7 csodás kiegészítő

A cikk megjelenése: 2019-10-29
7 Csoda kiegészítők

Mivel bővítsem a játékot?

Úgy gondolom, hogy nem kell nagyon bemutatnom a díjnyertes, nagy népszerűségnek örvendő 7 Csoda (7 Wonders) alapjátékot. Aki nem ismerné, egy egyszerű de annál nagyszerűbb draftolós családi játék, melyben a világ 7 csodájának egyikével vagyunk és igyekszünk a legtöbb győzelmi pontot összegyűjteni kereskedelem, kultúra, tudomány és hadászat segítségével. Aki nem játszott volna vele, az mindenképp tegyen egy próbát, megéri!

Ha az alapjátékot már jó ideje nyúzzátok, ideje elgondolkodni egy kiegészítő beszerzésén, hogy frissítse a játékot. Hogy megkönnyítsük a döntést összeszedtük a kiegészítőket és hogy mit is kell tudni róluk.



7 Wonders (7 Csoda) - Wonder Pack

Ez egy kis kiegészítő, melyben négy új csodát találsz, melyek újabb lehetőségeket nyújtanak a játékhoz. Az új csodák: Stonehenge, Kínai Nagy Fal, Abu Simbel-i sziklatemplom és a Manneken Pis.





7 Csoda (7 Wonders) - Vezetők

Ebben a kiegészítőben a vezetőké a főszerep. A játék célja és maga a játékmenet a megszokott, viszont a vezetők módosítanak az erőviszonyokon és új taktikákat tesznek lehetővé. Minden vezető másban erős, van aki a hadászatot támogatja és van aki a tudományt.

Két új fázis jön be a játékba, értelemszerűen egy Vezető fázis a játék elején, amikor kiválasztjátok, mely vezetőkkel jöttök. Ez úgy néz ki, hogy mindenkinek osztotok négy vezetőt, a többi megmaradt lap nem játszik, és a megszokott módon mindenki kivesz egyet, továbbadja és kivesz egyet, amíg el nem fogynak a lapok.

A másik új fázis a toborzás; minden kor elején fel kell fednetek egy vezetőt és a már megszokott lehetőségek közül kijátszani; csodába építés, vezető toborzása vagy eldobás. Ha a vezető toborzását választod, először ki kell fizetned, majd a többi kártyád mellé kerül és kifejti hatását. A csoda szintjének építésénél ugyan úgy működik, mint bármelyik másik lap, kifizeted a csoda szintjének értékét és lefelé fordítva becsúsztatod a csoda megfelelő szintjéhez. Ha nem szeretnéd használni a vezető kártyádat, akkor el is dobhatod és három aranyat kapsz érte. A toborzás fázis után a szokásos módon folytatódik a játék.

A kiegészítővel nem maradhat el egy új csoda sem, ezúttal a Colosseum is a választható csodák közé kerül. Az eddigi újdonságokon kívül még 4 új céh és hozzájuk egy kurtizán jelző is jön, mellyel jobban ki tudjátok használni az új lapok erejét. A pénznek is nagyobb szerepe lesz, így a hatos értékű érme is megjelenik. A sok újdonság miatt új pontozó füzet is jár a kiegészítőhöz.




7 Wonders (7 Csoda) - Leaders: Anniversary Pack

Ez a kis kártyacsomag a Leaders kiegészítő kiegészítője. A 15 új vezetőt találunk a csomagban.







7 Csoda (7 Wonders) – Cities

A városok kiegészítéssel feldobhatjátok a játékot, anélkül hogy hosszasan kéne tanulmányozni az új szabályokat. Két város jön a játékba, melynek megszerezhetjük az irányítását; Petra és Hagia Sophia. A városok ugyan úgy működnek, mint a csodák (sőt ha az egyikkel akarunk játszani, akkor csoda helyett választhatjuk csak), de más képességeik vannak. Petra rengeteg győzelmi pontot hoz, míg Hagia Sophia egy újdonságot tartogat, a diplomáciát.

A diplomácia egy új játékelem. Segítségével kimaradhattok a csatározásokból, így elkerülhetitek a katonai vereséget. Igaz, a győzelemből sem részesülhettek. Ezen felül még megjelenik az adósság, ha valamit nem tudtok (vagy nem akartok) kifizetni, akkor adósság kártya jár érte. Ez levonódik a végső pontozásból. Az "adóztatás" miatt kicsit előtérbe kerül a többi játékos szívatása is ebben a kiegészítőben.

A városokkal újabb épületek (fekete lapok) is járnak, melyek további taktikázásra adnak lehetőséget; többek között a kémhálózat, a játékbarlang és a feketepiac, amik a többi játékostól vesznek el pénzt vagy a nyersanyagokat olcsósítják. Az új dolgok mellett a korábbi paklik is kapnak új lapokat, a vezetők paklihoz hat új kártyát ad, a céhekhez három új csatlakozik.

Önmagában egy nagyon jó kiegészítő az alapjátékhoz, de már a Vezetők kiegészítéshez is ad új lapokat, így azzal együtt is jól játszható.






7 Wonders (7 Csoda) - Cities: Anniversary Pack

Ez a kis kártyacsomag a Cities kiegészítő kiegészítője. A városhoz 15 új épületet kapunk.







7 Wonders (7 Csoda) – Babel

Ha nagyobb fába vágnátok a fejszéteket, akkor ezt a kiegészítőt nektek találták ki. Átdolgozza a játékot és több interakciót igényel a játékosok között.

Össze kell dolgoznotok, hogy megépítsétek a tornyot, aminek minden befejezett cikkelye hatással lesz a későbbi játékra és ezekből a befejezett részekből profitálhattok. Ahogy a torony folyamatosan épül, mindig más-más részek lesznek előtérben, amiket használhattok (hadászat, építkezés, nyersanyag, stb.), így jó, ha előre tervezel.

A torony építése mellett más épületeket és eszközöket is el kell készíteni. Ezeket is közösen kell megépítenetek nem kevés pénzt áldozva, de megéri, mert annál több jutalmat hoznak, ha elkészülnek. Persze nem kötelező beszállni a munkálatokba, de érdemes, mert elég nagy büntetés éri azt, aki nem veszi ki a részét az építkezés segítésében.



7 Csoda (7 Wonders) – Armada

A legutóbb megjelent bővítés az Armada, mellyel már a vizekre merészkedhetünk. Egy új tábla kerül minden játékos elé, a hajózás tábla, ezen láthatjuk a hajók pillanatnyi állását és fejleszthetjük a flottánkat különböző kártyákkal. Négy különböző színű hajó négy aspektusát fedi le a flottánknak; a pirossal a tengeri hatalmunk és erőnk növekszik, a sárga pénzeket fog juttatni hozzánk és adóztatja ellenfeleinket, a kék közvetlenül hozza a győzelmi pontokat. A zöld hajóval pedig ismeretlen szigetek felfedezése által juthatunk előnyhöz. Ami még változás a sima játékhoz képest, hogy a harc fázisban külön tengeri küzdelem is megjelenik, a játékosok flottáinak erejét is össze kell mérnünk a háborúban.





Ezek tehát az eddig megjelent 7 Csoda (7 Wonders) kiegészítők. Mindegyik valami újdonságot ad a játékhoz és még ha csak kicsit is, de megbolygatja az alapjáték történéseit.

A cikket írta: Málnai Judit

Írj üzenetet!
Szellemlovas cégadatok

A cég neve: Szellemlovas Kft.
Cím: 1067 Budapest Szondi u. 18.
Telefonszám: +361/302-2326
Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-718457
Adószám: 13094744-2-42

Bank adatok

Bank neve: K&H Bank
Bank címe: H-1095, Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
A számlatulajdonos neve: Szellemlovas Kft.
Számlaszám: 10404072-50526565-72751004
SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB
Számlaszám IBAN: HU76 1040 4072 5052 6565 7275 1004

A Tárhelyszolgáltató adatai

Tárhelyszolgáltató neve: Naxonet Bt.
Székhelye: 2400 Dunaújváros, Nap utca 2.
Adószáma: 22581886-2-07
Cégjegyzékszáma: 07-06-015006, Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága
Telefonszám: +3630-591-7759
Tárhelyszolgáltató e-mail címe: naxonet@naxonet.hu

A bolt:

NYITVA hétköznap 12-19-ig, szombaton  10-18-ig!
Cím: 1067 Budapest Szondi u. 18/a
Telefon: +361/3022326

Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.