• webrend/images/termek_large/tarsas_oraetlabora2_lrg.jpg

Ora et Labora

Új Társasjáték - Önálló játék
 5.0
2 értékelés
Próbáld ki otthon azokkal, akikkel játszani fogsz
Nincs raktáron

A kipróbálásról itt olvashatsz.
 • Rövid leírás
 • Tulajdonságok
 • A sorozat többi darabja
 • Vélemények

Babszüret, farmerkedés, kikötő, kereskedelmi szerződések....kolostorok?!
Uwe Rosenberg játékai általában hasonló téma köré csoportosultak, ez pedig a gazdasági-kereskedelmi téma. Ha elsőre nem is úgy tűnik, ez most sem lesz másképp. Az Ora et Labora a középkori kolostorok és a kolostorok lakóinak mindennapjaiba és gazdaságába kalauzol. Te, mint a kolostor vezetője irányíthatod majd szerzeteseidet, akiknek az eddigi játékokhoz hasonlóan kell termelniük, földet művelniük, építkezniük és árukat előállítaniuk. 

Egy kicsit innen, egy kicsit onnan...
Hát igen, a játékban sok ismerős mechanizmus köszön vissza a szerző korábbi játékaiból. Az erőforrás jelzők kétoldalúak (Le Havre), így mindegyikből található egy alap valamint egy fejlettebb változat. Az erőforrások számát körről körre növeljük (Agricola, Le Havre), azonban itt egy újítást vittek a játékba. Ahelyett, hogy mindenből eggyel többet raknánk fel minden kör elején a nyersanyagokból, helyette a termelésjelző kereket kell eggyel elforgatnunk. Így minden nyersanyagból csak 1-1 jelzőt használunk az azonosításra, számukat a kerés segítségével határozzuk meg. 

Minden játékosnak van egy saját építési területe (Agricola), ahová az összegyűjtött nyersanyagokból épületeket építhetnek. A területed több "tájegységből" áll, mint például síkság, hegyvidék, erdő, tó. Természetesen nem minden épület építhető mindenhova. Az Agricola kiegészítőjéből vett ötlet, hogy néhány területet meg kell tisztítani az erdőtől, vagy le kell csapolni, mielőtt használhatnánk (Agricola: Farmers of the Moor). A megépített épületek használatához munkásokat kell elhelyeznünk bennük. Szintén újítás, hogy az ellenfeleid házait is használhatod. 

Le vin vagy Whiskey?
Bor vagy viszki? Bizony, ezeket is lehet készíteni a kolostorban :) - hogy melyiket az attól függ, hogy melyik változattal játszotok. A játéknak ugyanis van egy Francia és egy Ír változata, melyben az italokon kívül, sok épület, az erőforrások és néhány apró szabály is eltér. Mivel más népek, más életstílus, más taktikát és stratégiát kell alkalmazz a két különböző változatban (pl. más erőforrások lesznek a fontosabbak, az épületek másképp működnek). 
A játéknak további 1, 2 fős és rövidített változata is van, így bárki megtalálhatja a kedvére való játékstílust. Bármelyiket is válaszd az újrajátszhatóság igen nagy.

Melyiket szeressem?
Sokan kérdeztétek melyik a jobb Uwe Rosenberg játékai közül, melyiket érdemes választani? 
Erre nehéz egyértelmű választ adni, hiszen ahány játékos, annyi ízlés, annyi vélemény. Sokan mondják, hogy az OeL-ban több a stratégiai lehetőség. Az Agricola-ban egy-egy játék eleji döntés nem feltétlen befolyásolta a későbbi játékodat. Nem úgy az Ora-ban, ahol, ha kivágod az erdőt máris más lehetőségeid lesznek. Az Agricolához hasonlóan itt is sok láncot lehet kiépíteni, szépen egymásra épülnek az egyes akciók, lehetőségek. Ebben a játékban sokak szerint több az interakció, mint pl. az Agricola-ban, mert a szerzetesek ügyes használatával a többiek akcióit megnehezítheted, blokkolhatod. A játék sokkal több döntés elé állít, melyeket a játék vége felé sokszor igen nehéz lesz meghozni.

Vélemény
Az Ora et Labora méltó folytatása az eddigi játéksorozatnak. Kellően összetett, rengeteg taktikai lehetőség van benne. Ajánljuk mindenkinek, akit nem riaszt el az enyhe vallásos téma és szereti a gazdálkodós, stratégiai játékokat. Akik szerettek a pontokért harcba szállni, ezzel is megtehetik, ugyanis ez is játszható egyedül!


Kecskeméti Társasjáték Klub oldalán rengeteg magyar fordítást találhattok a játékhoz, mint pl. a részletes magyar szabály és a rövid magyar szabály.
Érdekesség képpen itt egy lista Uwe Rosenberg eddigi játékairól: BohnanzaAgricola, Le Havre, Merkator (az utolsó kettő sajnos már nem elérhető, kifogyott).

Ora et Labora Walkthrough from MiWi on Vimeo.

Ora et Labora

Szabály a dobozban:Angol
Szerző: Uwe Rosenberg
Kiadó: Z-Man Games
Kiadás éve: 2011
Szükséges nyelvismeret: Angol nyelvű
Címkék: Egyedül játszható, Ketten és többen is játszható, Hosszú játék, Gazdasági, Stratégia (Eurogame),
Nincs más termék ebben a sorozatban.
2 értékelés alapján

5.0

A pontok átlaga

 • 2
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
Írd meg a véleményedet
Ehhoz először be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál itt az idő. Aztán gyere ide vissza és folytasd a véleményed megírását.Bejelentkezés & Regisztrálás
 • A játékot többféleképpen lehet játszani. Játszhatod egyedül, ketten vagy 3-4-en. Azért írtam így mert a játékosszámtól függően minimális módosítások vannak a szabályban. Játékos számtól függetlenül lehet játszani gyors és normál játékot. Ha ez nem elég, van az Írországi változat és a Franciaországi változat is. Kettő abban különbözik egymástól, hogy az ír változatban sört meg whisky-t kell termelni, a franciában pedig kenyeret meg bort a különféle nyersanyagok mellett. Mindegyik változatban vannak egyező épületek és természetesen különböző épületek is.
  Eddig sajnos csak a 2 személyes gyors játékot tudtam kipróbálni, abból is az ír változatot. 3 partit játszottam, és nem sok rosszat tudok a játékról mondani, mert nem is jut az eszembe hirtelen. :) A szabályok egyszerűek, gyorsan megtanulhatóak. Nincs túlbonyolítva a játék. A játék lényege, hogy épületeket illetve a játék adott részén településeket építs. Minden épületnek van valamilyen speciális tulajdonsága, amit kihasználva különféle dolgokat tudsz csinálni. Valamelyik egyszerűen csak különféle nyersanyagokat ad, de van olyan is amivel győzelmi pontot érő kerámiacuccokat tudsz csinálni, stb. Pontokat az épületekért, településekért, különféle tárgyakért, csodáért, de még a whiskyért, borért is lehet kapni. Mivel minden épületből csak egy van a játékban, akkor sem kell kétségbe esned ha valamelyik játékos megépíti az általad kiszemelt épületet, mert némi pénz fejében (később whisky/bor fejében) használhatod ellenfeleid épületeit is. Az épületeket különféle tereptípusokra lehet megépíteni (víz, vízpart, síkság, hegyoldal, hegy). Mindegyik épületnél megvan, hogy milyen tereptípusra lehet megépülni. Ha elfogyna a helyed az épületek számára, akkor új területeket is tudsz vásárolni.
  Mivel a 2 személyes gyors játékban nem kell használni mindegyik kártyát (épületet), így számomra azok a kártyák amikkel még nem játszottam, számomra is rejtély, hogy milyen lehetőségeket rejtenek magukban. Viszont amelyekkel játszottam, az mindegyik rendben volt. Sosem éreztem azt, hogy ez meg minek van a játékban. Sokszor voltam olyan választási kényszerben, hogy szinte lehetetlen volt eldönteni, hogy melyik épületet építsem meg, mert egy körben csak egyet lehet.
  Hogy kinek ajánlom?
  Mivel a gyors játék 1 óra alatt lement nálunk, a normál játékra meg 3 órát írnak, így a játék idejével senkinek sem lehet gondja.
  Aki szereti a nyersanyaggyűjtős-épületépítős-kombinálós játékot annak kötelező vétel!

 • Nagyon jó játék.

  A négy személyes játékmód kivételével mindegyikről tudok nyilatkozni és kijelenthetem, hogy kellő képpen változatos. Még a húgomnak is tetszett, pedig ő egyáltalán nem tartozik a társasjáték kedvelők csoportjába. Jó minőségű tartozékok jellemzik.

  A játékidőre vonatkozó információk abszolút reálisak, főleg, ha az ember tényleg beleéli magát és megfontolja a következő lépését.

  Egyetlen hátulütőként talán egy olyan külsőséget tudnék megemlíteni, mint a doboz. Rengeteg darabkája van a játéknak, amit a mellékelt műanyag zacskókból folyamatosan kiszedegetve nem igazán kényelmes játszani (az asztalra csak úgy pedig nem szívesen borogatnám ki őket kupacokba). Mindenképpen jobb lenne, ha valamiféle térelválasztó jellegű dolog lenne benne.

  De tényleg ez a legkisebb hibája. Abszolút megérte és csak ajánlani tudom az építkezős, stratégiai jellegű játékok kedvelőinek. :)

Szállítás bárhová

Ingyen szállítás Magyarországon belül 12000,- fölött.

Rendelés telefonon vagy neten

Bármikor lemondhatod

Fizetési lehetőségek

Készpénzzel, Bankkártyával vagy Átutalással

60 napig teljes áron

Beszámítjuk bontatlan játékodat