Kártyvédő csata: 64*89 mm VS 65*90 mm

A cikk megjelenése: 2022-09-20
Kártyvédő csata: 64*89 mm VS 65*90 mm

Egy tökéletes világban, ha egy kártya 63.5*88 mm, akkor az 63.5*88 mm. Se több, se kevesebb. Ha pedig egy kártyavédő 64*89 mm, akkor az 64*89 mm. De a világ nem tökéletes, ahogy a gyártás során is vannak tényezők, amik befolyásolják a végeredményt, és bizony a gyártók is eltérő értékekkel vértez(het)ik fel kártyavédőiket. Na most ebben a világban legyen okos az ember! Meglehetősen frusztráló ugyanis, ha az boldogan hazavisszük a frissen vásárolt kártyavédőt - vagy csak kivesszük a fiókból a biztos tartalékot -, és azzal kell szembesülni, hogy az abba szánt kártya szorul, netán már meg is hajlik a védőben, másik esetben pedig lötyög, mint tehénen a gatya. Pedig papíron minden stimmelt, a kártya mérete is, és a védőé is, a havernak pedig semmi gondja nem volt ugyanazzal a játékkal. Akkor hol a hiba?

A cikkhez egy remek állatorvosi lovat választottam, nevezetesen A Mars Terraformálását. Valahogy ennél a játéknál fordult elő legtöbbször a fenti eset, hogy a választott védő nem volt tökéletes. A cikkben szereplő számokat igyekszem sehol sem elírni, mert eléggé fontosak a cikk szempontjából, és nem csak a számokon akarok lovagolni.

Uccu neki, védőzzünk!

Fogtam a játékot, és 4 különböző kártyavédőt: SWAN 64*89 Standard és Prémium, illetve SWAN 65*90 Standard és Prémium. A tapasztalatok pedig:

Van eltérés még azonos méretek között is!

SWAN 64*89 Standard: a kártya teljesen a védő pereméig ért, az ujjamat végig húzva pedig nem a védőt, hanem a kártyát éreztem már, ami a védelem szempontjából nem mondható praktikusnak. A kártya pedig egy nagyon picit szorult a védőben, de szerencsére még nem hajlott meg, ami akkor történne, ha a védő egy picit kisebb, vagy pedig a kártya egy picit nagyobb.

SWAN 64*89 Premium: ugyanazon kártyavédő méret, de a védő pereme itt már szerencsére, ha nem is sokkal, de túlfut a kártyán, ami jó. Viszont a prémium, jobb minőségű volta miatt a kártya sokkal jobban szorult, mint a Standard esetében, de szerencsére a kártya itt sem hajlott meg. Széltében sem itt, sem a Standard-nél semmi plusz hely nem volt, a kártya nem „lötyögött”.

SWAN 65*90 Standard: a kártyát könnyen a védőbe lehetett csúsztatni, fent a peremnél már nem volt érezhető a papír. A kártyának volt mozgástere a védőben.

SWAN 65*90 Premium: hasonlóan kényelmesen lehetett a kártyát a védőbe csúsztatni, felül pedig egy picit tovább futott a védő, mint a Standard esetében. Szintén a prémium volta miatt a kártya mozgástere kisebb, de mozgatható.

Mindez mozgóképen


Méricskélés, 101

3 külön játék kártyája, elviekben azonos méretűek

Akkor hogyan is van ez az egész? Egy kártya méretét nyilván mindenki le tudja mérni otthon, aki rendelkezik egy vonalzóval, ami a Mars esetben, egészen biztosan, de legalábbis elvileg 63.5*88 mm. Ez a méret amúgy a tökéletes standard póker kártya méret, nagyon sok játék ugyanezt használja, pl. Arnak elveszett romjai, The Lord of the Rings LCG. Az elvileget azért írtam, mert a gyártás során előfordulhat, hogy egy beállítás félremegy, az alkatrész kopik és pontatlan(abb) lesz, vagy csak gonosz wombatok vicceskednek, és a kártya mondjuk 63*88 mm-re, netán 64*87,5 mm-re sikeredik. Nem tűnik soknak ez az eltérési lehetőség, mégis bőven elég ahhoz, hogy később kellő fejtörést okozzon.

A kártyavédők esetében kezdetben volt a 64*89 mm. Nyilván elégnek kell lennie egy 63,5*88 mm-es kártyához, gondolhatnánk nyugodt szívvel. Ha ez így lenne, akkor nem létezne a 65*90 mm-es kártyavédő, de hát nagyon is létezik. És ezt bizony nem csak azért találták fel, hogy a kártya jobban érezze magát, hanem hogy ha a 64*89 mm-es kártyavédő szűk lenne az elvileg tökéletesen bele passzoló kártyának, akkor legyen olyan, ami tényleg jó rá.

Mert hát a kártyavédő gyártók is kedveskednek nem azonos szabványokat követni, és van, aki a tényleges, külső kártyavédő méretet tűnteti fel, van, aki pedig a belső méretet. De a gyártás itt is közbeszólhat, ahogy az is, hogy ugyanazon gyártó ugyanazon méretű standard és prémium védője valójában nem azonos méretű!

A fenti több tényezős együtt állásokból már könnyedén elképzelhető, hogy ha A Mars Terraformálása kártyák gyártása akár csak fél mm-el eltér (plusz/mínusz), vagy a kártyavédők gyártása során keletkezik egy minimális eltérés, akkor máris megtörténik, hogy valaki kényelmesen be tudja kártyavédőzni a játékát 64*89 mm-es védőbe, van, aki már nem, vagy a 65*90 mm-es védőben „csónakázik” a kártyája, vagy teljesen elfogadható a kártya mozgása.

A „bullettproof” megoldás

Bármit is írnak mondjuk a Sleeve Your Games oldalon, mérd le a védőzni kívánt kártyát, pontosan! Majd válasz egy méretben jónak tűnő védőt abban a minőségben, amilyet szeretsz (standard, médium, prémium). És ha teheted, akkor gyere el a boltba és próbáld ki azt a csomagot, amit megvennél! Ha biztosra szeretnél menni, és nem gond, ha a védőben van egy picit helye a kártyának, akkor egyértelműen 65*90 mm. Ha a hideg kiráz, hogy a védőben mozog a kártya, akkor a 64*89 mm jobb lehet, és meg lehet próbálkozni a védők minőségével játszani, ha a kiszemelt nem tetszene.

Extrém Garancia

Természetesen a kártyavédőkre is él a Szellemlovas Extrém garancia, vagyis, ha olyan kártyavédőt vettél, ami nem vált be, hozd vissza és kicseréljük egy másikra!

Folytatása következik...

Nem ez lesz az egyetlen cikk, amit a kártyavédőknek szántunk! Érdemes ugyanis kicsit szétnézni a piacon – pl. a Standard és Premium között létezik egy Medium megjelölésű is, amit ide már sok lett volna beszuszakolni -, hogy mire érdemes még figyelni, hogyan célszerű kártyavédőt választani.


SWAN 64*89 Standard
SWAN 65*90 Standard
SWAN 65*90 Standard (felül) és Premium (alul)
SWAN 64*89 Premium
SWAN 65*90 Premium
Két azonos méretű kártya... papíron!

Sleeve your life,
Zoli
Címkék:
Írj üzenetet!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.