Hogyan olvass szabálykönyvet?

A cikk megjelenése: 2019-04-09
szabályolvasás

Tippek és trükkök a szabályolvasáshoz

Új társasjátéknak nekikezdeni mindig izgalmas. Ha már túl vagyunk azon a nehézségen, hogy melyik játékot vegyük meg (igen, néhányan nem tudnak olyan egyszerűen dönteni...), jön a következő mély lélegzet, valakinek el kell olvasni a szabályt és elmagyarázni a többieknek…

Az ember azt hinné egy játékszabályt mindenki el tud olvasni. De higgyétek el néha jócskán megizzaszt egy szabálykönyv értelmezése. Vannak jól megírt, logikus rendbe szedett, sok odaillő illusztrációval szerkesztett szabálykönyvek és vannak pocsék, zavaros, képeket teljesen nélkülözők.

Nem kell megijedni, van néhány hasznos tipp, amivel könnyedén túlestek a szabály megismerésén és kezdődhet a játék!

Előkészületek

Megvetted a játékot és csak arra vár, hogy megismerd. Bontsd ki, pattintsd ki a karton alkatrészeket, rakd össze, amit össze kell rakni – nézd meg, hogy minden komponens megvan-e! (ha nem lenne, írj nekünk) – elő a játékszabállyal és neki is kezdhetsz.

Társasjáték szabályok

Szarvashiba. Ne akkor kezdj el szabályt olvasni, amikor már mindenki ott ül az asztal körül és arra vár, hogy kezdődjön a játék. Vannak társaságok, akik hajlandóak végigvárni, amíg átrágod magad egy ismeretlen szabálykönyvön, de a legtöbbje nem ilyen. Ők azért jöttek, hogy játszanak egy jót, hogy megismerkedjenek egy új játékkal. A többi játékos szórakozni akar. Amíg te silabizálod a szabályt, addig ők egymással buliznak. Te ideges vagy mert nem figyelnek, ők meg nem értik a játékot. Szánj arra időt, hogy előre átnézed a szabályokat és amikor a többiek csillogó szemmel várják az asztal körül, hogy elkezdődjön a játék, te gördülékenyen elmagyarázod nekik, hogyan kell ezt a játékot játszani.

Ne ragadj le minden mondatnál, olvasd végig a szabálykönyvet, később úgyis megérted mire jó az a mágikus tárgy vagy az a kocka. Ki fogják fejteni, de majd csak később. Tehát az első tanács, olvasd végig a szabálykönyvet mint egy regényt. Ne akadj fenn a részleteken. Ne törődj vele, ha az adott helyen valamit nem értesz, bízz benne, egy jól megírt szabálykönyvben később meg fogják magyarázni.

Mielőtt nagyon beleásod magad a rulebook-ba, ismerkedj meg a játék elemeivel. Vedd ki a táblát, tedd ki az asztal közepére. Vedd elő a bábukat, kártyákat, tokeneket. Ismerkedj meg velük, a szabálykönyv alapján azonosítsd őket. Aztán kezdd el a játéktér berendezését. Sokkal könnyebb a szabályokat követni, ha tudod, hogy miről beszélnek, hol helyezkedik el a játéktéren, hogyan néz ki.

Ha már úgy érzed meghódítottad a szabálykönyvet és felkészültél, akkor jöhet a mély víz; szabálymagyarázás a játékostársaidnak

1. Setup

Ilyenkor is érdemes előkészíteni a játékot, hogy lássák miről is van szó és példákat is tudj mutatni nekik, amik előfordulhatnak a játékban.

Setup

2. Logikus sorrend

Nem kell feltétlen ragaszkodnod a szabályban leírt magyarázási sorrendhez, ha egy lépést logikusabbnak gondolsz hamarabb elmondani, akkor bátran variáld át a sorrendet.

DE, Kövesd a kör fázisait. A játékok 95%-a körökre van osztva. A körök pedig fázisokra. Ezek mindig ugyanabban a sorrendben jönnek minden játékosnak. A legtöbb játék mellé vagy adnak a dobozba egy összefoglalót a kör fázisairól, vagy valamelyik lelkes játékos ezt már elkészítette és feltette az internetre. (A honlapunkon is találhatsz ilyeneket a játékok részletes leírásainál.) Ezeket az emlékeztetőket add oda a játékosoknak. Jól jönnek akkor is, amikor újra játszotok egy játékkal, amit már hónapok óta nem vettetek elő, most mégis kedvet kaptatok hozzá. Nem kell újra kezdeni mindent, erről eszetekbe fog jutni.

Victory is mine

3. Győzelem

Mond el, milyen feltételek szükségesek a győzelemhez! Egyáltalán, hogyan lehet a játékot megnyerni? A legtöbb játékban többféle út vezet a játék megnyeréséhez. Neked kell kiválasztani, melyiket követed. Foglald össze a többieknek röviden, érthetően, hogyan lehet győzelmi pontokat szerezni, miket kell összegyűjteni a játék megnyeréséhez. Fontos, hogy segíts a játékosoknak megérteni, mi kell a győzelemhez.

4. Hogyan kezeljük a türelmetlen játékosokat?

"Jól van, kezdjük már, majd játék közben kiderül!" Sajnos azt kell mondjam, ne engedj nekik. Mi értelme van úgy játszani, ha nem tisztázottak a körülmények, feltételek, ha nem lehet tudni mi a játék célja és hogyan lehet oda jutni. Ha a játékosaidnak nincs türelmük kivárni egy jól felépített, lendületes szabálymagyarázatot, akkor biztos, hogy a játékhoz se lesz kedvük. Válasszatok más szórakozást, vegyetek elő például egy party-játékot. Szabálymagyarázat max. 5 perc, előkészületek másik 5 perc és már kezdődhet is.

Éééés most jön a legjobb rész; végre elkezdtek játszani...

Társasjáték

A szerkesztő megjegyzése következik. Nekünk vannak a legjobb vásárlóink! Kaptunk egy visszajelzést egy kedves vásárlónktól, hogy egy-két fontos dolgot kihagytunk a cikkből, így olvassátok most ezt a tényleg fontos pár gondolatot tőle:

Mindig az általánostól haladj a kivételek felé. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az általános ismertetés közepette leragadnak egy apró részlet teljes kifejtésénél, vagy eleve egy speciális lap speciális képességével kezdik a magyarázatot, miközben a többiek azt se tudják, egyáltalán hogy kerül hozzájuk a kártya.
Ne tedd. Először mondd el egy mondatban, hogy mi a játék témája, aztán mondd, hogy a játék körökre osztott (vagy nem), illetve hogy a játékosok egymás után jönnek, vagy fázisonként mindenki; hogy van-e beleszólásuk más körébe ("kimehetek-e egy pohár vízért, amíg a többiek jönnek"). Aztán sorold fel a fázisokat, mindegyikre maximum egy fél mondatot szánva, hogy mi történik. Ezután kezdj bele az egyes fázisok részletesebb ismertetésébe. Ha valami módosíthatja az általánost, akkor jegyezd meg, de ne fejtsd ki (pl. "Ebben a fázisban a játékos két akciót hajt végre, a következők közül, [...]. Bizonyos kártyák ezt módosíthatják, erről majd később.")
Egy-egy nagyobb rész után kérdezd meg, hogy eddig minden világos-e.

Újabb visszajelzés egy kedves vásárlónktól, alakul már a teljes lista:

Szerintem érdemes az egész procedúrát egy gamethrough (játékbemutató) videó végignézésével kezdeni, és utána elkezdeni olvasgatni a szabálykönyvet, vagy lehet fordítva is, átolvasás után megnézni egy videót, az első játék előtt rengeteget segít mindkét formában.

Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.