Power Grid - Nagyfeszültség (angol, Recharged)

Új Társasjáték - Alapjáték, van hozzá kiegészítő
 4.7
3 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.

Kártyavédő, hogy "örökké" tartson

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben. Ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!
Válassz kártyavédőt
Standard: általános használatra
Kártyavédő - Swan 70*70 mm Standard (150 db-os) 1 db
Össz ár: 1090,- Ft

Nincs prémium kártyavédő ajánlás
 • Rövid leírás
 • Tulajdonságok
 • A sorozat többi darabja
 • Vélemények
A Power Grid egy olyan gazdasági társasjáték, amiben a játékosok egy-egy áramszolgáltató élén igyekeznek városokat elektromossággal ellátni.
A játék során a résztvevők különböző erőműveket szereznek aukciókon és erőforrásokat vásárolnak, hogy áramot tudjanak termelni. Városokat kötnek ne az elektromos hálózatukba, hogy azok áramhoz jussanak az erőműveikből. A végén az a játékos nyer, aki a legtöbb várost látja el sikeresen.

Mi van a dobozban ?

- 1 kétoldalas játéktábla (Németország/USA), erőforráspiaccal, és pontszám és játékos sorrend követésére való résszel
-  132 fa házikó 6 színben – 22 házikó/játékos
-  84 fa erőforrás jelölő – 24 szén (barna), 24 olaj (fekete), 24 szemét (sárga) és 12 uránium (vörös)
-  játékpénz (Elektró néven)
-  6 játéksegédlet a körsorrenddel
-  43 erőműkártya – sorszámozás szerint : 03-40, 42, 44, 46 és 50
-  1 „3. lépés” kártya
-  szabályfüzet (angol)

A játék menete és célja

Menet közben a játékosok többféle tevékenységben fognak részt venni: egymást túllicitálva próbálnak majd erőművekhez jutni, a változékony erőforráspiacon fognak beszerzéseket intézni, és hálózatot fognak építeni több és több várost bekötve és ellátva a játék során. Minden kör végén a játékosok üzembe helyezik az erőműveiket, és pénzt kapnak az ellátott városok után, amiből aztán újra erőforrásokat és erőműveket vesznek.
A játék 3 szakaszból áll, amik leginkább abban különböznek egymástól, hogy mennyire építkezhetnek egymás területére a játékosok.
Mindez egészen addig folytatódik, amíg az egyik játékos nem lesz képes 17 várost bekötni a hálózatába. Ekkor az, aki a legtöbb várost tudja ellátni árammal, az nyer.


Előkészületek

Az előkészület lépései a következők:
- A játékosok eldöntik melyik térképet használják, és hogy a térkép melyik zónáit. Természetesen ezeknek összefüggő területet kell alkotniuk. A javasolt 1 terület/fő
- Minden játékos elvesz egy készlet faházikót, 50 Elektrót, és 1 játéksegédletet
- Minden játékos elhelyez egyet a faházikói közül a játékos sorrend és a pontszám jelölőkön
- Aztán elő kell készíteni az erőforráspiacot a kezdeti nyersanyagmennyiségekkel. A nyersanyagok ára a játék folyamán a keresletnek és kínálatnak megfelelően dinamikusan változik. A megmaradt nyersanyagjelölőket félrerakjuk a tábla mellé, később még kelleni fognak
- Előkészítésre kerül az erőműpiac a szabályok szerint. A piacra nem kikerült erőművek egy részt véletlenszerűen kivesszük, a többit összekeverve pedig paklit képzünk, ami elhelyezünk a piac mellett

Ezután megkezdődik az első forduló.

A forduló felépítése

Egy forduló öt lépésből áll :1. Játékos sorrend eldöntése

 Az a játékos kezd, aki a legtöbb várost kötötte már be. Döntetlen esetén a legdrágább erőmű dönt. (az első körben véletlenszerűen választjuk ki, hogy ki kezd)

2. Erőművek aukciója

Minden játékosnak joga van egy a piacon fellelhető erőműre kezdőlicitet tenni, aminek a minimális összege az erőmű sorszáma. A licit addig folytatódik amíg már egy kivételével mindenki passzolt, és a licit nyertese magához veszi az erőmű lapját. Ezután a piacot feltöltjük egy új lappal.
2 fontos szabály : Körönként 1 játékos csak 1 erőműt vehet, illetve ha passzolt akkor abba a licitbe már nem szállhat vissza.
 
3. Erőforrások vásárlása
A játékosok fordított játékos sorrendben nyersanyagokat vásárolnak az erőforráspiacról. Azaz elvileg a legkisebb hálózattal rendelkező tud majd legolcsóbban vásárolni.
A megvett erőforrásokat az erőműveken kell eltárolni. minden erőmű csak olyan erőforrást tárolhat amilyet használ, és maximum a fogyasztásának a kétszeresét. Magyarul, ha olcsó valamelyik nyersanyag akkor lehet hogy érdemes betárolni.
 
4. Építkezés
A játékosok újabb városokat köthetnek be a hálózatukba. Ennek ára két dologtól függ : attól hogy az adott útvonal használata mennyibe kerül, valamint attól hányadiknak telepedtünk le a városban.
Az hogy a játék melyik szakaszában tartunk, meghatározza hogy hány játékos cége telepedhet meg 1-1 városban.
 
5. Bürokrácia
Ebben a fázisban a játékosok üzembe helyezhetik az erőműveiket, és pénzt kapnak az ellátott városok után. A túltermelés ilyenkor elveszik, mint ahogy a bekötött, de el nem látott városok se érnek semmit. Természetesen a bekapcsolt erőművekről el kell költeni a szükséges nyersanyagokat.
Ezután frissítjük az erőműpiacot és kezdődhet a következő forduló.

Negatívumok

Célszerű figyelni arra, főleg sok játékos esetén hogy ne szoruljunk be, képesek legyünk terjeszkedni. Szerencsére az hogy három szakasza van a játéknak némileg megkönnyíti a dolgunkat. Na és persze sokat kell számolni, de ez egy gazdasági játékban természetes.

Pozitívumok

A játék szerintem látszólagos egyszerűsége ellenére hozza a megfelelő hangulatot. Nekem ezen a téren a piac a kedvencem, mivel tényleg a kereslet határozza meg az árat. (azaz minél többen vesznek valamit annál drágább).
 

 A magyar szabályt Dundának köszönhetően ide kattintva megtekintheted!

Az angol nyelvű szabályokat pedig itt olvashatod!

Power Grid - Nagyfeszültség (angol, Recharged)

Szabály a dobozban:Angol
Szerző: Friedemann Friese
Kiadó: Rio Grande Games
Kiadás éve: 2001
Szükséges nyelvismeret: Nyelvfüggetlen
Sorozat: Power Grid játékok
Címkék: Gazdasági, Stratégia (Eurogame), Klasszikus,
3990,- Ft
Raktáron van
Azonnal kapható a boltban
Ingyenes szállítás 12000,- Ft felett
Nem rendelhető
Nem rendelhető, nem tudjuk, hogy lesz-e
Ingyenes szállítás 12000,- Ft felett
Nem rendelhető
Nem rendelhető, nem tudjuk, hogy lesz-e
Ingyenes szállítás 12000,- Ft felett
3990,- Ft
Raktáron van
Azonnal kapható a boltban
Ingyenes szállítás 12000,- Ft felett
3 értékelés alapján

4.7

A pontok átlaga

 • 2
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás
 • Múlt héten vettem a játékot, hétvégén bontottuk ki, és két nap alatt kb hat kört játszottunk. Úgy, hogy két óra a játékidő. Szóval betalált, kicsit féltem megvenni, de eléggé megérte, azt kell mondanom. A viszonylag hosszú játékidő szerintem nagyon hamar elszáll, aki emiatt félne kipróbálni, ne féljen. Jó, hogy folyamatosan taktikázni kell, mit csinálj, nincs "üresjárat" kvázi, tehát nem unalmas. Egy viszonylag hosszú "felvezető" rész után a második két fázis meglepően felgyorsítja a játékmenetet.
  Bár minden szabályt csak a legutolsó játékra jegyeztünk meg, tehát igazán korrektül csak akkor játszottunk, annyira nem bonyolult játék. Sokmindenre kell figyelni, de szerintem ez megszokható. És nagyon sokat kell benne számolni, akit ez riaszt, az tényleg gondolkodjon el rajta, kell-e :) Legalább egy jó matekos kell a csapatba, különben a sok számolás miatt ellaposodhat a játék...
  Mi próbáltuk négyen és ketten is, mindenhogy jó volt. Szerintem hatan még izgalmasabb, még kiélezettebb lehet.
  Nagyon tetszik a játékosok közti kiegyenlítő mechanizmus, ilyennel tényleg nem sűrűn találkozni társasjátékoknál, ugyanakkor azért valahol "logikus" is, hogy beletették, különben aki az elején elhúz, azt már semmi nem tartaná vissza. Tetszik a double sided tábla is, ilyen megoldást mondjuk egy Ticket to Ride-ba is tehettek volna.
  Ami kicsit fura volt, hogy mintha egy házikóval kevesebb lenne alapból a játékban (tehát nem rosszul csomagolták, hanem a leírásban is annyi van): ugyanis ha ketten játszunk, akkor ugye 21 város kell, plusz egy a pontozón, plusz egy a sorrendet meghatározó sávon, akkor az annyi mint 23, de csak 22-t adtak mindegyikből. Ez vajon miért van??
  Ezt leszámítva pazar a játék, nem partijellegű, inkább gámer, de annak nagyon jó, nem egy vérkomoly stratégiázás, és nem is annyira elvont. A kerettörténet külön pluszpont, és az egész dizájn is, először olyan riasztóak a szürke hőerőművek, meg olyan ridegnek és mocskosnak tűnik az egész megoldás, de ha bele tudja élni az ember magát, akkor rájön, hogy ennek pont ilyennek kell lennie. Nem mellesleg kicsit a környezettudatosságra is nevelhet akár (minél fejlettebb az erőmű, annál kevesebb nyersanyagot fogyaszt satöbbi).
  Szóval összefoglalva: izgalmas játék, ami ráadásul jó időre leköt, szerintem jó újrajátszási fokkal (azért nem megunhatatlan, de nem is kell, hogy az legyen, egyszerre úgyse fog senki háromnél többször játszani vele, mert az is már 6 óra!), család-barátok egyaránt szerethetik, nem nehéz és túlbonyolított szabályok, és igényes megjelenés (egy kis mínuszpont, hogy nehezen szállítható, mert nagy, dehát ezt bele kell kalkulálni), megéri az árát!!

 • Vélemény a játék tartozékairól: Jó minőségű, átlátható, 10-es skálán 7-8-as

  Vélemény a szabálykönyvről: A szabályok érthetőek voltak.

  Vélemény általában a játékról: Komplex, tetszett a játék, pont ilyet akartunk.

  Kiknek ajánlaná: Fiataloknak, inkább fiúknak, stratégiai játékokat kedvelőknek.

  Ami a legjobb volt: A megfelelő taktika kiválasztása.

  Ami a legkevésbé tetszett: A szabálymagyarázat lassú, de sajnos szükséges.

 • Vélemény a játék tartozékairól: Jó minőségűek.
  Vélemény a szabálykönyvről: 1-2 próbakör szükséges, hogy minden tiszta legyen, amúgy a szabálykönyv jó szerkezetű.

  Vélemény általában a játékról: A játék közepesen komplex. Jó stratégia kell, kevés szerencse.
  Kiknek ajánlaná: Akik szeretnek előre gondolkodni.

  Ami a legjobb volt: Ahogy változtak az erőviszonyok.
  Ami a legkevésbé tetszett: Sűrűn kell rakni az erőforrás jelzőket, gyakran fellöktük őket.

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 12000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat