Caverna

Új Társasjáték - Alapjáték, van hozzá kiegészítő
 5.0
4 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben. Ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Válassz kártyavédőt
Standard: általános használatra
Kártyavédő - Swan 60*92 mm Standard (160 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft

Prémium: igényes játékosoknak
Kártyavédő - Swan 60*92 mm Premium (100 db-os) 1 db
Össz ár: 990,- Ft
 • Rövid leírás
 • Tulajdonságok
 • A sorozat többi darabja
 • Vélemények
Uwe Rosenberg egyik legsikeresebb játéka a sokak által ismert Agricola. Az Agricolát nagyon sokan szeretik, rendkívül híres játék lett, amit mi sem mutat jobban, mint hogy még nemzetközi szintű versenyeket is rendeztek belőle. Az Agricola után számos hasonló játékmenetű társas látott napvilágot, s most a sor legújabb darabja a Caverna is a játékboltok polcaira került. Lássuk mi újat mutathat a gazdasági játékok palettáján!
 
Kőkorszaki farmerkodás
Először is, érdemes leszögezni, hogy a játékhoz rengeteg tartozék jár. Az alap nyersanyagokon kívül, mint amilyen például a fa, zöldségek, búza stb., ezúttal már arany, rubint, sőt fegyverek is társulnak. Ezen kívül számos lapka tartozik a játékhoz, amikkel a barlangjainkat tehetjük otthonosabbá. A játék elején minden játékos kap egy játékostáblát, amin a barlang bejárata valamint az az előtt elhelyezkedő kis füves terület látható. Erre a táblára felkerül a két kezdő munkás, valamint némi élelem, amit a munkások fogyaszthatnak a későbbiekben.
 
A játék során a játékosok meghódíthatják a füves területeket, a barlang kijáratától kezdődően bevethetik, vagy egyéb módon munkálhatják meg a földet. A barlang belsejét is kedvünkre formálhatjuk, ugyanis különböző járatokat és termeket formáló lapkákat helyezhetünk el a játéktábla ezen felére. A barlang termeiben aztán kialakíthatunk különböző szobákat, ahol nyersanyagok felhasználásával juthatunk például élelemhez, vagy más fontos anyagokhoz.
 
A játék 12 körig tart, s minden körben egy-egy újabb akció kártyát fednek fel a játékosok, hasonlóan, mint ahogy azt az Agricolában is tették. Ezáltal minden körben bővül az elvégezhető cselekedetek tárháza. Az akciókat ugyan úgy a munkások megfelelő helyre való elhelyezésével tudjuk véghezvinni, mint a már említett nagy elődben. Vannak olyan felhasználható akciók melyeken a nyersanyagok gyűlnek, és ha valaki nem megy el értük, akkor egyre több halmozódik fel rajtuk, míg vannak olyanok is, melyeken csak bizonyos számú nyersanyag gyűlhet össze.
 
Vadászat, gyűjtögetés, állattartás, pont, mint régen
A játék előrehaladtával a játéktáblánk egyre nagyobb részét tudjuk uralmunk alá hajtani. A meghódított területen szaporíthatunk állatokat, vethetünk, arathatunk, vagyis egyszerűen szólva, biztosíthatjuk a család megélhetését. Bizonyos körök végén a beszántott területeken kinő a termény, így lehetőség adódik későbbi akciók végrehajtásával learatni azt. A betakarítás után a munkások megpihennek, és felélik az eddig megszerzett élelmük egy részét, legyen az akár zöldség, búza, vagy valamilyen haszonállat. Ha valaki mégsem tudna elég élelmet biztosítani a családjának, akkor koldulnia kell, ami akkora szégyent jelent számára, hogy rögtön kap egy -3 győzelmi pontot jelentő lapkát.
 
Ki a legjobb farmer a vidéken?
Ha már szóba jött a győzelmi pontok szerzése, lássuk mi alapján lehet valaki a környék legjobb gazdája! Minden terület amit meghódítunk, legyen az akár a barlangban, vagy odakinn a játék végén győzelmi pontot ér. Némelyek többet, mások kevesebb pontot érnek, sőt a győzelmi pontok számát gyakran a helységben tárolt nyersanyagok is változtathatják. Ezen felül a család nagysága, a jószágok száma, sőt fajtája is mind befolyással van a játék végén összegződő győzelmi pontjainkra (hasonló a számolási rendszer, mint az Agricolában). Győzelmi pontot a már felsoroltakon kívül is rengeteg módon szerezhetünk, sőt veszíthetünk is, így nem árt már a játék elejétől céltudatosan gazdálkodni.
 
Kalandozás a nagyvilágban
Talán az első lényegesebb újítás az Agricolához képest, hogy ebben a játékban lehetőségünk van fegyverekkel felszerelni a munkásokat, akik így expedícióra küldhetőek a nagyvilágba. Attól függően, hogy az adott munkás milyen jól felszerelt, a zsákmány is egyre nagyobb lesz, amivel hazatérhet a kaland végén. A hazatért kalandorok szintet lépnek, így később még értékesebb zsákmányokat szerezhetnek a család számára.
 
Újabb extra elem a játékban a drágakövek, pontosabban rubintok megjelenése. Miközben a hegy belsejét kialakítják, a munkások drágakövekre bukkanhatnak, vagy telért találhatnak, ahol a későbbiekben bányászásra nyílik lehetőségük. A megszerzett rubintokat aztán szorult helyzetükben felhasználhatják, hogy értékes alapanyagokat vásároljanak belőlük.
 
Összegzés
A játék nagyon erős és jól bevált alapokon nyugszik. Mindent megtartott a régi elődöktől a pozitívumok közül, és megfejeli kalandozással, szintlépésekkel, bányászattal. A játékban sokkal több komponens foglal helyet, mint az Agricolában, így még sokrétűbb, összetettebb játékot találunk a dobozt kinyitván. Talán ez a komplexitás lehet az, ami a kezdő játékosokat elriaszthatja. A sok választási lehetőség miatt előfordulhat, hogy az új játékosok csak kapkodják a fejüket, hogy mit is kellene csinálni, és a vége az lesz, hogy semmiből nem tudnak eleget produkálni ahhoz, hogy a végén győzelmi pontok formájában viszontlássák a befektetett munkát. Ezt elkerülendő a készítők egy „családbarát” verziót nyomtattak az akciótábla másik oldalára, ahol valamivel kevesebb, egyszerűbb választásokkal találkozhatnak az érdeklődők.
 
Kinek ajánljuk?
Az Agricola kedvelői és a tapasztaltabb „gémerek” bátran próbálják ki, nekik a mechanizmus sem lesz már ismeretlen, így az újítások könnyebben befogadhatóak lesznek számukra. Ha valaki csak éppen most kóstol bele a társasjátékok világába akkor nem feltétlenül lehet jó döntés a Caverna, mert a kezdők számára kissé átláthatatlannak fog tűnni a játék.
 
Mi van a dobozban?
300+ fa jelölő az állatoknak, nyersanyagoknak és munkásoknak
60+ akril rög a rubintoknak
16 játékábla elem
16 táblányi kinyomkodható jelölő
30 kártya
1 pontozó tábla
1 szabálykönyv
1 függelék

 

Caverna

Szabály a dobozban:Angol
Szerző: Uwe Rosenberg
Kiadó: Lookout Games
Kiadás éve: 2014
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Sorozat: Caverna játékok
Címkék: Egyedül játszható, Hosszú játék, Gazdasági, Stratégia (Eurogame),
8490,- Ft
Előrendelhető
Várható érkezés: 20-30 nap
Ingyenes szállítás 12000,- Ft felett
4 értékelés alapján

5.0

A pontok átlaga

 • 4
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás
 • A játék szerintem jobb lett, mint az Agricola.
  És nem őskori, gyűjtögetős, hanem törpés-bányászós-kalandozós-állattartós. :)

 • Ez a játék egyszerűen zseniális! Imádom az Agricola-t is, de szerintem ez a játék sokkal több embernek fog tetszeni.
  Mintha kiszedtek volna minden negatívumot az Agricolából, és csináltak volna egy letisztultabb (egyértelműen szebb), és izgalmasabb játékot.
  Nem szeretném sokáig húzni a szót, főleg mivel még csak 2-t játszottam vele (3 napja vettem), de alig várom hogy újra játszak, és más stratégiákat kipróbáljak.
  Angolosoknak feltétlenül ajánlom, hogy olvassák el az alábbi cikket:
  https://boardgamegeek.com/thread/1157434/basic-strategy-guid

  Nem a stratégia a lényeg a cikkben, hanem tökéletesen reflektál arra, hogy miért ennyire jó ez a játék (30 játék felett van a srác aki írta, szóval szerintem lehet adni a szavára :) ).
  Összefoglalva 3 mondatban: bármilyen stratégiára rámehetsz, mindennel lehet nyerni, csak ügyesen kell csinálni. Nagyon kell figyelni a másikat, hogy mit csinál, és aszerint alakítani az akcióidat (ellentétben az agricola-val, ahol mindenki próbálta a saját tervét véghezvinni). A kalandozás és a kicsit véletlenszerűbb etetés, valmint hogy nincs benne kártya (ami közül agricolában volt pár igen Overpowered, amin elmehetett a játék) hozzájárul ahhoz, hogy kiegyenlítettebb és élvezetesebb legyen.
  Nem olcsó sajnos, de van benne anyag rendesen :).

 • A játék szinte teljesen véletlenül kötött ki nálam, szerettem volna az eddigi Arkham Horror, Mice and Mystics, Descent, és társai mellé valami olyat otthonra, ami kevéssé nyelvfüggő, és gyorsan le lehet zavarni egy meccset otthon, akár ketten is. Azt tudtam, hogy valami gazdálkodós játékot szeretnék, de mivel semmi tapasztalatom nem volt, sokáig hezitáltam a boltban a Village, Az Agricola, A Nusfjord és társaik között, míg totál véletlenül ráakadtam erre a polcon. Az alapötlet tetszett, és külön bónusz, hogy sokféle állatfigura volt a dobozban, így hazavittem. Szerencsére nem kellett megbánnunk. A tartozékok minősége csillagos ötös, majdnem minden valódi fa, vagy áttetsző akril, nem fröccsöntött műanyag vagy papír. Ez kicsit megdobja a doboz súlyát (és árát) de ez legyen a legkevesebb.

  A játékmenet alapvetően egyszerűen tanulható, annak ellenére, hogy viszonylag sok pici szabályt kell megjegyezni, de a konkrét játékmenet pörgős, és intuitív. Nagyon tetszett, hogy sokféle módon lehet pontokat gyűjteni, és nyerni, nem büntet a mechanika, ha mondjuk nem foglalkozunk a mezőgazdasággal, és csak bányászatra hajtunk, vagy akár épp fordítva. Érdekes ötlet az is, hogy bizonyos, előre kevésbé vonzónak tűnő cselekvések (favágás például) idővel vonzóbbá válnak, ahogy körönként halmozódik a nyersanyag rajtuk. Nagyszerű ötlet az is, hogy 1-1 cselekvést körönként egy valaki vehet igénybe, így szükség adódhat rá, hogy menet közben módosítsuk a stratégiát. Az épületekből is csak 1-1 áll rendelkezésre, úgyhogy sietnünk kell a célirányos nyersanyaggyűjtéssel, ha nem akarjuk, hogy valaki lenyúlja a tökéletes stratégiához kulcsfontosságú elemet.

  Egy dolgot tudok csak megemlíteni, ami kevésbé tetszett, alapvetően az egyik az, hogy a 12 (2 játékos esetén 11) kör, amíg a játék tart, viszonylag kevés arra, hogy masszív, önfenntartó gazdaságot építsünk ki, picit tarthatott volna tovább a játék. Aki arra számít, hogy órákig építgetheti a farmját szabadon, az picit csalódni fog, muszáj bizonyos aspektusokat elhanyagolni.

  Ennek ellenére gyakorlatilag bárkinek ajánlható a játék, nyelvfüggősége minimális, 1-1 angol mondatka van az elemeken, de az "and", "or", "every" szavak ismerete gyakorlatilag elégséges, sőt, ha egy valaki tud angolul a társaságból, őtőle lehet kérdezni, mivel nyílt a tábla, nem rejtegetünk a többi játékos elől semmit.

  Összességében biztos vagyok benne, hogy bármilyen korú, nemű játékosnak sok örömet fog okozni.

  10/10

 • Hatalmas doboz, rengeteg alkotoelemmel. Nem egy lightos tarsasjatek, csak nagyon elszant hardcore jatekosoknak ajanlom. Ugyanakkor ha megerti az ember az alap mechanikajat rendkivul szorakoztato es elmenygazdag jatek ahol rengeteg strategiat/megkozelitest lehet alkalmazni.

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 12000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat