Dead of Winter (Holtak tele) (Angol kiadás)

Új Társasjáték - Alapjáték, van hozzá kiegészítő

Tulajdonságok:

A játék kiadása: Angol

A játék: Angol nyelvű

Játékosszám: 2-5 játékos

A legjobb: 4 játékossal

Játékidő: 100 perc

Ajánlott: 12 éves kortól


Adatok:

Szerzők: Isaac Vega, Jonathan Gilmour

Kiadó: Plaid Hat Games

Kiadás éve: 2014

Sorozat: Dead of winter játékok


Értékelések:

5.0

A pontok átlaga


5 értékelés

Írj értékelést

Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Azonnal kipróbálható

A kipróbálásról részletesen itt olvashatsz.
Ajandekutalvány

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben. Ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Swan Standard: általános használatra
Kártyavédő - Swan 65*90 mm Standard (160 db-os) 3 db
Össz ár: 3570,- Ft

Swan Prémium: igényes játékosoknak
Kártyavédő - Swan 65*90 mm Premium (100 db-os) 4 db
Össz ár: 4760,- Ft

A Dead of Winter egy új, Crossroads névre elkeresztelt játékmechanikát vonultat a zombis témájú játékok világába. Ebben a játékban egy csapat túlélőt kell irányítanod, akik egy nagyobb kolónia klikkbe szerveződött részei. A kolónia együttesen próbálja meg túlélni a zombikkal elárasztott telet, de senki sem lehet biztos abban, hogy a kolóniába beférkőzött-e egy áruló csoport is, vagy sem. Lássuk milyen újdonságokat tartogat ez a fél kooperatív játék játékosok számára!

Éld át a zombi apokalpiszis legszörnyűbb telét 


A játék kezdetén rendelkezel egy kezdő csapattal, kezdőfelszereléssel valamint egy titkos küldetéssel. Ezt a titkos küldetést a többi játékos nem ismeri és általában több feltétel is szerepel rajta, amit teljesítened kell. Az egyik ilyen, hogy ha a kolóniához hű küldetést húztál, akkor a főküldetésnek teljesülnie kell. A főküldetést általában minden játékos igyekszik teljesíteni, ugyanis ha nem sikerül, akkor a játék győz, a játékosok pedig kikapnak. A titkos küldetés másik része általában bizonyos tárgyak összegyűjtésére fókuszál. Ha viszont a titkos küldetéseden Árulás feliratot látsz, akkor a célod a kolónia pusztulása, valamint szintén bizonyos tárgyak megszerzése lehet. 

Hogy a dolgotok ne legyen túl könnyű, minden fordulóban kaptok egy-egy krízis kártyát is, melyet szintén különböző felszerelések összegyűjtésével tudtok megoldani. Ilyen krízis lehet például egy járvány, amihez gyógyszert kell gyűjteni, különben sérülés éri a túlélőket és csökken a morál. A morál csökkenéséhez vezet a karakterek halála és számos más esemény is. Ha a morál mutatója eléri a nullát, a túlélők vesztettek. Szintén a játék végét jelenti (és nem pozitív értelemben), ha a főküldetés által meghatározott körök száma letelik, és a főküldetés még nem teljesült.

Mihez kezdj, ha a holtak visszatérnek? 

A saját körödben a rendelkezésedre álló karakterek számától függően jutsz akciókockákhoz, melyek segítségével számos dolgot lehet csinálni. Építhetsz barikádot, harcolhatsz a zombikkal rendezgetheted a tábort és hasonlók. Vannak akciók amikhez nem kell kockát költened, ilyenek például a mozgás, vagy a lapok kijátszása. A különböző karaktereket a város bármelyik helyszínére ki lehet küldeni keresgélni, de csak óvatosan: mozgás közben a karakter megsérülhet, vagy akár zombi harapás áldozatává is válhat. A játékos körében lép be a képbe a jellegzetes, új mechanika is: a Crossroads kártyák. 

Ezeket a kártyákat mindig az aktív játékos mellett ülő személy kezeli. A legfelső lapot felhúzza, és megnézi mikor teljesül. Ilyen feltétel lehet például ha valaki benzin felhasználásával hajtott végre egy mozgást. A kártyát kezelő játékos ilyenkor megállítja a játékot és felolvassa a kártyára írt szituáció szövegét. Az előbb ismertetett esetben például az aktív játékos autóbalesetet szenvedhet, és döntést kell hoznia. A döntéseket gyakran az aktív játékos egyedül hozza meg, máskor szavaznia kell a játékosoknak róla. Az autóbalesetes példában a játékos dönthet, hogy megvárja a kocsinál a többieket, és kap egy hideg sebzést, vagy folytatja az útját gyalog a céljáig, de fokozott veszélybe kerül a zombik miatt. 

Ez a mechanika kellő történetmesélési és szerepjáték tapasztalatot igényel a játékosok részéről, ezzel az elemmel lesz teljes ugyanis a játékélmény. Természetesen felfoghatóak a kártyák csupa statisztikaként is, de így sokat veszít a játék az izgalmasságból.

Alacsony hőmérséklet és morál 

Karaktereid a városban találhatnak új túlélőket, sőt a zombikkal való harc közben szinte biztos, hogy néhányan életüket is vesztik majd. A játék nagyon jól visszaadja a túlélésért folyó küzdelmet, minden döntést alaposan meg kell fontolni. Karaktereitek kutathatnak nagyobb zajt csapva a város bizonyos részein, de a zaj több zombit vonz a helyszínre. Ha újabb túlélőket vontok be a kolóniába több éhes szájat kell etetni. Ha valakit megharap egy zombi megpróbálhatjátok leamputálni a harapott végtagot, de ha nem sikerül akkor tovább és tovább terjesztheti a fertőzést. Mindezen problémákat tetőzheti, hogy a belső áruló is a kolónia megbuktatásán fáradozik. 

Ha azonban a kolóniának sikerül időben megcsinálnia a főküldetést, akkor van esélye a játékosoknak a győzelemre. A főküldetés teljesítése sem jelent ugyanis győzelmet. Csak azok a játékosok nyerhetnek a játék végén, akik a titkos küldetésüket is teljesítették.

Összegzés, ajánlás 


A Dead of Winter nagyon jó játék, egyetlen szépséghibával. Sokan panaszkodnak arra, hogy a játék önmagában is elég nehéz, az esetleges áruló (ami nem minden játékban fordul elő) pedig túl könnyen teheti tönkre a kolónia amúgy is instabil túlélési lehetőségeit. Igen ám, de az árulót ki is lehet szavazni, arról nem is beszélve, hogy a kolónia megbuktatásán kívül neki is teljesítenie kell a saját titkos küldetését. Ebből a kifolyólag a játék gyakran ér véget az áruló győzelmével (ha van áruló), vagy úgy, hogy egyik játékos sem nyer. 

A játék ebből kifolyólag igen megosztó, van akit ez a probléma nem zavar, van aki szereti a szerepjáték-szerűségét a játéknak, van aki kevésbé éli magát bele. Zombi fanatikus társasjátékosoknak valószínűleg nagyon jó választás lesz, és azoknak is akik kipróbálnának egy félkooperatív játékot, ami nem a Battlestar galactica. Ennek ellenére egy próbajátékot mindenképpen ajánlunk mindenkinek akit érdekel a téma, mert végső soron így derül majd ki, hogy a fenti szépséghiba ellenére is megkedveli-e valaki a játékot vagy sem.

Mi van a dobozban?


335 kártyalap
Rengeteg token
30 felállítható kartonlap zombi és túlélő
1 kolónia játéktábla
6 helyszín játéktábla
1 szabálykönyv
30 dobókocka
1 veszélykocka


A Dead of winter játékok sorozat többi tagja:

Értékelések

5.0

A pontok átlaga

5 értékelés alapján
 • 5
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Értékeld ezt a terméket és írd meg a véleményedet

Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás
 • Nehéz játék!
  Főleg a döntések miatt, amiket meg kell hozni közben: hiszen ha egy körben élelmet keresünk, nem marad időnk védekezni a zombik ellen, ha védekezünk, nem tudjuk megoldani az adott krízist, ha azt próbáljuk megoldani, nem tudjuk a saját titkos küldetéskártyánkat teljesíteni, és akkor még mindig semmit sem tettünk a célkártyán megadottak elérésére...
  Emellett a morál zuhan ha fogy a népesség (és az bizony fogyni fog), ha nincs élelem (és nem lesz) vagy a bizonyos feltételek teljesülésekor aktiválódó keresztutak kártyákon lévő döntési lehetőségek hatására is. És ha eléri a 0-t vesztettünk.
  És közben figyelnünk kell a többieket is, hiszen bármelyikük lehet áruló, aki csak a saját javára dolgozik...

  Nekem 3 ismerkedős játék után BSG utánérzés, de egy (számomra, aki évek óta TWD képregény rajongó...) sokkal átélhetőbb világban.

 • Huhhh hát hol is kezdjem... mindenek előtt leszögezném, hogy a játék jó! Tényleg és minden kétséget kizáróan jó, de nem hibáktól mentes. Szokás szerint kezdeném a rosszal:
  A balance egyenesen SZÖRNYŰ! Habár a kooperatív mód élvezhető, de az a koncepció, hogy lehet van gonosz a kolóniátokban, de lehet hogy nincs és emiatt legyen állandó feszültség teljesen megbukik pár játék után, mikor rájöttünk, hogy gyakorlatilag esélytelen nyerni. Olyan szemét és pusztító eszközei vannak a rossz fiúnak, ami több mint elkeserítő, ráadásul mivel a játék is nehéz, a gonosz gyakorlatilag annyit csinál, hogy játszik rendesen, mint a többi jó- majd mikor már mindenki kellőképpen legyengült a játék miatt egyetlen egy kör alatt elbarmol mindent. Nem hiszem, hogy más hibát fel tudok még hozni, de ez az egy igazán irritáló- hiszen megveszed a játékot és már a 20-25. játékodat nyomod úgy le, hogy vesztesz folyamatosan ha van gonosz is...
  Persze házi szabályok vannak, amiket érdemes is alkalmazni a fentiek kiküszöbölésére, de akkor is... az nem ugyanaz.
  És akkor mi a jó benne? A döntések... a döntések mindenek felett. A játék nem a szokásos "itt van ezer zombi oszt henteld le őket" mechanikát alkalmazza, hanem tudatosan folyamatosan döntések elé állítja a játékosokat és ha van egy kicsi képzelő erőtök és nem fapofával meg ridegen ültök az asztal mellett akkor egész érdekes dolgok tudnak kisülni.... Valaki a saját csecsemőjét tette ki a kuka mellé hogy ott fagyjon meg. Kiteszitek a kolóniából a "mamát"? Esélyt adtok neki? De ha nem teszitek ki nem mutattok erőt ami ilyen meg olyan levonásokkal jár, de ha meg kiteszitek akkor megfagy és meghal és csecsemő ide vagy oda az sem okoz túl nagy morál növekedést. Kannibálok vannak a környéken! Levadásszátok őket? De ez veszélyes is lehet és a kolónia bánhatja...de ha maradnak egyszer talán titeket fognak levadászni... Ilyen és ehhez hasonló döntések elé állítja a játék tudatosan a játékosokat és nekem ez nagyon tetszik. Az esemény kártyákon keresztül a karaktereink konkrétan megszólalnak és bár nem kell csodára gondolni, de a legtöbbnek ez által érezhető karaktere/stílusa van.
  Kicsit olyan ez a játék talán, mint valami télen játszódó Walking Dead társasjáték. De egy biztos....ebben a kategóriában a legjobb! Bátran ajánlom azoknak akik szemeznek a játékkal :)

 • A Dead of Winter egy nagyszerű zombis túlélőjáték, ami remekül modellezi a drámát, ami ezeknek a zombiapokalipsziseknek a lényege. Mindenki együtt dolgozik egy közös célért, de mindenkinek van egy egyéni célja. Ezen felül a 2 játékmód közül az egyikben bizonyos eséllyel van egy áruló, akinek szintén van egy egyéni célja azon felül, hogy ne nyerjen a csapat (és szerintem csak ezzel a játékmóddal érdemes igazán játszani, mert hozzáad a drámához). Ezen felül a játékmechanikák is könnyen megjegyezhetőek és logikusak. A Crossroad pakli pedig még tovább növeli a játék hangulatát bizonyos feltételekkel teljesülő eseményeivel, aminél a játékosoknak kell választaniuk, hogyan oldják meg a kártyán levő eseményt, és sokszor ez a döntés sem könnyű. A rajzok nagyon illenek a zombis témához, a zombik és a karakterek "bábui" is igényesen vannak megcsinálva. Ja igen, azért a jó angol nyelvismeret szükséges minden játékosnak. Öszességében egy nagyon jó, ugyanakkor nagyon nehéz kooperatív játék, amit én szinte bármikor szívesen játszok.

 • Nagyszerű játék, ami a beszerzése óta szinte minden alkalommal közkívánatra előkerül a társaságban.
  A főcél teljesítése szokott lenni a könnyebb, míg a saját célnál sok múlik a szerencsén, illetve a játékosok számán. (Pl. hogy "12 vagy több túlélő legyen a játékban" könnyebben elérhető 4-5 játékossal, nyilván.) Valamint a saját célok annyira sokfélék, hogy nagyon nehéz megállapítani abból, hogy ki az áruló, mert egy nem áruló játékos is rákényszerül "furcsa", elsőre érthetetlen dolgokat cselekedni, és így ez a kifogás az árulónál bevetté válik, míg a krízist soha senki nem szabotálja el, mert túl nyilvánvaló lenne.
  Szerencsére a játékok relatíve rövidek (pl. egy Eldritch Horrorhoz képest), ha a szerencse nem az oldalatokon áll, akkor a halál gyorsan utolér mindenkit.
  A legnegatívabb, amit mondani tudok, hogy ha egyszer megtapasztalja az ember, hogy milyen édes árulóként győzni, akkor egy "sima," közös győzelem már nem fogja többet kielégíteni :)
  Ajánlott beszerezni.

 • Nagyon jó játék, mi kooperatív módban, áruló nélkül játszottuk, mert az áruló szinte lehetetlenné teszi a játék megnyerését. Kicsit lassan jöttünk rá, hogy a küldetéshez sok-sok zombi kell, de onnantól ment.

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 18000,- fölött, kizárólag GLS szállítás esetén.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat

Írj értékelést!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.