A cikk megjelenése: 2019-03-19
VS System

2. rész (2018. augusztus-december)

Az előző cikkben röviden bemutattam a 2018 nyaráig megjelent összes Vs System kiegészítőt, ám azóta szerencsére bőségesen (majdnem havi rendszerességgel) érkeztek az új lapok, így eljött az ideje a folytatásnak. Egy kicsit változtattam az ismertetők szerkezetén, igyekeztem könnyebben átláthatóvá tenni, hogy mit tartalmaz a választott kiegészítő és mihez tudsz kezdeni vele. Remélem, hasznosnak fogjátok találni.

Spider-Friends (Great Power ciklus – 1. rész)

Lapok száma: 55

Csapatok: Spider-Friends

Main karakterek: Spider-Man, Scarlet Spider, Spider-Woman

Játszható-e önállóan? Nem, mivel nem tartalmaz basic location lapokat.

Mi ajánlott mellé? Marvel Battles vagy Monsters Unleashed, Marvel Crossover

Az új Spider-Friends csapat bemutatkozó kiegészítője, mely nevéből sejthetően Pókemberre és szövetségeseire koncentrál. Meglehetősen jól megragadja a Pókember képregények klasszikus motívumait, legyen szó a nagy erő és nagy felelősség kapcsolatáról vagy a Venom szimbiótáról.

A híres-hírhedt klónsztori (amely egyébként jelenleg magyarul is megjelenik) központi karaktere Peter Parker klónja, a Vörös Pók. Ha a játékban őt választod main karakterednek, akkor nem az 1. szintű Scarlet Spider-rel kezdesz, hanem bármelyik másik olyan main karakterrel, amelyiknek szerepel a „spider” szó a nevében. Ha sikerül szintet lépned, akkor a főhősöd leveti magáról az álcáját és játékba rakhatod a 2. szintű Scarlet Spidert, akit nem lesz könnyű elintézni. Létrehoz ugyanis egy mini klónpaklit, melyben „spider” nevű main karakterek vannak. Ha megsérülne, akkor véletlenszerűen kiválasztasz egy lapot a klónpakliból, és ha nem a Scarlet Spidert fedted fel, akkor az ellenfél csapása csak egy klónt ért, a főkaraktered pedig karcolás nélkül megúszta.

Hasonlóan hangulatos main karakterrel bír Peter Parker is, az eredeti Pókember. Első szinten össze van kapcsolódva a szimbiótával, ami igen ártalmas viszony, ugyanis minden köröd végén stunolnod kell Pókembert. Második szintre lépve leszakítja magáról a szimbiótát, így keletkezik egy Alien Symbiote equipment, ami szétválaszthatatlanul ráakaszkodhat az ellenfél egyik karakterére.

A nagy erővel nagy felelősség jár tanítását tükrözik azok a lapok, melyek olyan karaktereknek adnak bónuszt, akik másokat védelmeznek. Pl. May néni, Mary Jane, Flash Thompson és J. Jonah Jameson mind különböző képességekkel ruházzák fel az őket védelmező karaktereket.

További pókos jellemző a Climb képesség megjelenése, amely az ízeltlábú hősök falmászását szimbolizálja. Vagy bárkiét, akire ráakaszkodik a szimbióta. Vs system Spider Friends

Milyen kiegészítő ajánlott a Spider-Friends mellé? Ha nincsenek basic helyszíneid, akkor mindenképpen egy nagy kiegészítő, amely tartalmaz ilyeneket. Elsősorban a Marvel Battles-t ajánlom, mert ebben sok általános plot twist van, illetve Spider-Man main és supporting karakter is. A Monsters Unleashed is jó, ebben megtalálhatod a Miles Morales-féle main és supporting karakter Spider-Mant. Ha már vannak basic helyszíneid, akkor a Marvel Crossover minikiegészítőre is érdemes ránézni, ha úgy érzed, hogy jól jönne egy 25/25-ös Spider-Friends karakter vagy a Spider-Man 2099 main karakter.

Ha egy hangulatos paklit szeretnél a hálószövő csapatával szemben, akkor szerintem a legjobb választás a következő kiegészítő, a Sinister Syndicate, amelyben csak klasszikus Pókember ellenfelek vannak. A Defenders kiegészítő is jó, olyan karakterekkel, mint pl. Venom, Vérontó, Kingpin. Valamint a Defenders tartalmaz basic helyszíneket és a Shock to the System nevű, igen népszerű általános plot twistet.

Sinister Syndicate (Great Power ciklus – 2. rész)

Lapok száma: 55

Csapatok: Sinister Syndicate

Main karakterek: Dr. Octopus, Kraven, Electro, Mysterio, Sandman, Vulture

Játszható-e önállóan? Nem, mivel nem tartalmaz basic location lapokat.

Mi ajánlott mellé? SHIELD vs Hydra, Marvel Crossover

Az egyik legjobban összerakott és legkülönlegesebb csapatot tartalmazza ez a kiegészítő. Újdonsága a main karakterek kezelésében rejlik. A Sinister Syndicate main karakterei pl. nem képesek szintet lépni. Ez így annyira nem hangzik jól, de a fejlesztők bőven kárpótolnak érte. Ugyanis a szokásos egy helyett hat main karaktered lehet, akik a Baljós Hatost testesítik meg (Sinister Six). Kiválaszthatod az egyiket, akivel kezded a játékot, ha pedig az ellenfél KO-zza, akkor jöhet a következő, és csak akkor veszítesz, miután mind a hatot kiütötték. Ez a rendszer elég nagy szabadságot ad, hiszen mindig azt a main karaktert hozhatod játékba, akinek a képessége a leghasznosabb az adott szituációban.

Bár a Baljós Hatos tagjainak csak 1-1 életük van és nem léphetnek szintet, de a képességeik brutálisak. Pl. a Sinister Six nevű plot twist +6/+6-ot ad egy karakternek a harcban, ami önmagában is hatalmas bónusz. Hát még ha hozzávesszük a Mysterio main karakter képességét, mellyel körönként egyszer kijátszhatsz egy plot twistet bármely Syndicate plot twist másolataként! Vagyis a kezedben minden plot twist átváltozhat egy +6/+6-os harci trükké… Electro bármely ellenséges karaktert elkábíthatja egy villámcsapással, beleértve a main karaktereket is. Doktor Octopusnak a leader és a laphúzó képességén felül még 8-as DEF értéke is van.

Összességében a Sinister Syndicate egy gyönyörűen megvalósított, kreatív design. Kiemelt bónusz pontok járnak a képregényes hangulat átadásáért. A Baljós Hatos első szereplésekor a ’60-as években a tagjai egyesével, egymás után támadtak Pókemberre, ahogy a Vs Systemben is egymás után kerülnek játékba. Ráadásul a main karakterek kártyáinak a sorszáma is úgy követi egymást, amilyen sorrendben a képregényben támadtak Pókemberre – bravó!

Sinister syndicate

Milyen kiegészítő ajánlott a Sinister Syndicate mellé? Ha nincsenek basic helyszíneid, akkor mindenképpen egy nagy kiegészítő, amely tartalmaz ilyeneket. A SHIELD vs Hydra-t kiemelném a Nullifier és az Unwavering Loyalty lapok miatt, ezeket játsszák versenyen Syndicate pakliban. De bármely 200 vagy 400 lapos kiegészítő (kivéve: Legacy) megteszi, ha nincs basic helyszíned. Nagyon fontos a Marvel Crossover kiegészítő, melyben két SinSyn main karaktert találsz (Venom, Green Goblin), így ennek birtokában már 8 main karakterből választhatod ki a Baljós Hatosod. A Rhino supporting karakter és a Stand Together plot twist is kiváló.

Ellenfél paklinak a leghangulatosabb a fent említett Spider-Friends. Egy jó kis bandaháború is szimulálható a Syndicate és az Underworld között a Defenders kiegészítő birtokában.

New Defenders (Great Power ciklus – 3. rész)

Lapok száma: 55

Csapatok: Defenders

Main karakterek: Namor, Valkyrie, Nighthawk

Játszható-e önállóan? Nem, mivel nem tartalmaz basic location lapokat.

Mi ajánlott mellé? Defenders, Legacy

A Defenders csapat már régóta a játék része, az első kiegészítő őket és az Underworld csapatot tartalmazta. A Legacy kiegészítőben egyszer már kaptak vérfrissítést és a New Defenders még tovább bővíti a lehetőségeiket.

Érdekes main karakter Namor, aki 3. szintre lépve használhatja az Atlantis Rises képességét. Ez nem kevesebbet csinál, mint a front row és support row mögé létrehoz egy új sort, az Atlantiszt. Az itt rejtőzködő karaktereid nem támadhatnak, viszont őket sem lehet megostromolni, amíg védelmezik őket a másik két sorban.

A supporting karakterek sokszínűek, megtalálhatóak köztük korábban kiadott hősök másik változatban (Daredevil, Luke Cage) és új erősítés is. Tetszenek a misztikus hátterű karakterek, pl. Devil-Slayer, aki még a kábult karaktereket sem kíméli, a képessége lehetővé teszi, hogy a face-down karakterekbe is belerúgjon. Vagy Clea, a sötét dimenzió varázslóúrnője, aki 3-mal olcsóbb, ha a resource sorodban minden lap face-down van fordítva.

new defenders

Milyen kiegészítő ajánlott a New Defenders mellé? Elég egyszerű döntés: Defenders. Ez egy 200 lapos kiegészítő, mely bemutatta a Defenders csapatot. A lapok fele őket erősíti, a másik az Underworld csapatot. Ráadásul a basic helyszínek kérdését is megoldja, mivel két teljes playsetet tartalmaz belőlük. A másik ajánlott kiegészítő a Legacy, amiben van új Defenders main karakter (Jessica Jones), supporting karakterek és a Reality Shift plot twist, mellyel a main karaktered gyógyíthatod, de csak akkor használható, ha a paklidban minden lap Defenders.

Ellenfél paklinak adja magát az Underworld, amely a Defenders kiegészítő másik fele és hozzájuk is tartalmaz újdonságot a Legacy. Elgondolkozhatsz a Deadpool & Friends-en is, ami az Underworld saját 55 lapos kiegészítője, a New Defenders megfelelője.

The Buffy Battles

Lapok száma: 200

Csapatok: Scoobies, Forces of Darkness

Main karakterek: Buffy, Angel, Willow, Xander, Spike (Scoobies) és Angelus, The Master, Mayor Wilkins, The First Evil, Dark Willow (Forces of Darkness)

Játszható-e önállóan? Igen, mindent tartalmaz, amire két játékosnak szüksége van.

Mi ajánlott mellé? Önmagában ajánlom játszani.

Az Alien és a Predator óta az első kiegészítő, mely nem a Marvel képregényekre épül. A kultikus Buffy sorozatnak magam is nagy rajongója vagyok, így azóta reménykedtem a kiegészítő létrejöttében, mióta a Vs System kiadójánál megjelent a Legendary játékuk Buffy kiadása.

A Vs System fejlesztői a Buffy Battles esetében is hozták a szokásos kiváló színvonalat. A sorozatból vett képek remekül néznek ki (nem rajzolt set!), a képességek pedig árasztják magukból a Buffy hangulatot. Még a képességek neve is sokszor egy jellegzetes idézet a szereplőktől. A kiegészítőben két csapat szerepel, az egyik természetesen Buffy és a haverok, a másik pedig a teljes 7 évad szörnyeinek gyülekezete. Harcukat illő környezetben vívhatják meg, hiszen a szokásos basic helyszínek helyett a Buffy Battles a sorozat ikonikus helyszíneit tartalmazza, pl. The Bronze, Sunnydale High vagy The Magic Box.

A jók oldalán erőteljes fókusz figyelhető meg Buffyra, ami mondjuk nem meglepő. Buffy elég kemény csaj, a main karaktere 1. szinten közelharcban egyetlen ütéssel megöli az Evil supporting karaktereket, 2. szinten pedig képes ugyanerre az Evil main karakterekkel is (bár utóbbi kockázatos lehet). A sorozatban általában Buffyra vár, hogy harcban lenyomja a szörnyeket, mivel fizikailag ő a legerősebb. Ezt szépen átadja a main karakterének képessége, mellyel könnyen felerősítheted (+3/+3 jelző Buffyra), viszont az ára, hogy a többi karaktered ebben a körben nem támadhat. Ha más main karaktert választottál, akkor sem kell tartanod tőle, hogy Buffy nélkül maradsz, ugyanis a The Chosen One plot twisttel bármikor kikeresheted a paklidból a supporting karakter változatát. Vagy ha már játékban van, akkor ready állapotba forgathatod – Buffy mindig készen áll a harcra!

A kedvenceim közé tartozik az Angel és Angelus main karakterek párosa. Az első szintű változataikat ki tudod cserélni egymással, ha a játékban vagy a kezedben van Buffy. Ez szimbolizálja, hogy Angelust megátkozzák a lelke visszanyerésével vagy hogy Angel megismeri Buffy által az igaz boldogságot és elveszíti a lelkét. A 2. szintű változatok már nem cserélhetőek fel, de mindkettő továbbra is kötődik Buffyhoz, csak míg Angel gyógyítani képes a Buffy supporting karaktert és erőt merít a kapcsolatukból (lapot húzol), addig Angelus szenvedést okoz (sebzi Buffyt és lapot dobat).

Angelus önmagában is elég nagy probléma lenne, de nem ő az egyetlen vámpír Sunnydaleben. Sőt, olyan számosak a vérszopók, hogy külön képességet is kaptak: ha egy támadó vámpír közelharcban megöl valakit, akkor kiszívja a vérét és tehetsz rá egy vitality jelzőt. Ez bónusz életnek felel meg, egy vitality jelző kvázi begyógyít egy sérülést, ami a vámpírt érné. Lehetnek azonban más hatásai is, pl. Drusilla látnoki képességét csak akkor használhatod, ha van a hölgyön vitality jelző. És ne felejtsük el, hogy a vámpírok kívül más borzalmak is ólálkodnak az éjszakában… Buffy

Milyen kiegészítő ajánlott a Buffy Battles mellé? Szerintem az a leghangulatosabb, ha a Buffyt nem kombinálod más kiegészítőkkel. Kivéve az Angellel, ha esetleg majd kiadnak abból is egy kiegészítőt. De ha szeretnéd, akkor a versenyszabályok szerint jelenleg csak az MCU ciklussal (MCU Battles, Heroes, Villains) keverheted, szóval nincs is akkora választék.

Marvel Crossover

Lapok száma: 55

Csapatok: Sok, de mindegyikhez csak 1-3 új lap tartozik (SHIELD, Hydra, A-Force, Femme Fatales, Monsters, Leviathons, Inhumans, Champions, Spider-Friends, Sinister Syndicate, Brotherhood).

Main karakterek: Green Goblin és Venom (Sinister Syndicate), Phil Coulson (SHIELD), Blob (Brotherhood), Spider-Man 2099 (Spider-Friends), Arnim Zola (Hydra)

Játszható-e önállóan? Nem, mivel 11 különböző csapathoz tartalmaz lapokat és nincsenek benne basic locationök.

Mi ajánlott mellé? Sinister Syndicate, SHIELD vs Hydra, Monsters Unleashed, A-Force, Brotherhood of Mutants, Spider-Friends

Volt korábban egy nagyon jól sikerült kiegészítő, a Legacy, amely a játék történetében elsőként nem új csapatot mutatott be és nem is egy csapatra fókuszált, hanem az összes addig megjelent csapathoz tartalmazott egyenlő arányban új lapokat. Ennek a koncepciónak az utódja a Marvel Crossover, mely szintén sok csapathoz tartalmaz újdonságot. Persze nem az összes eddigihez, mert akkor nem 55 lapos kiegészítőről beszélnénk, hanem elsősorban azon csapatok kerültek bele, amelyekre ráfér egy kis erősítés vagy kevesebb lapjuk van, mint a többinek. A készítők azt nyilatkozták, hogy ezentúl minden év utolsó kiegészítője ilyen Crossover lesz, ami szerintem jó hír. Az eddigi legmerészebb, legegyedibb lapterveik kerültek ebbe az év végi csomagba.

Arnim Zola main karaktere lehetővé teszi, hogy életre keltsed az equipment lapjaidat, amik supporting karakterként fognak viselkedni, harcolhatnak, elpusztulhatnak és rendelkeznek a saját equipment képességeikkel. Ha Arnim Zola második szinten meghalna, akkor game over helyett a tudatát átmentheti egy equipmentbe, ami a main karaktereddé válik.

Maximus az Inhumans csapat trónbitorlója, akinek törekvéseit sikerre viheted – drága erőforrásokkal megtámogatva. Ekkor Maximus letaszítja az ellenfél main karakterét és átveszi a helyét. Neked pedig könnyebb dolgod lesz egy képesség nélküli, 2 életes, 5/5-ös main karakter legyőzésével, aki valószínűleg gyengébb, mint a száműzött eredeti. (Ha mégsem, akkor ne használd Maximus képességét. )

A Sötét Főnix a Vs System első 9-es költségű karaktere, aki játékba jövetelekor átírja a valóságot és eltávolít egy koncepciót a játékból. Pl. választhatod, hogy eltörlöd a plot twisteket. Ekkor a játékosok az összes plot twistet kiszedik a paklijukból, a KO pilejukból, a resource sorukból, a kezükből, mindenhonnan, majd félreteszik őket, mintha nem léteznének. Vagy eltörölheted a szinteket, ami által minden karakter 1. szintű lesz, és nem is léphetnek szintet a játék során.

Nagyon fogják szeretni az egy csapatra épülő paklik a Stand Together plot twistet. Ezt csak akkor teheted a paklidba, ha annak minden lapja egy csapathoz tartozik. A Stand Together hatása igen durva, mert semlegesíthetsz vele egy szuperképességet, a feltétele pedig csak annyi, hogy a képesség ne kerüljön többe, mint ahány face-up karaktert irányítasz.

Marvel crossover

Milyen kiegészítő ajánlott a Marvel Crossover mellé? A legtöbbet a Sinister Syndicate nyeri vele, de a Sinister Syndicate + Marvel Crossover kombó önmagában nem játszható, mivel nincsenek basic helyszíneid. Ha hozzárakod a SHIELD vs Hydra-t, az úgy már nagyon jó, lesznek basic helyszíneid, ráadásul a Crossoverben pont vannak új SHIELD és Hydra main karakterek is.

Összegezve 2018 erős év volt a Vs System számára. Növelték a megjelenés gyakoriságát, rendszerességét, és ez nem ment a minőség rovására, sőt, szerintem a legszínvonalasabb, legötletesebb kiegészítőket kaptuk kézhez 2018-ban. (Kivéve a Brotherhood of Mutants kiegészítő, ahhoz még hiányzik valami, hogy összeálljon.) És 2019-ben indul a Végtelen Háború ciklus!

A cikket írta: Mannász Viktor

Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.