Gallia MMXX

A cikk megjelenése: 2021-02-26
Gallia MMXX

 

Őrületes kalandok, rommá vert rómaiak, böszmék tömkelege és nevetés nagy mennyiségben.

Ha ezekből legalább kettőt kedvelsz, akkor ez a szerepjáték neked való!

A Gallia MMXX a 25 évvel ezelőtt megjelent Gallia szerepjáték bővített és átdolgozott kiadása. Mindig is szerettél volna szerepjátékozni, de tartasz attól, hogy a legtöbb rendszer túl bonyolult és túl sok mindent kell észben tartani? Vagy csak azt gondoltad, hogy nem vagy elég komoly, hogy egy klasszikus fantasy kalandban részt vegyél? Szerettél volna mesélőként remek kalandokat rittyenteni, de nem ismered kellően az adott világ hátterét? Na hát itt ezekre nem feltétlen lesz szükséged. Használhatod a történelemórák során szerzett ismereteket, vagy nagy vonalakban a meglévő tudásodat az ókorról. Keverj hozzá egy tucat világuralomra éhes rómait, akik mindent megtesznek, hogy Európa szabad népeit sanyargassák! Hintsd meg egy jó adag böszmével, akik a rómaiaknak (és persze saját szakállukra is) dolgoznak! Végül forrald fel és ízesítsd pofonokkal és izgalommal kedved szerint! És készen is van az erőleves, amiből igaz, hogy csak napi három alkalommal lehet szürpölni, de akkor az odacsipkod neki, de rendesen!

 

 

Na de komolyabbra fordítva a szót: (komolyabbra?! ugye csak viccelsz, ez a rendszer nem erről szól!)

Álljon itt egy rövidke kőtábla arról, hogy a rendszer hogyan is néz ki:

Lehetsz akár gall kovács, ibér szélmalomnyüvő, brit papírsárkányölő, normann navigátor, egyiptomi asztrológus vagy mondjuk római lógós légiós. A cél ugyanaz lesz, lóvá tenni az ellenfeleket vagy akkorát beverni nekik, hogy szaltóznak egyet a levegőben. Na jó, legyen két szaltó! A rendszer csak 6 oldalú kockákat használ, ebből is maximum négyet. A karaktereknek 4 képessége van, ezek alá tartoznak a különböző képzettségek. Rengeteg képzettségből választhatunk! Persze vannak, akik sokkal jobban konyítanak egyes dolgokhoz, és vannak általános dolgok is, amiket mindenki végre tud hajtani. Vannak superhero képzettségek, ami minden karakternek más és más, így ha sikerül a kívánt célszámot elérni, alkalmanként valami elképesztően emlékezetes ökörséget hajthatunk végre! 

A játékmenet valahol a narratív és a statisztika alapú rendszerek között húzódik meg. Nagyon sok próba igényel kockadobást, de szintén akad bőven olyan, ami színtiszta szerepjátékot igényel. A karakter alkotás pikk-pakk megvan és már mehetünk is kalandozni a nagy római provinciákon át. A dobozos verzió tartalmaz egy A2-es taktikai térképet, amin a harc modellezhető, illetve műanyag talpakat és papír figurákat, hogy minél élvezetesebbek lehessenek a pofozkodások. 

 

 

 

Az alapdoboz emellett tartalmaz előre elkészített instant karaktereket, amivel azonnal a lovak közé lehet csapni. A karakterek persze fejlődhetnek a kalandok alkalmával és minél ismertebb egy karakter, annál több lehetősége van! De figyelem, a sok ingyen ital és szállás mellett ott lapulnak a rosszakarók, akik minden adandó alkalmat megragadnak arra, hogy lerántsanak minket a mélybe! 

Lépj hát be a Gallia színes és bolondos világába, ahol csak tényleg rajtad múlik, hogy mi leszel és mit hozol ki a karakteredből vagy a kalandokból! Rohaaaaam!

„Jaj, csak az ég ne szakadjon a fejünkre, mert akkor nekünk annyi..”


Feca

 

Tovább a Gallia MMXX szerepjátékhoz

Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.