Catan telepesei - Lovagok és városok kiegészítő (Magyar kiadás)

Új Társasjáték - Kiegészítő, alapjáték szükséges

Alapjáték(ok) ehhez a kiegészítőhöz:

Catan telepesei

Tulajdonságok:

A játék kiadása: Magyar

A játék: Magyar nyelvű

Játékosszám: 3-4 játékos

A legjobb: 4 játékossal

Játékidő: 120 perc


Adatok:

Szerző: Klaus Teuber

Kiadó: Piatnik

Kiadás éve: 2011

Sorozat: Catan telepesei játékok


Értékelések:

5.0

A pontok átlaga


2 értékelés

Írj értékelést

Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nem kipróbálható

A kipróbálásról részletesen itt olvashatsz.
Ajandekutalvány

Magyar, műanyagfigurás kiegészítő a Catan telepesei 2. kiadású alapjátékhoz, 3-4 főre.
Az első és második kiadású magyar alapjátékkal is kombinálható.

A sziget veszélyben van. Egy barbár flotta halad Catan felé azzal a céllal, hogy romba döntse a városokat és kifossza a lakosságot. Egyedül a lovagok képesek megállítani a hadat, ám nekik is össze kell fogniuk a győzelemért. Képes leszel félretenni az ellenségeskedést és mások segítségére sietni a túlélésért? Vagy csak magaddal fogsz törődni és megpróbálsz egyedül az élre törni? Most minden kiderül!

Éljen a lovagság!
A Lovagok és városok kiegészítő egy teljesen más élményt nyújt, mint a korábban megszokott Catan. Mind a városok, mind a fejlesztések, mind a csapatmunka máshogy működik, mint korábban. A barbárok támadása miatt a megszerzett pozíciók sokkal könnyebben elveszhetnek, mint eddig bármikor. Az egyszerű stratégiai játékból egy igazán komoly és gondolkodásra késztető játék vált. No de lássuk részleteiben a változásokat!

Régi sziget, új távlatok
Számos újdonságot hoz a kiegészítő, már az alapokat is megbolygatja.
Az alapítási szakasz során egy kis települést, egy várost és két utat helyez le mindenki. Fontos változtatás, hogy a hegységgel, legelővel vagy erdővel szomszédos városok nem csak nyersanyagot, hanem kereskedelmi árut is adnak, ha sikerül kidobni a megfelelő számot. A kereskedelmi árukkal kiépíthetőek a városok, de erről majd később.

A dobások
A Lovagok és városokban három különböző kockával kell dobni minden kör elején. Az egyik a hagyományos fehér számkocka, a második egy piros kocka, a harmadik pedig a szimbólumkocka.
A piros kockán is számok szerepelnek. A két számkocka összege adja meg, hogy melyik mező termelt nyersanyagot.
Ha a szimbólumkockán „hajó” szerepel, a barbárok egy mezőt közelítenek a partokhoz. A barbárok mozgását egy kis kartontáblán követitek. Ezt a térkép mellé kell helyezni, az első mezőn a hajó figurájával. Idővel elérik a partot a vademberek és meg kell ütközni velük.
Amennyiben „városkaput” mutat a kocka, esély van egy fejlesztéskártya felhúzására. Erről majd bővebben később.

Az építés
Az alapjáték út-település-város hármasa megmaradt, valamint kapunk még városfalat és lovagokat.
A városfal két téglába kerül, és egy városra kell lehelyezni. Minden egyes városfal kettővel növeli a kézben tartható lapok számát a rabló lépésénél. Egy fallal kilenc kártya, míg két falnál akár tizenegy lap is biztonságban van.
A lovagért egy ércet és egy gyapjút kell fizetni. Ilyenkor egy egyszerű, sisak nélküli lovagot helyezhetsz fel a táblára az egyik útkereszteződésedre.
A lovagoknak három szintje van: egyszerű, erősebb és hatalmas lovag. Szintén egy ércet és egy gyapjút kell kifizetni fejlesztésenként. Minél nagyobb a lovag, annál erősebb.
A lovag aktiválásáért egy gabonát kell feláldoznod, amiért cserébe kap egy sisakot. A következő körben már végre is hajthat egy akciót a figura.

A lovag-akciók
A dobásod után az aktív lovagjaiddal végrehajthatsz egy-egy akciót, ami után le kell venni a sisakot. Később egy gabonáért ismét aktivizálhatóak a lovagok.
Áthelyezés: a lovag a saját út mentén haladva áthelyezhető egy másik kereszteződésre.
Lovag elűzése: egy gyengébb, ellenséges lovag helyét átveheted a kereszteződésben. Az ellenfél áthelyezi a saját lovagját egy másik útjához.
Rabló elűzése: a kereszteződést érintő három tájmezőről a rablót elűzi a lovag.

A városok kiépítése
Ehhez minden esetben kereskedelmi árukra lesz szükség. Három irányba lehet a kiépíteni: kereskedelem, politika és tudomány. Mindháromhoz különböző színű kereskedelmi kártyákra lesz szükség.
Az irányoknak öt szintje van, amit az előttetek lévő „városépítési táblázatban” tudtok nyomon követni. A fejlesztési jelzők a játék kezdetén mind le vannak fordítva. Ha megvásároljátok az adott fejlesztési szintet, a jelzőt meg kell fordítani.
Az első szintű fejlesztések egy kereskedelmi áruba kerülnek, a továbbiak drágábbak. Mindegyik jelzőn szerepel a piros kocka valamelyik oldala. Ha sikerül a kör elején a piros kockán ezt az oldalt kidobni, valamint a szimbólumkockán a megfelelő színű városkapu szerepel, kapsz egy fejlesztéskártyát.
A harmadik szintű fejlesztés nagyobb előnyöket biztosít. Például a vízvezetékkel minden körben kapsz nyersanyagot dobástól függetlenül, vagy éppen az ipartestület a kereskedelmi áruk csereberéjét könnyíti meg számodra.
Aki elsőként megszerez egy negyedik szintű fejlesztést, egyik városa nagyvárossá válik. Ez plusz két pontot jelent, ami sokat számít pontozáskor. A nagyváros pozícióját az ötödik szintű fejlesztéssel lehet bebiztosítani.

Az új fejlesztéskártyák
A fejlesztéskártyák elég változatosak. Vannak egyszerű pontot érő lapok és olyanok is, amiket különböző előnyökért, eseményekre reagálva tudtok kijátszani.
A tudomány oldaláról itt az épületdaru (kevesebb áru kell a kiépítéshez) vagy a feltaláló (felcserélhetsz két számot a játéktáblán); a politika felhasználhatja a hadvezért (minden lovagod aktiválhatod) vagy a kémet (elvehetsz egy másik játékostól egy fejlesztéskártyát); a kereskedelem a monopóliumot (minden játékosnak át kell adnia egy meghatározott nyersanyagot) és a kereskedőmestert (egy játékostól elvehetsz két nyersanyagot) alkalmazza. Ez csak néhány példa volt a számos lap közül.

A harc
Amint a barbárok partra szálltak, megkezdődik a küzdelem Catanért. A felépített városok száma lesz a barbárok támadóereje, míg az aktív lovagok összesített ereje a védelmi értéke a szigetnek.
A barbár sereg nyer, ha erősebb a lovagoknál. Ilyenkor a leggyengébb lovagcsapattal rendelkező játékos egyik városa egyszerű településsé lesz.
Amennyiben a lovagok legalább olyan erősek, mind a vademberek, a játékosok megnyerték a csatát. A legerősebb lovagcsapatot hadba vivő játékos kap egy „Catan megmentője” jelzőt, ami egy pontot ér.
A lovagok minden esetben elveszítik a sisakokat, majd a barbár flotta visszakerül az első mezőre, ahonnan újra harcba indulnak.

A játék vége
A játék akkor ér véget, ha valaki összegyűjtött tizenhárom pontot. Ez a települések, a városok, a nagyvárosok, a fejlesztések és a „Catan megmentője” jelzőkből gyűjthető össze.

A doboz tartalma
Három stancolt kartontábla (4 városépítési tábla, 60 kiépítés jelző, 1 karton a barbár flotta mezőivel, 4 építési költségek kártya), egy kártyakészlet (36 kereskedelmi áru, 6 pontértékű, 54 fejlesztés), négy figurakészlet (mindegyikben 6 lovag, 6 sisak, 3 városfal, 3 nagyváros jelző), egy kereskedő, egy piros számkocka, egy szimbólumkocka és egy barbár flotta.

Értékelés
Minden bizonnyal ez a legegyedibb Catan kiegészítő. A játékmenet rengeteg dologban különbözik az alapjátéktól.
Sokkal több taktikát, előrelátást és tervezést igényel. Igaz, a szerencse talán még nagyobb szerepet kap, mint az alapjátékban, ugyanis három kockával is dobnotok kell és nem csupán a nyersanyag múlik az eredményen, hanem a fejlesztések is.
A fejlesztések megoldása jól működik, a kártyák ötletesek. Mindenképpen jót tett ez a frissítés a játéknak.
A műanyagfigurák jól néznek ki, főleg a lovagok. Remekül illenek a többi műanyag-kiadásos Catanhoz.
Amennyiben eleget játszottatok már a Catannal és szeretnétek továbblépni egy komolyabb, harciasabb játék felé, ez a kiegészítő valószínűleg tetszeni fog nektek. Próbáljátok ki!
Jó játékot!

Magyar nyelvű szabálykönyv megtekintéséhez kattints ide! 
További kiegészítők:
Ha még több változatosságra vágysz, akkor variálhatod a játékot a különböző kiegészítőkkel.
Ha tengerre szállnál: Catan telepesei: Tengeri utazó - második kiadás
Ha kereskednél: Catan telepesei: Kereskedők és barbárok - második kiadás

Hogyan játszhatjuk ketten?

Egyik lehetőség, hogy az alapjáték mellé beszerzed a 3. kiegészítőt,  Kereskedők és barbárokat, ezzel már ketten is játszhatjátok.

Ha kompletten szeretnél 2 fő részére egy teljes Catan játékot, amihez nem kellenek kiegészítők, akkor ajánljuk neked a Catan telepesei kártyajátékot 2 játékos részére.

 A kártyajátéknak van egy másik, felújított, angol kiadása - The Rivals for Catan - mely a magyar változathoz képest könnyebben tanulható, kiegyensúlyozottabb lett és kiegészítők is kaphatóak hozzá. Részleteket itt találod.

A Catan telepesei játékok sorozat többi tagja:

Alapjátékok:

11982,- Ft
Raktáron van
Azonnal kapható a boltban is
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett

Kiegészítők:

11424,- Ft
Raktáron van
Azonnal kapható a boltban is
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett
Nem rendelhető
Nem rendelhető, nem tudjuk mikor lesz
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett
8474,- Ft
Raktáron van
Azonnal kapható a boltban is
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett
8687,- Ft
Raktáron van
Azonnal kapható a boltban is
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett
Nem rendelhető
Nem rendelhető, nem tudjuk mikor lesz
Ingyenes szállítás 18000,- Ft felett

Értékelések

5.0

A pontok átlaga

2 értékelés alapján
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Értékeld ezt a terméket és írd meg a véleményedet

Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás
  • Nagyon jó kiegészítő, csak ajánlani tudom!


    Véleményem szerint aki a Catan alapjátékot megvette, mindenképp szerezze be ezt is!

  • Kedvenc kiegészítőm! Az új fejlesztési kártyák és a lovagok sokkal izgalmasabbá teszik a játékot, pedig már nélkülük is remek volt.

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 18000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat

Írj értékelést!
Az oldal a működéséhez szükséges sütiket használ.