Játékmechanizmusok harmadik rész - Pakliépítő játékok

Húzol, cselekszel, dobsz, keversz....

Ez egy viszonylag újnak mondható mechanizmus a társasjátékok világában, bár persze ott vannak az egyértelmű elődök a gyűjtögetős kártyajátékok. Ki kombinálja a legjobban az elérhető lapokat és állítja össze a legműködőképesebb paklit, csakhogy ebben az esetben az összes lapot megkapjuk egy dobozban.

A játékosok általában ugyanazzal a kevés lappal indulnak, ez képezi az alap paklit. Hát ezek a lapok általában eléggé haszontalanok, így akár sokszor meg is szeretnénk tőlük szabadulni a játék folyamán és hasznosabb lapokkal helyettesíteni őket.

A mechanizmus alapja, hogy a játékosok húznak minden körben az általuk képzett pakliból, kihasználják a lapok képességeit, majd eldobják őket és a következő körben újra húznak ebből az állandóan újrakeveredő és egyre növekvő pakliból.

A játék során új lapokkal gazdagítod a paklidat, de azért általában a hatalmas pakli sem előnyös, mert egy lap csak nagyritkán fog a kezedbe kerülni, mire újra átpörögnek a kártyák. Ezért van szükség a lapok eltávolítására is, vagy egyéb olyan akciókra, mint a pakli átnézése, vagy a lapok sorrendjének átrendezése.

A mechanizmus előnyei

Nagyon sokszor újrajátszható egy pakli építő játék. Általában rengeteg lap van már egy alap dobozban is, amiből egy játék során nem mindegyik kerül elő, így játékonként más-más lapokkal játszhatunk. Sőt, kiegészítőkkel ez még változatosabbá válik.

A mechanizmus hátrányai

Sokszor kevés az interakció, mivel a játékosok egyedül építgetik paklijukat. Azonban azért a legtöbb játék megtalálja a módját, hogy hogyan szúrjunk ki a többiekkel.

Kedvenceink a témában

Dominion Intrika - A pakliépítés ősatyja
Minden játékban szerepelnek fix lapok, melyek változatlanok. Ezek testesítik meg pénzünket (réz, ezüst, arany), valamint épületeinket, provinciáinkat, hercegségeinket, melyek győzelmi pontjainknak felelnek meg. Ezekből kell a játék végére minél többet összegyűjtenünk. Ami mindegyik játékot egyedivé teszi, az a 24 különböző típusú akció kártya (mindegyikből 10-10 darab van, összesen tehát 240), melyekből minden játékban csak tíz szerepel. Ez gyakorlatilag tíz pakli kártyát jelent, mindegyikben tíz azonos lappal. Ezeket a lapokat fogjuk tudni megvásárolni, illetve győzelmünk érdekében felhasználni.


Legendary  - Marvel hősök akcióban
A Marvel képregények világában játszódó pakliépítős kártyajáték, ahol gyűjtöd a szuperhősöket, hogy gonosz ellenfeleidtől megszabadulj. De óvatosan, mert ha nem sikerül időben megállítanod egy ellenfeledet, akkor bizony civil áldozatokat fog gyűjteni! A játék igen nagy népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy hamar megjelent hozzá számos kiegészítő és változat, mint a Legendary: Villains, ahol a gonoszok bőrébe bújhatunk, vagy a Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game, az Alien témájú változat.

Thunderstone Advance Starter Set - Pakliépítés, szörnyöldöklés
A világ hőseinek ismét össze kell gyűjteniük hatalmukat, hogy a világra szabadult rémségeket megállítsák saját fegyvereikkel: a Menydörgő Kövek hatalmával. Ti vezetitek a hősök csapatait, kiknek nem csupán a világ megmentése a céljuk, hanem hogy egymással versenyezve hírnévre tegyenek szert. Vajon melyikőtök csapata számol le elsőként a gonosszal?
Quarriors - Pakliépítés kockákkal
A játékos feladata az hogy a lényeit eljuttassa a császárnőhöz, és ezáltal dicsőséget (Glory) szerezzen. Aki a játék végére elsőnek éri el a megadott dicsőség értéket, az nyer. Ehhez minden játékosnak egy készlet dobókocka áll rendelkezésére, amiknek a különböző oldalai jelképezik a rendelkezésre álló erőforrást, lényeket, varázslatokat és képességeket. Saját készletünk minél jobb menedzselése, a lehető legjobban együttműködő kockák beszerzése és használata adja a játék gerincét, na és persze a szerencse.


Mage Knight - Kevert mechanizmus jó pakliépítéssel
A Mage Knight egy küldetésalapú fantasy játék 1-4 fő részére. Minden játékos egy nagyhatalmú személyiség bőrébe bújik, aki járja a világot, megütközik a szörnyekkel, városokat ostromol, tornyokba tör be új varázslatokért, templomokat pusztít el a Tanács nevében.