• Új

Le Havre (Complete Edition)

Új Társasjáték - Önálló játék
 
0 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.
  • Rövid leírás
  • Tulajdonságok
  • A sorozat többi darabja
  • Vélemények

 

Az Agricola híres fejlesztője, Uwe Rosenberg egy másik játéka a Le Havre. Ahogy azt már megszokhattuk az úriember eddigi játékaiban is, a doboz egy eurogame játékot takar, de rengeteg jelölővel és tartozékkal operál. A játék rengeteg szórakozást ígér a játékosoknak, vessünk hát egy közelebbi pillantást rá!


Érkezik a szállítmány


A játéktáblán helyet kap az összes jelölő készlete, megvásárolható épületek, nyersanyagot áruló dokkok, és egy folyó, amin a játékosok hajói közlekedhetnek. Mikor egy játékosra sor kerül, a hajóját a legközelebbi üres mezőre helyezi a folyón, felfordítja az ott található jelölőt, és megnézi, hogy milyen nyersanyagok kerülnek a kínálati dokkokra a készletből. Ez után a soron lévő játékos cselekedetet hajthat végre valamelyik kínálati helyen és elveheti az ott felhalmozódott javakat, hasonlóképp, mint Agricolában a munkás elhelyezéskor. Ha nem akar a raktárakban cselekedni, akkor dönthet úgy is, hogy fizet egy épületért, és megépíti azt.


A különböző kínálati helyeken tehát más-más nyersanyagok érhetőek el és természetesen ezeket más-más esetben tudjuk felhasználni. Például az agyag és vas az építkezéshez fontos, míg a marha és gabona pedig a munkások etetéséhez. Más nyersanyagokkal pénzhez tudunk jutni, de számos más helyzetben is szükségünk lehet a különböző javakra. A nyersanyagokkal való gazdálkodást viszont újabb szintre emeli a játék azáltal, hogy minden nyersanyagot jelölő token hátulján egy újabb árucikk található. Az agyag hátulján tégla, a hal hátulján füstölt halak, és így tovább.


A játékosoknak a játék folyamán lehetőségük van tehát a javaik feldolgozására. Számos esetben ez csupán lehetőség marad, mint például a szén esetében, ami feldolgozatlanul kevesebb energiát biztosít, mint feldolgozva. Más esetekben, mint például a marháknál, szinte kötelező hogy feldolgozzuk az árut, mivel az alap jószág nem ad élelmet, kizárólag a belőle készített húsokkal etethetők a munkások.Munkára fel!


Abban az esetben ha a játékos nem kér nyersanyagot egyik kínálati helyről sem, munkását elküldheti egy épületbe a kikötően, hogy ott dolgozzon. Ilyenkor a játékos végrehajthatja azt az akciót ami az épületre van írva. Ilyen akcióval építhetünk saját épületeket is, melyek szintén rendelkeznek képességekkel, és a játék végén győzelmi pontot is érnek. Minden épületnek van egy használati díja amit nyersanyagban kell kifizetni. Ha közös épületről van szó, a nyersanyag a bankba kerül, ha más játékos épületéről, akkor a nyersanyagot a megfelelő játékosnak kell adni. Azon kívül, hogy győzelmi pontot érnek, általában az épületeink segítségével tudunk nyersanyagokat feldolgozni is.Ki a legjobb iparos a környéken?


Csak úgy, mint Uwe többi játékában, a fordulók végén itt is etetni kell a munkásokat, ráadásul fizetni is kell nekik a havi munkájukért. Amennyiben képtelenek vagyunk beteljesíteni munkaadói kötelességünket, hitelt kell felvennünk, ami a játék végén negatív győzelmi pontokat jelent. Amikor elfogy a pakli, ami az adott fordulók végét jelzi, sor kerül egy végső körre, majd ezután a játékosok összesítik a győzelmi pontjaikat. Aki a legtöbb pontot szerezte a játék során, ételem szerűen azt illeti meg a győztes címe is.Összegzés


A Le Havre nem túl bonyolult játék. Az alapok egyszerűek, és akik járatosak Uwe Rosenberg más játékaiban, azok számára más sok dolog ismerősként köszön majd vissza. A játék sokat merít a jól bevált elődökből, de számos újítást is tartalmaz, megjelenik benne például az interakció más épületeinek használata által. Egyetlen hátrányként az róható fel a játék számára, hogy a sok választási lehetőség miatt magasabb játékos számnál nagyon lelassul a játék, megnő az egy főre jutó holtidő.Kinek ajánljuk?


Aki szereti Uwe Rosenberg játékait, az biztosan nem fog csalódni ebben a játékban sem. Azok számára is jó választás lehet, akik még csak most ismerkednének az ilyen stílusú játékokkal, de mondjuk az Agricolánál könnyedebb társassal szeretnének kezdeni.Mi van a dobozban?


A dobozban 110 kártya található (33 épület, 36 speciális épület, 20 fordulókártya, 11 hitel kártya, 5 körkártya, 5 kör áttekintés kártya), 420 jelölő, valamint a játék további tartozékai, mint péládul a munkások, fahajók, kezdőjátékos jelölő, és hasonlók.

Le Havre (Complete Edition)

Szabály a dobozban:Angol
Szerző: Uwe Rosenberg
Kiadó: Lookout Games
Kiadás éve: 2021
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Címkék: Egyedül játszható, Gazdasági, Városépítő, Munkás lehelyezős, Stratégia (Eurogame),
Nincs más termék ebben a sorozatban.
Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, vagy véleményt.
Ha ismered ezt a játékot, oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 12000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat