Mini festő tanfolyam 1. rész - Nem szép ez az üres, szürke figura. De mit tehetnék?

A cikk megjelenése: 2022-07-06
Festetlen mini

Nem szép ez a szürke figura... De én nem vagyok művész! Még csak nincs is kézügyességem! - gondolhatod most magadban. Ha ez nem fordult meg a fejedben, akkor még jobb. Egyébként pedig nem is kell ahhoz művésznek lenned, hogy szép figurákkal játszhass.

Én életemben először 24 évesen fogtam ecsetet a kezembe, hogy kifessem az első figurámat. Arra vágytam, hogy az Imperial Assault, ha már hetente legalább egyszer leültünk vele játszani, mutasson valahogy. Balkezes vagyok és nincs kézügyességem. A harmadik figurát, amit életemben festettem, már szívesen megmutatom bárkinek, aki átjön vendégségbe. Most neked is megmutatom. Én úgy tanultam meg, amit tudok, hogy valaki megmutatta, mit és hogyan érdemes csinálni, de ez nem mindenkinek adatik meg.

A saját technikai szinted

Myo color sa ree leah

Viszonylag könnyű “átlagosan jó” festővé válni. Olyan festővé, akinek a figurái jól mutatnak a játéktáblán. Több dől el ebből fejben és technikában, mint kézügyességben. Gondolj erre egy 3D-s kifestő könyvként. Meg kell ismerni a technikákat és a tippeket (erre ma már rengeteg forrást találhatsz a neten, de én is adok majd ötleteket, hogy merre indulj el), jó eszközökre van szükség és a többi a gyakorlásról szól és arról, hogy elfogadd a saját technikai szintedet. Tapasztalatom szerint könnyű belekerülni a paralízisbe, ahol hozzá sem mersz nyúlni a figurához, ha azonnal a tökéletes kiállítási darabot szeretnéd megfesteni. A festés jó móka, és ha így indulsz neki hamar hatalmasat fejlődhetsz, de ne várj rögtön a tökéletesre. Talán sosem lesz tökéletes, de megismered a saját szintedet, hogy miben vagy jó és arra tudsz koncentrálni és azt továbbfejleszteni. Légy kritikus önmagaddal, és mindig akarj egy picit szebbet és szebbet alkotni!

Mielőtt már ugranál és elindulnál beszerezni az eszközöket egy egész napos festési maratonra, lépjünk egyet hátra és beszéljünk az alapokról.

Mire lesz szükséged?

Speedpaint Starter Set

Egy alap festék készletre!
Léteznek már előre összeválogatott készletek, de nálunk a boltban is kaphatsz segítséget, ha egy konkrét játékhoz, figurához keresel festéket. Egy kezdő készletnek 6 féle Base festéket, 3 féle Layer festéket és 1 Shade festéket javasolnék, de ez most még nem mond semmit, a cikk végére azonban remélhetőleg fog. Ezt az információt egyelőre csak tedd félre.

Spray: Chaos Black alapozó

Egy spray alapozóra
Kezdetnek fehéret vagy feketét érdemes választani, én a feketét javasolnám első beszerzésnek. A fekete alapozó segítséget tud nyújtani az első figuráknál, ahol esetleg még nem tudsz minden apró részhez festéket juttatni, mert ezek tipikusan olyan helyek, amik amúgy is árnyékban lennének, így a fekete nem lesz elütő. Egy kanna spray alapozó nagyon hosszú időre elég tud lenni, emiatt nem kell aggódnod.

Pár alapvető eszközre
Egy csipesz szerű vágó eszközre, egy hobbi késre és egy reszelőre a figurákról kiálló műanyag darabok letisztításához. Ez sajnos nem csak akkor igaz, ha olyan figurának állnál neki, ami össze sincs rakva (akkor persze kiemelten igaz), hanem a kész társasjátékos figurákon is érdemes ezt megcsinálni.

Plastic Glue (20 g)

Ragasztóra
Ez már tényleg főként a darabokból álló figurákhoz kell, de akkor mindenképpen. Ha műanyag figurát raksz össze, akkor Plastic Glue-t érdemes használnod, ha pedig fém figurákat, akkor a pillanatragasztó az igazi.

Most Wanted Brush Set

Ecsetekre
Érdemes legalább 3 ecsettel kezdeni: egy kisebb fejű ecset az apróbb részletekhez és egy kicsit nagyobb “alap” ecset a nagyobb felületekhez és az alapszínek felviteléhez, illetve egy szélesebb ecset a szárazecseteléshez, amiről szintén később lesz szó.

Most hogy ezeket beszerezted nem árt, ha van néhány olyan figurád gyakorláshoz, amit nem a vitrinbe szeretnél majd kitenni. Mindenképpen olyan figurát válassz, ami, ha nem sikerül jól, nem fog mély szomorúsággal eltölteni. Csábító gondolat azzal a figurával kezdeni, amit már mióta nézel, hogy de szuperül nézne ki festve, de nem javaslom. Ez még csak a technikák begyakorlásáról fog szólni. Érdemes egyszerre több figurán is végigcsinálni a lenti lépéseket, nem csak gyakorlás szempontjából, hanem időhatékonyságból is. Könnyebb egyszerre 5-6 figurán megcsinálni a kezdeti lépéseket és utána neki kezdeni a festésnek, pláne ha a száradás közben sem szeretnél unatkozni.

Miféle technikák begyakorlása?

Az előkészületek fontosak, itt is. Először mosd le a figurát. Ezt célszerű langyos vízben, amit kevés mosogatószerrel és kis ecettel keversz. Egy régi fogkefével még át is tudod kicsit dörzsölni. Ez lemossa a figuráról a gyártás közben rákerült anyagokat. A hobbi kés, a vágó eszköz és a reszelő fog kelleni ezután. Távolíts el minden kiálló kis hibát a figuráról az öntési vonalak mentén.

Végre festékhez nyúlhatsz. Mondjuk. Ezt a lépést érdemes kertben, vagy teraszon csinálni, ugyanis a spray alapozó beltéren igencsak tömény tud lenni. A fekete alapozóval, amit alaposan felráztál, nagyjából 15-20 centiről fújd körbe az álló figurát, miközben egyenletesen viszed a figura körül a spray-t, hogy sehol se rakódjon le túl sok alapozó a figurán. Ha túl hosszú ideig tartod egy helyen a spray-t, könnyen elveszítheted az apró részleteket a figurán, mert ellepi a festék.

Nem gond, ha nem jutott minden milliméterre alapozó, inkább, minthogy vastag rétegben fedje. Érdemes több vékony réteget felvinni, közte pedig mindig hagyni megszáradni a festéket. Ettől a lépéstől fog a festék igazán jól tapadni a figurára.

Ezután jöhetnek az alapvető, már ténylegesen festési technikák. Egy figura lényegében négy fő lépésen esik át, mire nagyjából elkészültnek tekinthetjük. Az alapozás (prime), az alap festék réteg (base), az árnyékolás (wash) és a kiemelkedő részletek kiemelése (highlight).

Az alapozás adja a festék jó tapadását és biztosít egy kezdeti “háttérszínt”.

Az alap festék réteggel adjuk meg az egyes részek színvilágát. A páncél legyen kék, az arc bőrszínű, a csizma fekete, a kard fémes. Ez tényleg a 3D kifestőkönyv része a dolognak. Ehhez kellenek a Base típusú festékek, amikről a festék készlet résznél írtam, hogy ez majd értelmet nyer.

Az árnyékolással fogjuk elérni, hogy természetesen sötétedjen például a figura nyaka, ahol a feje árnyékot vet rá, vagy a köpenyének a mélyebb ráncai sötétebbek legyenek. Az árnyékolás leghatékonyabb módja a “bemosás”, ahol a figurára egy eléggé higított festékréteget viszünk fel, ami megül a mélyedésekben, ahol természetesen árnyék lenne. Ehhez fognak kelleni a Shade típusú festékek.

Ezután pedig, főleg mivel a híg bemosó festék nem csak a mélyedésekbe kerül be, a kiemelkedő részeket ki kell világosítani, ahonnan természetesen a fény esik a figurára. Ehhez kellenek a Layer vagy a Dry típusú festékek, attól függően, hogy milyen technikával világosítunk majd.

Két technika, amit érdemes kipróbálni, begyakorolni mielőtt az első figurát ténylegesen kifested: a bemosás és a szárazecsetelés. A bemosásról már volt szó az előbb, a szárazecsetelés pedig a kiemelkedő részek kivilágítására egy viszonylag egyszerű és hatékony megoldás.

A bemosás gyakorlására alapozz le egy figurát fehérre és higíts fel vízzel egy fekete vagy sötétkék festéket gyakorlatilag olyan állagúra, mint a tej. Ezzel a híg festékkel kend be a figurát tetőtől talpig az ecset segítségével és figyeld, ahogy megül a festék a mélyedésekben, kialakítva az árnyékokat. Próbálkozhatsz több, kevesebb festékkel az ecseten és különböző területeivel a figurának, ha látni szeretnéd a különbséget.

A szárazecsetelés célja, hogy durva ecsetkezeléssel és minél szárazabb festékkel (erre ideális a Dry típusú festék) az ecseten csak a kiálló részekre juttassunk festéket. A technika gyakorlására alapozz le először egy figurát feketére és vigyél fel fehér festéket az ecsetre. Erre érdemes elsőnek egy rosszabb minőségű ecsetet használni, ugyanis amíg nem az igazi a technika ez eléggé rongálja az ecseteket.

Próbálkozz a figura különböző részein (kisebb, nagyobb felületeken) és kísérletezz a festék mennyiségével az ecseten és azzal, hogy mennyire nyomod rá az ecsetet a figurára. Próbálj meg minél inkább csak a figuráról kiemelkedő részletekre felvinni festéket, például a köpenyén lévő ráncok külső felszínére vagy egy páncél élére.

Végre kezdődhet majd a festés. Most már tényleg. A folytatásban neki kezdhetsz az első figurád tényleges kifestéséhez.

Írta, Hanka
Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.