Labyrinth: The War on Terror, 2001-? (Angol kiadás)

Új Társasjáték - Alapjáték

Tulajdonságok:

A játék kiadása: Angol

A játék: Angol nyelvű

Játékosszám: 1-2 játékos

Játékidő: 180 perc

Ajánlott: 14 éves kortól


Adatok:

Szerző: Volko Ruhnke

Kiadó: GMT Games LLC

Kiadás éve: 2010

Sorozat: Labyrinth játékok
Értékelések:

0

A pontok átlaga


0 értékelés

Írj értékelést

Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról részletesen itt olvashatsz.
Ajandekutalvány
A háborúk és a terrorizmus korszakában élünk. Az Amerikai Egyesült Államok nyíltan fellép a terrorszervezetekkel szemben. A Közel-Kelet és Európa hadszíntérré válik. Vajon sikerül időben véget vetni a dzsihádnak vagy a terror elszabadul?

Dzsihád!
A Labyrinth: The War on Terror 2001 - ? egy nagyon összetett kártya alapú stratégiai játék. Témája a jelenkor terrorizmusának és az USA-nak küzdelme a világért. A két fél más módon, más célokért száll harcba. Ez remekül illik a játék témájához, hisz’ a való életben sincs ez másként.
A játékban központi szerepet kapnak a kártyák. Minden kör elején a két játékos felhúz egy meghatározott mennyiségű kártyát. Az amerikai hadsereg annál kevesebb kártyák kap, minél több katonája vesz részt háborúban. A terroristák a különböző országokból jövő támogatások mértékében kapnak lapokat.
A terroristákkal kezdve mindketten két-két lapot játszotok ki. A két lap egyszerre való kijátszásával könnyen összehozhatsz erős kombinációkat vagy megakadályozhatjuk az ellenfél valamelyik akcióját. A kártyákat két céllal tehetjük ki: a rajta szereplő szöveg aktiválásáért vagy pedig a hadműveleti (Operations value) értékük miatt. Erről a későbbiekben lesz szó.

Államok és kormányok
A térképen feltüntetett államok számos jellemzővel rendelkeznek. Lehetnek vallásosak, kisebb-nagyobb erőforrásokat adhatnak, néhány helyen olajt találhatsz, valamint látható, hogy a kormányzat milyen viszonyban áll az USA-val.
A muszlim államok viszonyát mind az USA, mind a terroristák változtathatják más-más irányba. Amennyiben az amerikai erők elérik azt, hogy szövetségesnek tekintik őket az adott országban, részesülhetnek a bevételekből, szabadon állomásozhatnak katonái a területen, de ha a terrorizmus befészkelte magát, nem szívesen látják a távoli kontinensről érkezőket.
A nem-muszlim államok fellépnek a terroristák ellen, viszont nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ha Amerika kemény eszközökkel küzd, de a világ többi állama nem kíván fegyveres erőket bevetni, Amerika veszíthet a tekintélyéből, így hátrányba kerülve: levonásokat kap a kockadobásokból. Ez egy nagy hátrány, mert a kártyák mellett a kockák is szerepet kapnak a legtöbb akcióban.

A háború lépései
Mindkét fél más-más akciókat hajthat végre amennyiben a kijátszott kártyák hadműveleti értékét használják.
Az USA hat tevékenység közül választhat.
A megzavarással (Disrupt) terrorista csoportokat deríthetsz fel vagy vehetsz le a célpont országban.
A mozgósítással (Deploy) csapatokat tehetsz át az egyik államból egy másikba, avagy katonákat helyezhetsz el a készletből az egyik országra.

A rezsim leváltásával (Resime Change) egy iszlám berendezkedésű agresszív államot lerohanhatsz csapataiddal és kiépíthetsz egy barátságos hatalmi rendszert. Ez egy nagyon erőszakos lépés, viszont a későbbiekben kifizetődő lehet a plusz bevétel miatt. Fontos, hogy nem egyszerű úgy elhagyni katonáiddal egy ilyen államot, hogy azután ne kerülne rossz kezekbe.
Az ideák háborúja (War of Ideas) lesz a leggyakrabban kivitelezett akciód. Egy tiszta ötös vagy hatos dobással pozitív irányba módosíthatod valamely állam viszonyát veled szemben. Sokat számít, hogy hány ország áll a hátad mögött, ha harcra kerül sor.
A visszavonulással (Withdraw) kivonhatod csapataidat egy olyan országból, ahol alkalmaztad a rezsim leváltását. Ez egy nagyon kockázatos lépés.
Végül a riadó (Alert) akcióval megakadályozhatsz egy terrorista terv kivitelezését. Ehhez egy hármas hadműveleti ponttal rendelkező lapot kell felhasználnod.
A terrorista játékos négy akciót hajthat végre.
A toborzás (Recruit) segítségével új terrorista csapatokat állíthatsz fel, de csak akkor, ha van elég támogatásod.
Az utazással (Travel) a terrorista sejteket mozgathatod az államok között. Ez egy kockázatos lépés, könnyen lefülelhetnek a határoknál. A dobókocka dönti el, hogy sikeresen átjutottál-e a másik országba. A szomszédos államokba való utazáshoz nem kell dobni.
A dzsihád (Jihad) egy kockázatos lépés: amennyiben sikerül végrehajtani, az állam kormánya gyengül, de ha elbukja a sejt a feladatot, sajnos kikerül a játékból. A nagyobb dzsihád (Major Jihad) segítségével akár a saját oldaladra is állíthatod az államot!
A terv (Plot) akcióval a terrorista csapat komoly csapást mérhet egy államra, ha Amerika nem lép közbe. Ha sikerül a terv, csökkenhet az ország hatalma, az USA presztízse és növelheti a dzsihád pénzét. Mint látjátok, sok különböző és változatos akciót hajthatsz végre!

Győzelem
Az USA győz, ha nincs több terrorista sejt a térképen, vagy legalább 12 erőforrást kap jó viszonyban lévő államoktól, vagy pedig van a világon legalább 15 jó vagy kielégítő kormányzat.
A terrorista játékos nyer, ha sikerül végrehajtania a tömegpusztító-fegyver (weapon of mass destruction) tervét, vagy iszlámirányítás alá kerül hat erőforrás, avagy a térképen van legalább 15 gyenge hatalmú vagy iszlám fennhatóság alá tartozó állam és az USA tekintélye egyes.

Mit tartalmaz a doboz?
Egy nagy játéktáblát Európa, a Közel-Kelet és Afrika néhány országával; 156 jelzőt; egy szabálykönyvet; egy-egy segédlapot a játékosoknak; 120 kártyát; 30 fabábút (15 katonai erőt és 15 terrorista osztagot); valamint négy dobókockát.
A térkép igazán nagy, könnyen elfér rajta minden szükséges elem. Az egyes kellékek kialakítása jó, nehezen használódnak el. A játék külseje talán nem a legszebb, de hangulatos és a célnak tökéletesen megfelel.

A játék értékelése
Ahogy korábban is említettem, a játék nagyon összetett, sokszor át kell rágni a szabálykönyvet, ami sajnos nem egyszerű. A szabálykönyv nem átlátható, sokszor végig kell lapozni, az első pár játéknál biztosan lapozgatni kell majd. Amint ismerünk minden szabályt, egy rossz szavunk nem lehet a játékra! A szerencsének jelentős szerepe van. Nem mindegy, hogy milyen kártyákat húzunk fel és miket dobunk a kockákkal. Persze, a jó taktika ezen valamelyest segít és a valóságban sem megy minden úgy, ahogy előre el lett tervezve. A játék két játékosra van tervezve, de lehetőség van egyedül is játszani. Ez nem a legjobb játékmód, inkább csak egy lehetőség az egyedüllét unalmának elűzésére. Mégis, ez egy kedves gesztus.
Összességében a játék nagyon jó, változatos, remekül lemodellezi a két szembeálló fél más-más módszereit. A mély stratégiát felvonultató, összetett játékot kedvelőknek feltétlenül ki kell próbálniuk!

 

Játék közben a lapok sérülnek és kopnak a legkönnyebben.

Szeretnéd, hogy "örökké" tartsanak? Akkor ne felejts el kártyavédőt választani hozzájuk!

Általános használatra tökéletesen megfelel a Standard készlet, de ha biztosra akarsz menni, válaszd a Prémium készletet: ebben a kártyavédők anyaga 25%-al vastagabb, így még gyakori játék mellett is biztosan megvédik lapjaidat.

Standard készlet
általános használatra
Mayday Card Game kártyavédő, 100 db
Ebből 2 csomag kell.
Prémium készlet
igényes játékosoknak
Mayday Premium Card Game kártyavédő, 50 db
Ebből 3 csomag kell.

A Labyrinth játékok sorozat többi tagja:

Kiegészítők:

Nem rendelhető
Nem rendelhető, újranyomás várható
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett, kizárólag GLS szállítás esetén
11377,- Ft
Raktáron van
Azonnal kapható a boltban is
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett, kizárólag GLS szállítás esetén

Értékelések

Ehhez a termékhez még senki nem írt értékelést, véleményt.
Ha ismered ezt a játékot, értékeld és oszd meg véleményedet a többiekkel, segíts nekik a választásban. He tetszik a játék, akkor azért, hogy minél többen játszák, ha nem tetszik, akkor azért, hogy nehogy véletlenül megvegyék.

Értékeld ezt a terméket és írd meg a véleményedet

Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 18000,- fölött, kizárólag GLS szállítás esetén.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat

Írj értékelést!