Troyes

Új Társasjáték - Alapjáték, van hozzá kiegészítő
(átdolgozott kiadás)
 
0 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.
  • Rövid leírás
  • Tulajdonságok
  • A sorozat többi darabja
  • Vélemények
A Z-Man Games gondozásában megjelenő Troyes, a kockajátékok egy újabb képviselője. A francia Champagne városában játszódó társas abban különbözik az eddig megszokott kockajátékoktól, hogy itt az ellenfeleinktől vesszük meg a kockákat. Miért jó ez? Azért, mert ha valakinek szerencsétlen napja van, és nem tud elég jól dobni, van esélye kiegyensúlyozni a dolgait azzal, hogy megveszi mások kockáit, mielőtt azok használni tudnák őket. Lássuk, beválik-e az elmélet a gyakorlatban is?
 
Intrikai és küzdelem Champagne városában
A társas a középkori Francia ország intrikus udvarába kalauzolja a játékosokat, mindenkit egy-egy titkos személyiség bőrébe bújtatva. Az eltérő hatalmaknak más-más területeken van befolyásuk, a játék végén különböző feltételek mellett kaphatnak győzelmi pontot. Mivel mindenki titkos szerepet játszik, a játék egyik lényeges eleme, hogy kitaláljuk a többiek karakterét, és lehetőleg úgy cselekedjünk, hogy az számunkra kedvező legyen, másoknak viszont kevésbé. A játék célja végső soron pedig nem más, mint a város különböző területein befolyást szerezve Champagne leghatalmasabb mecénásává válni.
 
Szerezz támogatást céljaid eléréséhez!
A játék alapeleme a dobókocka, melyeket a játékosok az alapján birtokolnak, hogy mekkora befolyásra tettek szert a város különböző (katonai, civil, és egyházi) épületeiben. A különböző forrásból származó, eltérő színű kockákat más-más akciókhoz lehet használni, ráadásul a játékostól függ, hogy egy-egy cselekedetéhez mennyi kockát rendel. Minél több kockát (munkást) használ egy játékos az adott akcióhoz, annál nagyobb hasznot húzhat belőle. Természetesen ez fordítva is igaz, kevesebb munkással kisebb lesz a haszon, de ilyenkor a munkaerő többfelé is elosztható.
 
Látható, hogy több kocka felhasználásával kevesebb de erősebb akciót lehet végrehajtani, míg kevesebb kockával többféle cselekvésünk is lehet, de ezek nem lesznek olyan hatékonyak, mint ha több munkással hajtanánk végre őket. A játékosoknak ráadásul nem mindig lesz kéznél éppen olyan kocka amilyen a kiszemelt akciójukhoz kellene. Ilyenkor mások dobásainak kockáit vehetjük meg, minél többet akarunk használni belőlük, annál drágább áron. Ezt a vételt a másik játékos nem utasíthatja el, így a szerencsésebb kezű játékosok sem kerülnek sokkal nagyobb előnybe, mint a kevésbé szerencsések.
 
Arany és cselszövés
Nem a pénz az egyetlen erőforrás a játékban. A játékosok rendelkeznek bizonyos számú befolyásponttal is, melyekből olyan jelölőket vehetnek, amikkel meg tudják változtatni a speciális épületekben lévő befolyásukat. Ilyen módon esetleg több kockához juthatnak adott színből, monopol helyzetet kialakítva, vagy egyensúlyozhatnak, hogy minden színből legyen kockájuk, de kevesebb számban. A befolyást akciókra is fel lehet használni, sőt a nem tetsző dobások újradobhatók, vagy a kockák átfordíthatóak a segítségével.
 
A játék középkori hangulatát erősíti a katedrális építéséért való kötelezettség is. Az épületnek három szintjét kell felhúznia a játékosoknak, melyeket fehér kockákkal tehetnek meg. Ha valamelyik játékos nem segít a katedrális építésében (vagyis nem használ fel minden katedrális szinten legalább egy kockát), a játék végén annyiszor -2 győzelmi pontot kap, ahány szintben nem segített a többieknek.
 
Győzelem és elbukás
A játék végén az lesz a győztes, aki a legtöbb győzelmi pontot zsebeli be a játék során. Győzelmi pontok járnak az eseménykártyák legyőzéséért, a katedrális felépítettségéért, és bizonyos akciókártyák használata után is. A játék végén karakterünk titkos kilétére is fény derül, további pontokhoz juttatva a játékost.
 
Összegzés
A játékot az teszi újrajátszhatóvá, ahogyan az akciókártyák kombinálódnak, és az eseménykártyák váltakoznak. Lesznek olyan kombinációk, melyek megkönnyítik a játékosok dolgát, de elég romboló variációk is kialakulhatnak, ilyenkor mindenkinek nagyobb kihívás lesz az élre törni. Mindemellett a munkaerő elosztása is komoly agymunkát igényel, ami igazán jó „worker placement” játékká teszi a társast. Végül meg kell említeni a szerencse szerepét, ami kedvezően alacsonyra van véve, mivel kockákat vehetünk a jobban dobó játékosoktól, de akár saját dobásainkat is módosíthatjuk a befolyáspontjaink felhasználásával.
 
Kinek ajánljuk?
A játék nem kifejezetten könnyű, ezért tapasztaltabb játékosok számára lehet érdekes elsősorban. Aki viszont egyszer megértette a szabályokat és a játékmenetet, annak valószínűleg hosszú ideig minden összejövetel alkalmával előkerül majd a társas egy-egy játszma erejéig.
 
Mi van a dobozban?
A dobozban a számos jelölő mellett található 56 db kártya (27 akciókártya, 16 eseménykártya, 6 karakter kártya, 1 kezdő játékos kártya, és 6 szabály áttekintő kártya), 24 dobókocka és természetesen olyan kötelező elemek, mint a szabálykönyv, játéktábla, és hasonlók.
 
Magyar szabály

Troyes

Szabály a dobozban:Angol
Szerzők: Xavier Georges,
Sébastien Dujardin,
Alain Orban
Kiadó: Pearl Games
Kiadás éve: 2014
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Sorozat: Troyes játékok
Címkék: Gazdasági, Stratégia (Eurogame),
8990,- Ft
Előrendelhető
Várható érkezés: 20-30 nap
Ingyenes szállítás 12000,- Ft felett
Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.
Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 12000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat